Martin Reim.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
8. juuni 2019, 22:01

Martin Reim: ma ei ole mängus ega mängijates absoluutselt pettunud (27)

Eesti jalgpallikoondis kaotas Tallinnas toimunud EM-valikmängu Põhja-Iirimaale tulemusega 1:2. „Tunne on kehv, kui juhid ja pärast kaotad," sõnas Eesti peatreener Martin Reim mängujärgsel pressikonverentsil.

"Meil oli nõrk periood ja see maksis tulemuse. Minu arvates oli mõlemal meeskonnal selle ilmaga keeruline mängida. Põhja-Iirimaa tegi head vahetused. Vasak äär oli hea ja kiire ning tekitas meile probleeme.”

1:1 värava suluseisu hõngust: „Ma ei tea, see on kohtunike töö. Võib-olla oli rikošett, aga pole midagi teha, VARi pole.”

Eesti tühistatud 2:0 väravast: „Vahel kohtunik vilistab vea, vahel mitte. Pole mõtet kritiseerida, tegu on juba tehtud. Loodan, et meie ründaja on järgmine kord natuke targem ja teeb asju, mida kohtunik ei näe.”

Miks meie mäng ühel hetkel mõnes mõttes lagunes ja edu käest andsime? „Teise poolaja 60ndatel minutitel või natuke varem hakkas mäng muutuma liiga lahtiseks. Mõlemad meeskonnad tegid pallikaotusi, algas jooksuvõistlus. Meie meeskonna blokk läks liiga laiali, see pole meie trump nende vastu. Esimese asjana üritasime vahetusega rütmi sassi lüüa nagu korvpallis või võrkpallis. Tõime värsked jalad ründesse, aga ütleme nii, et meie mängijate fitness ei kestnud rütmimuutust 70ndatel-80ndatel minutitel.

Sel ajal hakkas tulema kauglööke, aga ka teravaid tsenderdusi tahaposti. Teise poolaja alguses suutsime neid päris hästi eemal hoida. Muud polegi öelda. Kui pole mängu järele vaadanud, siis taktikaliselt otseselt midagi teistmoodi ei teeks. Võib-olla võinuks värskeid jalgu ruttu äärekaitsesse vastu panna kui vastane vahetas, aga hoidsime vahetusi ründepoole peale.”

Tagantjärele, kas jäid vahetustega hiljaks? „Ei jäänud. Kaotuse puhul võib öelda, et iga mingisugune teistmoodi asi muutnuks äkki midagi, aga loogiliselt võttes ei teki eduseisus reeglina momenti, et Taijo välja vahetada. Pigem ääreründajad, kes peavad väga palju ettepoole liikuma. Taijol polnud ründefaasis nii palju tõusmist. Samas mingi hetk peabki äärele üks versus üks olukorda toetus tulema. Eks see üks kompott ole. Oleks on paha poiss.”

Debütantidest Vlasi Sinjavskist ja Erik Sorgast: „Vlasi sai väga hästi hakkama. Mingid pallikaotused on täitsa loomulikud, aga ta oli väga tubli ja auga välja teeninud koha põhikoosseisus. Alt küll ei vedanud. Erikul oli kindlasti raskem sellisel momendil mängu tulla. Ta ei suutnud sellist muutust tuua, aga tal olid kindlasti natuke värskemad jalad ja tegi vähe kiiremini keskkaitsjatele survet. Kahjuks palli ei saanud nii palju, et üks ühele kaitsjate vastu minna.”

Rauno Sappineni partiist: „Ta on seda tüüpi ründaja, kes kasvuga kedagi maha ei murra. Ta tegi suurte kogenud keskkaitsjate vastu mehist tööd. Tihtipeale peabki ta teistele ruumi ja pallihoidmisega võimalusi tekitama. Raunol oli kõva tööpäev.”

