Pilt on illustratiivne. Foto: AP/Scanpix
Kergejõustik
9. juuni 2019, 14:41

LEITSAK! Helsingi poolmaratonil vajasid osalejad põrgukuumuse tõttu arstiabi, korraldajatel said veevarud otsa

Helsingi poolmaratoni korraldajad sattusid laupäeval kuuma ilma tõttu tõsise probleemi otsa. Nimelt lõppes joogipunktides vesi otsa, mistõttu oli kiirabitöötajatel kokkukukkuvate või vaevu jalgel püsivate jooksjate pärast käed-jalad tööd täis.

Võistluse peakorraldaja Tapani Virtanen kinnitas Ilta-Sanomatile, et veeprobleemid tõepoolest eksisteerisid. Tema sõnul jooksis esimesena varudest tühjaks 17. kilomeetril olnud joogipunkt, kuid näiteks kaks kilomeetrit hiljem oli vesi Virtaneni sõnul kindlasti lõpuni olemas.

Poolmaratonist osa võtnud Anne sõnul ei saanud tema vett juba 12. kilomeetril. Laud olevat kaetud tühjade topsidega ning keha jahutamiseks kallas ta ennast spordijoogiga üle.

„Nägin raja ääres vähemalt kolme kiirabibrigaadi, kes jooksjatele esmaabi andis,” sõnas tänavu üle 1500 jooksukilomeetri läbinud Anne. „See oli tõeline veekatastroof. Ma pole kunagi varem midagi sellist näinud. Maksime siin osalemise eest, seega meie põhivajadused peaksid olema ikkagi rahuldatud. See polnud üldse meeldiv tunne, olgugi, et kuumus mulle üldiselt meeldib.”

Virtanen ei osanud eile õhtul Ilta-Sanomatile kinnitada, kas keegi osalejatest viidi ka tõsisemate tervisekahjustustega haiglasse. Kokku oli rajal kuus joogipunkti.

Poolmaratoni võitis etiooplane Getaye Gelaw, ajaga 1:06.2. Võrdluseks, Tallinna poolmaratonil oli Tiidrek Nurme mullune võiduaeg 1:03.27. 21 km distantsi maailmarekord (58.18) kuulub keenialase Abraham Kiptumi nimele.