Hannes Reichelt.Foto: LEONHARD FOEGER
Doping
5. juuni 2019, 22:36

Väidetavalt dopinguarst Schmidtiga seotud maailmameister kirus politsei ülekuulamist: need olid mu elu halvimad päevad!

Seefeldi MMil lahvatanud dopinguskandaal "Operatsioon Aadrilaskmine" laienes hiljuti mäesuusanõlvadele, kui kahtlustati, et mäesuusatamise maailmameister Hannes Reichelt on seotud dopinguarst Mark Schmidtiga, kelle teenuseid kasutasid teiste hulgas ka Algo Kärp, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu.

Austria politsei kuulas paar nädalat tagasi üle Reichelti, keda ei seostata küll veredopinguga, vaid keelatud ravimite tarvitamisega, teatab kohalik ajaleht Kronen Zeitung.

Samal päeval arreteeris Austria politsei endise murdmaasuusakoondise peatreeneri Gerald Heigli, kes mingil veidral põhjusel koostas juba aastast 2005 treeningplaane ka Reicheltile. Mehed tunnevad teineteist kooliajast.

Mäesuusaäss lükkas kõik süüdistused ümber. "Ma ei tea, kust need tulevad. Tean vaid seda, et ma pole midagi teinud," sõnas Reichelt. "Ma pole iial midagi keelatut tarvitanud. Vastupidi, kontrollisin alati isegi köhasiirupit, et kõik oleks korrektne."

Treener Heigli nimi on puhtusest kaugel. Ta töötas Austria suusaliidu heaks 1990ndate keskpaigast kuni 2017. aastani ning sel ajavahemikul räsisid sealset suusatamist mitu dopinguskandaali.

Pärast koondise juurest taandumist jätkas ta näiteks suusataja Max Hauke, kelle politsei tabas Seefeldis keset vereülekannet, nõustamist. Sotši olümpiamängudel EPO tarvitamisega vahele jäänud ja hiljem avalikult dopinguasjadest rääkinud Austria suusataja Johannes Dürr väitis, et Heigl varustas teda Sotši eel EPO ja kasvuhormoonidega.

Heigl ise on alati kõiki süüdistusi eitanud. Austria meedia teatel ei soovinud ta nüüdse vahistamise järel uurijatele midagi rääkida ning viibib seetõttu vahi all.

Täna kohtus Reichelt Austria ajakirjanikega ja toonitas taas, et tema pole midagi valesti teinud. "Miks ma peaksin end peitma?" vastas ta ühe žurnalisti imestusele, et Reichelt oli nõus pressiga kohtuma. "Arvan, et kui oled kõike teinud nagu kord ja kohus, pole põhjust peitu pugeda."

Samuti kinnitas 38aastane sportlane, et pole karjääri lõpetamisele mõelnud. "See näitaks justkui tunnistaks ma end süüdi. Ma ei taha lõpetada."

Reichelt rääkis veidi ka tegemistest ametivõimudega. Praegu on viimaste käes kaks sportlase telefoni, mis konfiskeeriti ja mille sisu uuritakse. Samuti ootab ta Heigli tunnistusi, mis on Reichelti jaoks väga tähtsad. "Kahju, et pean nüüd tõestama, kuidas ma dopingut ei teinud."

Heigl nõustas ka tipplaskesuusatajat Dominik Landertingerit, kes lõpetas pärast dopinguskandaali ilmsikstulekut juhendajaga koostöö. Ka Reichelt, kes nimetab ülekuulamisel veedetud päevi oma elu halvimateks, tunnistab, et ta oleks võinud sama teha.

Reichelt loodab, et dopinguskandaal jätkub temata. "Mida kauem see venib, seda rohkem see mind häirib," märkis ta. "Tahan väga uueks hooajaks valmistuda. Treenimine aitab mõtted mujale viia. Ka mu pere on toeks, lisaks olen saanud palju toetussõnumeid, millest mõned on mulle pisarad silma toonud."