Rafael Nadal. Foto: THOMAS SAMSON/AFP
Tennis
9. juuni 2019, 19:13

MÜSTILINE MEES! Rafael Nadal võitis 12. korda Prantsusmaa lahtised meistrivõistlused (1)

Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste meeste üksikmängus oli parim Rafael Nadal (ATP 2.). Jälle! 

Finaalist ei kujunenud hispaanlasele üleliia kerge jalutuskäik, sest Dominic Thiem (ATP 4.) andis soliidse lahingu.

Avasetis tõi austerlane mängu ärevust seisult 1:2, kui tal õnnestus vastase serv murda ning 3:2 juhtima pääseda. Nadal vastas aga jõudemonstratsiooniga ning pani oma paremuse ikkagi 6:3 maksma. 

Teises setis hoidsid mõlemad raudkindlalt oma pallingut, võrdselt astuti seisuni 5:5. Siis suutis Thiem oma servi hoida, Nadali oma murda ning mänguseis oligi 1:1 viigis! 

Kolmandas setis ei jätnud Nadal midagi juhuse hooleks. Alustuseks võitis ta 17 punktist 16 ning pääses 4:0 juhtima. Thiem võitis geimi, kuid 1:6 kaotusest pääsu polnud.

Neljas sett polnud mänguliselt küll nii ühepoolne, kuid tõsiseks mänguks ei läinud. Thiem pusis, kuid ohjad olid selgelt Nadali käest. Hispaanlane võitis seti 6:1 ja kogu matši 3:1. Kohtumine kestis kolm tundi. 

Ühtlasi oli see Nadalile 12. Prantsusmaa lahtiste tiitel, need on tulnud 15 aasta jooksul. Märkimisväärne on ka tõik, et Nadal on Prantsusmaal kaotanud 93st mängust vaid kaks!

Tema ülekaal on üüratu, Björn Borg on turniiri võitnud kuuel ning Henri Cochet neljal korral. Praegustest tegijatest on hispaanlane võimaluse andnud vaid Roger Federerile, Novak Djokovicile ja Stan Warinkale, kes on triumfeerinud ühe korra. 

33aastasel Nadalil on nüüd 18 suure slämmi karikat, enamat on suutnud vaid neli aastat vanem Federer (20). Suurmeistreid jälitab Novak Djokovic, kelle auhinnakapist leiab 15 tiilit. 

Kõigi ATP turniiri võitude edetabelit juhib kindlalt Federer (101), Nadalil on esikohti 82 ja Djokovicil 74. 

Prantsusmaa lahtiste naiste üksikmängu võitis Ashleigh Barty, kes polnud varem suurel slämmil finaaligi jõudnud. Otsustavas matšis alistas ta teise suurüllataja Marketa Vondroušova kindlalt 6:1, 6:3. 

Kusjuures tšehhitar on alles 19aastane ning võitnud vaid ühe WTA turniiri. Varasemalt oli ta suurel slämmil jõudnud korra neljandasse ringi, enamasti langes ta esimeses-teises ringis. 

Barty tõuseb homme avaldatavas WTA tabelis kaheksandalt kohalt teiseks, Vondroušova vahetab 38. positsiooni 16. vastu!