Foto: Reuters/Scanpix
Esport
7. juuni 2019, 10:16

INFOTULV: me teame nüüd Google’i uue mänguteenuse Stadia kohta nii mõndagi uut

Käesoleva aasta märtsikuus astus tehnoloogiagigant Google rambivalguse kätte ning kuulutas välja voogedastusel põhineva videomänguplatvormi, mis kandis nime Stadia.

Olgugi, et rahvale paljastati nii mõndagi – sealhulgas ka hammasrattad, mis masinavärki töös hoiavad – jäi palju ka saladuseks. Nüüd, nagu varasemalt lubatud, saime teada teenuse hinnamudeli, ilmusmisakna ja platvormile jõudvate mängude nimekirja, vahendab Level1.ee.

Google Stadia lubab kogeda kõrgkvaliteedilisi mänge igal platvormil: teleril, arvutil või kasvõi oma nutiseadmel. Google'ilt eraldi konsooli selleks osta vaja pole... välja arvatud juhul, kui tahad Stadial mängida juba käesoleval aastal. Nimelt jõuab aasta teises pooles turule füüsiline Founder's Edition konsool, mis sisaldab Chromecast Ultra riistvara, Stadia eripulti ning kolme kuu jagu Stadia Pro teenust endale ja sõbrale.

Stadia Pro võimaldab mängida 4K resolutsioonil 60 kaadrit sekundis (see nõuab, et kasutaja interneti allalaadimiskiirus oleks vähemalt 35 Mbs). Riistvara hind jääb umbes 135€ kanti, Stadia Pro kuutasuks on aga keskeltläbi 10€ kuus. Tuleval aastal jõuab turule ka Stadia tasuta versioon, mis lubab mängida 1080p resolutsioonil, 60 kaadrit sekundis (10 Mbs).


Esialgu pakub Stadia 30 teose suurust mänguvalikut (teenuse kuutasu sisaldab mõningaid tasuta mänge ja soodustusi, ent enda isiklikku mängukollektsiooni suurendatakse peamiselt teoste ostmisega). Nimekaimad teosed on kindlasti Destiny 2, mille baasversioon igal platvormil peagi tasuta saadaval on ning mille laiendused Stadia Pro paketiga avanevad. Samuti jõuavad Google'i mänguteenusesse: Assassin's Creed Odyssey, Baldur's Gate 3, Borderlands 3, Doom Eternal, Mortal Kombat 11, Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint ja paljud teised tuntumad nimed.

Google Stadia enda pult hakkab maksma umbes 65€. See ühendub mänguseadmega üle WiFi-ühenduse, omab USB-C auku laadimiseks või sobivate kõrvaklappide ühendamiseks (lisaks on olemas ka 3,5 mm pesa) ning nupud kuvatõmmiste ja Google Assistant programmi jaoks. Õnneks pole Stadia puldi ostmine kohustuslik, kuna teenusega ühenduvad ka klaviatuur-hiir või sobivad kontrollerid.

Google andis märtsis juba eos mõista, et tahab muuta videomängude tulevikku. Üheks sääraseks näiteks oli kompanii idee viia tavalised mängijad kokku oma striimeritest iidolitega.

Google Stadia jõuab meieni novembrikuus, ent esialgu vaid 14 riigis. Eestit nende seas muidugi ei ole.