Eesti-Horvaatia võrkpallFoto: Mari Luud
Võrkpall
8. juuni 2019, 22:53

Lisatud kommentaarid!

FOTOD | SUUR VÕRKPALLIPÄEV | Eesti meeskond ronis raskest seisust välja ning alistas Horvaatia, naistel nõnda hästi ei läinud (4)

Eesti võrkpallisõpradel oli täna ilus päev, sest Tartu ülikooli spordihoones sai kaasa elada nii naiste kui ka meeste rahvuskoondisele. Saldoks jäi üks võit ja üks kaotus.

Eesti vs Horvaatia

Avageim kujunes parajaks põnevusetenduseks. Veidi paremini said kohalt minema eestlased, kuid vähehaaval paranes ka vastaste mäng. Geimi keskpaigas õnnestuski horvaatidel juhtima pääseda. Meeskonnad said taas kokku seisul 23:23. Pingelise lõpu kallutasid enda kasuks 29:27 külalised. 

Teine geim kiskus eestlaste jaoks kiiva kohe algusest, meie mehed jäid 1:4 ja 4:11 kaotusseisu. Kuigi alla ei antud, siis suurt vahet enam kinni lappida ei õnnestunudki. Horvaadid panid oma paremuse 25:17 maksma.  

Kolmandas geimis läksid rollid totaalselt vahetusse, eestlased haarasid 7:1 algedu. Kuigi korraks lasti horvaadid kolme silma kaugusele säras järgmisel hetkel tablool 20:10. Siit meie mehed enam tagasi ei vaadanud, vastane pandi paika 25:13.

Neljandas geimis loksus jõudude vahekord taas tasakaalu. Eestlased said 5:2 algedu ning juhtisid ka 17:13. Siis vastasid külalised aga 6:0 spurdiga ning pääsesid ise kahega ette. Geimi lõpp kuulus aga kindlalt meie meestele, skoor tablool 25:21.

Otsustavas viiendas geimis võitlesid isukalt tegutsenud eestlased endale poolte vahetuseks mõnusa 8:4 edu. Head emotsiooni raisku ei lastud ning mängu käiku kontrolliti lõpuni välja. Geim võideti 15:9 ning kogu matš 0:2 kaotusseisust 3:2.

Esimest korda (peaaegu) täiskoosseisus mänginud eestlaste parim oli 17 punkti toonud Robert Täht. Täna tuli koondisel läbi ajada Renee Teppani ja Timo Tammemaata. STATISTIKA.

Eestlased said kahe kaotuse kõrvale kirja teise võidu, Horvaatia saldo on 1:3.

Eesti koondise kapten Kert Toobal: „Ega me ei arvanudki, et ta väga suure hooga tuleb. Profülaktika mõttes oligi pigem hea, et väga lihtsalt ei tulnud. Pidime võitlema ja muutma oma mängurütmi. Peame mängima meeskondlikult, siis me võidame.“

Mis teises geimis juhtus? „See oli esimese geimi mõju: pidi ju tulema, aga ei tulnud. Nemad mängisid väga hästi, me proovisime rohkem vihaga, siis ei kipu asjad välja tulema,“ selgitas Toobal, kelle sõnutsi toodi mängu muutust eelkõige servi varieerimisega.

Kapten tunnistab, et täiskoosseisuga on trenni tehtud vähe, mistõttu pole kokkumäng veel laitmatu: „Oleme vist 3-4 trenni teinud, kus 6:6 vastu on saanud kõiki mehi proovida. Päris nii asi ei käi, et praksust meeskond kokku sulab.“

Toobal tähistas 3. juunil 40. sünnipäeva. Vaatama soliidsele eale on vanameister jätkuvalt heas vormis.

„Eks ikka on tunda, et pärast puhkust jääb veidi teravust puudu. Üritan teha kõike nii hästi, kui hetkeseis lubab. Tuleb natuke treenida ja siis hakkab juba looma,“ jääb ta ise tagasihoidlikuks.

Eesti vs Kreeka naiskonnad

Avageim kujunes eestlannadele äärmiselt raskeks. Kuigi esimene punkt võideti, leiti end kiiresti 1:5 ja 2:9 kaotusseisust. Korraks suudeti küll vastase rütmi rikkuda, ent enda mängu korralikult käima ei saadudki. Esimene vaatus koguni 25:8 paremusega kreeklannadele. 

Teises geimis olid eestlannad juba tunduvalt paremini mängus sees. Seisult 9:9 lasti vastastel küll 3:0 vahespurt teha, kuid õige pea oldi juba ise peal 15:13. Otsustavatel punktidel näitasid aga kindlamat närvi kreeklannad, pannes oma paremuse maksma 25:23. Võrreldes avageimiga oli aga selgelt mitu sammu edasi astutud.

Kolmas geim kulges parajalt Ameerika mägedel. Alustuseks jäid eestlannad 1:4 kaotusseisu, kuid veidi hiljem juhiti juba 7:4. Vahespurte tuli mõlemalt poolt, kuid initsiatiiv püsis pidevalt meie naiste käes: 12:8, 15:11, 18:15… Seda edu enam käest ei antudki, geimi lõppnumbrid 25:21.  