Mis tundeid see tekitab, et meie parim oli 34aastane Eesti liigas mängi vanameister Konstantin Vassiljev? „Ühest küljest hea tunde Kostja üle. Teisest küljest loomulikult näitab see hetkel meie koondise või mängijate taset. Loodan, et nooremad mängijad, nagu Vlasi, saavad kiiresti mängukogemust ja meile tuleb jõudu juurde. Vanematel on väga tihti mängupausid ja vigastused. Oleme juba kindlasti mõelnud, mis edasi toimuma hakkab. Arvan, ka praegu tagantjärele mõeldes oli ainuõige noori sisse tuua.”

Mida vaheajal rääkisid? „Rohkem taktikalisi asju, millega peame jätkama ja mida vältima. Sest esimesel poolajal panid mõlemad põhimõtteliselt teise mängu kinni. Seepärast polnud mäng kombineeritud, vaid pigem tuli panna pikemaid diagonaalpalle.

Nad hakkasid vahetustega taktikat muutma. Tõid teise ründaja sisse, et jätta keskkaitsjad üks ühe peale. Meie liigutasime kontrolliva poolkaitsja liini ette, et teiste pallide peale oleks võitleja olemas. Kahjuks tõi nende üks hea vahetus äärel seekord tulu.”

Millega rahule jääd? „Ma ei ole mängus pettunud. Loomulikult tulemuses, aga mängijad tegid hetkevormi pealt ja mängupaikade pealt väga maksimumilähedas soorituse. Kostja on muidugi kirsiks tordil, kes suudab asju käima panna. Ma pole mängijates absoluutselt pettunud. Pigem ütlesin, et pea püsti, tegelikult pole midagi häbeneda. Nad andsid lahingu.”

Kas leiad ka oluliselt kaitsvama iseloomuga Saksamaa mängus Kostjale koha? „Loomulikult peame vaatama tema vanust ja füüsilist seisu, aga sellest on praegu vara rääkida.”

Kas see, et Taijo Teniste täna väga ei tõusnud oli teadlik? „Jah. Koondisega on väga keeruline iga mäng väga erinevat taktikat mängida, sest iga mäng nõuab harjutamist ja proovimist. Oleme neljase liiniga varem ka mänginud, eriti kodus. Aga tahtsime rünnaku ülesehituse jätta sarnaseks, lihtsalt mängisime asümmeetriliselt. Üks äär tõusis, teine mitte.

Kas mõtlesid enne viigiväravat ka kaitseliini viieseks muutmise peale? „Oli mõttes, aga otsustasime mitte teha, sest oleksime vajunud liiga oma kasti ette, mis maksnuks teistpidi kätte. Tagantjärele võib-olla pidanuks proovima, aga väga raske on ette ennustada. Siis oleksime lasknud neid palju lähemale ja ohtlikumalt tsenderdama, nii et jah, seda võimalust me täna ei kasutanud.”

Kas selle mängu pealt on emotsionaalselt kerge või raske Saksamaale minna? "Kindlasti oleks võidu või viigiga parem, aga antud olukorras, kus koondise juures on palju nooremaid mängijaid, peame võtma igat mängu eraldi, mitte ühtse valiktsüklina. 

Selge, et reaalselt võttes me edasipääsu nimel ei võitle. Iga mäng on noorematele tulevikku silmas pidades ainult väetiseks. Saksamaale mängima minna on ükstapuha mis seisust väga suur asi."

Põhja-Iirimaa peatreener Michael O'Neill: "Keeruline mäng, eriti, kui jäime kaotusseisu. Tingimused olid raskemad kui arvasime. Alustasime tegelikult päris hästi, aga siis said ideed otsa. Meil olid enne vaheaefa mõned võimalused, aga väravat ei tulnud.

Teine poolaeg oli hea, läksime 4-4-2 peale üle. Meil oli küll vahetuste järel lõpuks liiga palju ründavaid mängijaid platsil, aga pidime seda tegema ja võitu püüdma.

Mõnel mehel ei olnud just parim klubihooaeg, nad ei saanud eriti palju mängida, kuid tulid ikkagi koondisesse ja proovisid teha häid tulemusi. Tänapäeva mängijad on tihti isekad, aga see punt pole."

Standings provided by Sofascore LiveScore