Kiviõli krossirada. Foto: Rauno Kais
Auto-Moto uudised
7. juuni 2019, 11:40

KAHJU! Tuhandeid eestlasi rõõmustanud MM-etapp kaob ajalukku (2)

Tosin aastat moto- ja krossisõpru rõõmustanud Kiviõli motofestival pakib pärast seda nädalavahetust pillid kotti. Kuigi tulevikus naasmine pole välistatud, siis lähiaastal seda kindlasti ei juhtu.

Põhjus, miks Kiviõli tuhamäe jalamile tehtud krossirada järgnevatel suvedel enam maailmanimesid ei võõrusta, peitub teisel pool nõlva, kus läinud aastal avati seikluskeskus.

Suusapark oli Ida-Virumaal juba varemgi, kuid kuna talvedega on Eestis nagu on, oli asjapulkadel suveks põnevat väljundit vaja. Nii jõutigi seikluspargi ideeni, mis mullu oma uksed avas.

„See osutus väga populaarseks (mullu külastas seiklusparki ca 55 000 inimest - K.J) ning seal on rida asju, mida tuleks nüüd ellu viia. Siiamaani oleme kevaditi korraldanud krossi, aga kahte asja korraga väga hästi teha on liiga keeruline,“ sõnas Kiviõli seikluskeskuse üks eestvedajatest Janek Maar.

Ta ei välista, et tulevikus võib taas krossitsikleid Kiviõlis näha, kuid midagi lubama ta selle koha pealt ei hakka. Paari-kolme-nelja-aastane paus on aga kindel. 

„Äkki selleks ajaks on teisel pool mäge elu nii palju käima läinud, et ei pea kevaditi nii palju energiat kulutama. Aga kuna avasime keskuse alles mullu, siis praegu kulub sinna liiga palju aega,“ selgitab Maar.

Ta ei salga, et oma osa mängib ka äripool. Kuigi rajapervele kogunes igal aastal orienteeruvalt 4000-5000 inimest, siis pudrumägesid sellega kokku ei ajanud. „Kui enne ajasime asja hingele, siis nüüd on vaja ellu ka jääda. Kross pole rahaliselt kunagi motiveerinud ja piletitulu pärast me seda ei teinud."

Kiviõli motofestivali juured ulatuvad 2004. aastasse, mil Are Kauriti ja Jürgen Jaki värske MM-pronks Maaris ja teistes motohuvilistes idee idanema pandi. Paari telefonikõnega saadi kampa ka Kaurit ning pärast ühiseid nõupidamisi löödi aasta hiljem ka kopp maasse.

2007. aastal korraldati kümne MM-sarja mehega ka sõuvõistlus ning aasta hiljem korraldati Kiviõlis juba külgkorvide MM-etapp. Hiljem on juurde lisandunud veel quadide (sportATV - K.J) EM-etapp, mäkketõusu Eesti meistrivõistlused ja soolotsiklite öökross.

Veidi võtab kukalt kratsima asjaolu, et kui aastaid polnud eestlastel omadele võimalik kõige kõrgemal tasemel kaasa elada, siis mullusest on Kert Varik koos lätlasest paarimehe Lauris Daidersiga taas poodiumikohtade pärast võitlemas. Miks siis nüüd, kui oma mees taas etteotsa trügib, asi kaane alla pannakse?

„Meie töö tehtud. Mees on tipus ja saab ise hakkama,“ sõnab Maar samal ajal naerdes.