Neljas geim sarnanes paraku esimesele. Eestlannad jäid kohe 0:4, 1:7 ja 3:13 tagaajajaks ning mänguks enam ei läinudki. Kreeklannad võitsid geimi 25:13 ja kogu mängu 3:1.

Võõrustajate poolelt tõid võrdselt 13 punkti Nette Peit ja Liis Kullerkann. STATISTIKA.

Eestlannad said ühe võidu kõrvale kirja kolmanda kaotuse, kreeklannad on neljast mängust võitnud kolm.

Koondise abitreener Oliver Lüütsepp: „Esimese geimi [kehv esitus] oli meile endale ka üllatus. Viimased kaks mängu oleme päris hästi mängu sisse saanud. Ei saa öelda, et me polnud täna mänguks valmis, aga me polnud valmis selleks, mis teiselt poolt võrku vastu tuli. Võttis natuke aega, et kohaneda.“

Teine ja kolmas geim näitasid, et Kreekaga saab mängida küll?

„Oleksime pidanud neile täna paremini vastu saama. Osad, kes on teistest mängudes edukalt tegutsenud, ei suutnud täna stabiilselt taset hoida. [Kristiine] Miilen ei alustanud nii nagu varem, [Kristel] Moor polnud päris oma nägu... Paratamatult käib tase natuke üles-alla. Kui kõik pole parimas hoos, on Kreeka vastu raske,“ arvas Lüütsepp.

Kas midagi näppude vahele jäi? „Väga hea kolmas geim,“ muigas abitreener. „Videoanalüüsiks saame siit palju olukordi. Lisaks said neljandas geimis said mõned nooremad väljakul käia ja seda õhkkonda nuusutada.“

Enne mänge

Naiste koondis jätkab Euroopa Hõbeliigat, kell 17 minnakse vastamisi Kreekaga. 

Seni on eestlannad kolmest mängust võitnud ühe. Seega on kolm vooru enne alagrupiturniiri lõppu edasipääsulootused sisuliselt kustunud. Vastavalt olukorrale vaatab peatreener Andrei Ojamets juba tulevikku.

"Et meil edasipääs on sisuliselt kadunud, võtame Euroopa liigat tähtsa ettevalmistusetapina EMiks. Saan mänguaega jagada ka neile, kes seni on vähem platsile pääsenud. Mis aga ei tähenda, et seni põhikoormust kandnud naised jäävad täiesti pingile. Tahan kõigist paremat pilti saada ja eks mängijad tahavad ju ka näidata, mida nad suudavad," ütles Ojamets volley.ee-le. 

Rahvusnaiskonna koosseis mänguks Kreekaga: Julija Mõnnakmäe, Jade Šadeiko, Kaisa Bahmatšev, Kristel Moor, Nette Peit, Kristiine Miilen, Anu Ennok, Ingrid Kiisk, Hanna Pajula, Liis Kullerkann, Eliise Hollas, Eliisa Peit, Mari Arak, Kristi Nõlvak. Peatreener Andrei Ojamets, abitreenerid Marko Mett ja Oliver Lüütsepp, statistik Mihkel Sagar, mänedžer Jaanika Jakobson, füsioterapeut Madis Arumäe.

Meeste koondis jätkab Euroopa Kuldliigat, kell 20 minnakse vastamisi Horvaatiaga. 

Seni on eestlastel kolmest mängust kirjas üks võit, kuid võrreldes eelnevate matšidega on stardipositsioon teine. Meeskonnaga on puhkuse järel liitunud kuus põhitegijat: Kert Toobal, Oliver Venno, Renee Teppan, Rait Rikberg, Ardo Kreek ja Robert Täht.

Tõsi, meie mehed praegu resultaadi pärast muretsema ei pea. Ülejärgmisel nädalavahetusel toimuv finaalturniir peetakse Tallinnas, mistõttu on eestlastel koht seal juba kindel. 

"Nädal aega oleme selle seltskonnaga trenni teinud ja pilt on üsna hea. Nagu ikka, pöörame palju tähelepanu detailidele ja eks hiljem liitunud ja siiani koos olnud seltskond vajab veidi aega, et ühist keelt leida. Kes Horvaatia vastu mängivad, selle otsustame me laupäeva hommikul, siis on pilt selgem," ütles peatreener Gheorghe Cretu neljapäeval. 

Rahvusmeeskonna koosseis laagris (16 mängijat): Oliver Venno, Renee Teppan, Hindrek Pulk, Kert Toobal, Robert Viiber, Markkus Keel, Henri Treial, Ardo Kreek, Timo Tammemaa, Andri Aganits, Kristo Kollo, Robert Täht, Andrus Raadik, Rauno Tamme, Rait Rikberg, Silver Maar. Peatreener Gheorghe Cretu, abitreener Rainer Vassiljev, statistik Alar Rikberg, mänedžer Robin Ristmäe, ÜKE-treener Mirko Fasini, füsioterapeut Gardo Maruste.