SAATUSLIK HETK: Vettel (punases vormelis) keeras Hamiltonile ette.  Foto: F1/Twitter
Vormel 1
10. juuni 2019, 22:00

Tarmo Klaar: Vettelile tehti liiga, kuid süü oli ka tal endal

Vormel 1 sarja hooaeg jätkus vanal rajal. Kanada GP-l noppis taas esikoha Lewis Hamilton ning Mercedese meeskond püsib seitsme etapi järel alistamatu.

Tõsi, Ferrari piloot Sebastian Vettel oli ülimalt lähedal, et Mercedese hegemoonia lõpetada. Enamiku aja võistlust juhtinud sakslane kinkis võidu konkurendile osati oma rumaluse, aga ka võistluse žürii kaheldava otsuse tõttu.

Kindlalt liidrikohta hoidnud Vettel eksis 22 ringi enne lõppu süütus olukorras ning sattus ootamatult murule. Ta suutis nobedalt eksimuse parandada, kuid keeras rajale naastes järsult ette Hamiltonile.

Ta säilitas küll positsiooni, kuid järgnes uurimine: Vettelile määrati viiesekundiline karistus. Kindlalt lõpuni konkurendi sabas püsinud Hamilton vahet suureks ei lasknud ning teenis hooaja viienda etapivõidu. Tulivihane sakslane jäi teiseks.

„Üritasin ellu jääda, autot rajale tagasi saada. Tulin murult, rattad olid mustad ja pidin võitlema, et masinat kontrollida. Ma ei näinud Hamiltoni. Kuhu ma oleks pidanud minema?“ oli Vettel võistluse järel nõutu.

Üldine arvamus on, et kohtunikud tegid Vettelile liiga. Sama meelt on ka vormeliekspert Tarmo Klaar.

„Ausalt öeldes mina poleks karistust andnud. Kuigi see oli nii ja naa olukord, siis ei tundunud, et ta oleks meelega Hamiltoni blokeerinud. Turvaalal oli muru, kus on väga libe. Olnuks seal asfalt, siis võinuks öelda, et ta keeras meelega ette,“ ütles Klaar Õhtulehele, kuid lisas: „Teisest küljest – tal polnud vaja sõiduviga teha.“

Kuigi Vetteli ees seikles ringiga mahajääja, siis tema ilmselt neljakordset maailmameistrit ei seganud. Sakslane oli oma eksimuses ise süüdi.

„Kindlasti oli tal pinge peal, sest Hamilton istus pikalt kuklas. Psühholoogiline surve oli kõva,“ arvas Klaar. Pole ka imestada, sest senise hooaja jooksul on Vettel ja Ferrari Mercedesele selgelt alla jäänud.

Finišilipu lehvimisega polnud aga sündmused lõppenud. Konkurentidest hiljem Parc Ferme'i jõudnud Vettel tõstis Hamiltoni masina eest esikohatorbiku, asendades selle teise koha tähisega.

„Sellega näitas ta mõnes mõttes võistluse žüriile koha kätte. Mina seda hukka ei mõista. Olen vanakooli vend – mulle meeldib, kui inimesed näitavad emotsiooni välja. Ma oleks ilmselt samamoodi käitunud,“ sõnas Klaar.