Jalgpallikoondise peatreener Martin Reim.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
7. juuni 2019, 16:52

Martin Reim mängust Põhja-Iirimaaga: tuleb minna panema, aga tasakaalukalt

Meeste jalgpallikoondis võõrustab homme Tallinnas EM-valiksarja raames Põhja-Iirimaad, kellele märtsis võõrsil kaotati 0:2. Jalgpallikoondise peatreener Martin Reim kinnitas tänasel pressikonverentsil, et kõik laagris olevad mängijad on valmis mängima ning vaatas pisut homsele mängule ette.

"Panna minema ei tule kohe kindlasti kõne alla, see on viimane asi, mida teha. Minna panema, aga tasakaalukalt," vastas Reim legendaarsest Tarmo Rüütli tsitaadist inspireeritud küsimusele.

"Kui vaatame alagruppi, siis see on koht, kus on võimalik punkte võtta. Peame vastavalt sellele mängima, võib-olla ka mingil määral riskides. Kokkuvõttes väga midagi kaotada pole. Tuleb minna julgelt mängima ja süstida mängijatesse enesekindlust juurde."

Kuidas seda teha? "Selleks on väga palju võimalusi. Mängija on enesekindel, kui ta teab, mida väljakul teha ja mida partnerid teevad. Positiivse ja optimistliku õhkkonna loomine. 

Räägime enesekindlusest, aga jalgpall on ka väga palju muud. Ilma pallita mäng, standardid, reaktsioonid.. suur, lai ja keeruline valdkond. Kõigile ei mõju ühtmoodi asjad. Kellele aitab kuri sõna, kellele julgustus ja õlale patsutus. Ühest vastust on raske välja tuua."

Kas seekord on fookuses rohkem oma palliga mäng kui vastase tugevused? "Väga tõenäoline (et kolme keskkaitsja asemel on seekord kaks). Samas tean, et see võib valusalt kätte maksta kui fookuses läheb liialt ründemängule. Eesti-sugune võistkond peab kaitsest lähtuma. Üritame paranda oma palliga mängu, sest kui me ei suuda rohkem palli hoida, on väga keeruline."

Kuidas palliga mängu parandada? Kas on olemas taktikalised nõksud või loodad mängijate mitte väristamisele? "Mõlemat. Väga lihtne oleks koosolekul öelda, et mängige julgemalt, selg keerata ja ära minna. Tuleb anda ideid, kuidas mängida. Muidugi tahvli peal on kõik väga lihtne. Otsustajad on loomulikult mängijad, kes peavad tegema kõike täiskiirusel.

Peamine on leida väljakule õiged 11 mängijat, kes on homme õhtul kell 19 palliga mängus eeldatavalt kõige kindlamad. See määrab ära kogu mängu kulgu. Kui paljudel mängijatel ei kuula pall sõna, siis rünnaku pool ei suju ka."

Keskpoolkaitsja Ilja Antonovi puudumisest (klubi ei lasknud teda ära, sest Rumeenias on samal ajal play-off mängud). „Meil oli koos Iljaga kutsutud 24 mängijat. Nagu teame, siis mängust saab osa võtta 23. Mõned mängijad mängivad liigades, kus rahvusvaheline jalgpallikalender ei loe.

Kuigi Rumeenia on suur jalgpalliriik, langes kahjuks play-off nende mängude ajale. Klubil oli teatud olude pärast õigus teda enda juures hoida. Kuna Ilja oli kutsutud varumängijana pärast seda kui Ragnar [Klavan] loobus, ei hakanud uut mängijat kutsuma. 23 on olemas, hetkel ei näe vajadust."

Eesti ja Põhja-Iirimaa kohtumine algab homme Lillekülas kell 19.

Standings provided by Sofascore LiveScore