Jürgen Klopp aastal 2008, mis jäi talle Mainzis viimaseks. Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
11. juuni 2019, 11:15

ÕL SAKSAMAAL | Mainz – linn, mis seob Kloppi ja Lemsalu! „Kui koos hoogu hakkasime võtma, oli tal positiivses mõttes hullu pilk ees.“

Aasta oli siis 1996, kui Saksamaa tugevuselt teises jalgpalliliigas mänginud Mainzi klubiga liitus Marek Lemsalu. Enne oli ta käinud testimas Kaiserslauternis, kuid seal jättis Otto Rehhagel ta lepinguta.

Lemsalu meenutas Õhtulehe podcastis „Kolmas poolaeg“, et tegelikult polnudki Eesti kõrgliigast Mainzi kolimine liiga keeruline. „Üllataval kombel polnud tasemes metsikut hüpet ja sain päris hästi hakkama. Eriti arvestades, et mängisin vasakul äärekaitses,“ pajatas ülejäänud karjääri enamasti keskkaitses mänginud mees.

Lemsalu tunnistas, et Lääne-Euroopa kultuurišokk oli tal 1996. aastal pigem väike, sest juba 1990ndate alguses sai piisavalt koondisega ringi sõidetud ja maid avastatud. „Vau-efekt kaasnes esimese palgaga, kui kätte anti Saksa margad. Siin tundsin, et olen veidi teisele tasemele jõudnud. Palka sai ikkagi kordades rohkem kui varem – õnnestus kõrvale ka panna.“

Kaitsja hooajale jättis oma märgi vigastus, kuid 16 tugevuselt teise Bundesliga mängu sai ta kirja. „Olime pidevalt esinelikus ja tegelikult jäi napilt puudu, et kõrgliigasse tõusta,“ meenutas ta edukat perioodi.

Marek Lemsalu (sinises). Foto: MATI HIIS

Meeskonna hing oli Klopp

Lemsaluga koos mängis Mainzis ka äsja Liverpooli Meistrite liiga tšempioniks tüürinud Jürgen Klopp. Sakslase puhul on tegemist tõelise klubi legendiga. Aastatel 1990-2001 pidas ta Mainzi särgis 340 matši ja lõi 56 väravat. Seejärel võttis ta üle peatreeneritöö ja vedas tiimi 2004. aasta kevadel kõrgliigasse. Klopp lahkus Mainzist pärast hooaega 2007-08, kui otsustas liituda Dortmundi Borussiaga.

„Klopp oli meeskonna hing. Kui sinna läksin, oli tal ristatisidemete vigastus. Alguses ta ei mänginud, aga Klopp taastus sellest väga kiiresti. Tavaliselt kulub taastumiseks pool aastat, aga tema tegi esimese mängu umbes kolme ja poole kuu pealt,“ rääkis Lemsalu.

„Ta oli juba siis väga karismaatiline. Kui ta praegu treenerina platsi ääres hambad risti paneb, siis tuleb mulle pilt silme ette. Umbes samamoodi valmistus ta nurgalöökideks. Kui koos hoogu hakkasime võtma, oli tal positiivses mõttes hullu pilk ees. Ta oli standardolukordades väga võimas vend.“

Klopi ja Lemsalu ajal mängis Mainz ligi 20 000 inimest mahutaval Bruchwegstadionil, kuid tänaseks on tiim veidi modernsemale staadionile kolinud. Opel Arena mahutab umbes 30 000 inimest ning täna võõrustatakse seal Saksamaa ja Eesti koondiseid. Matš algab meie aja järgi kell 21.45.