Recep Erdogan (paremal) täitmas Mesut Özili ja Amine Gulseensuredi pulmas oma kohustusi. Foto: EPA/Scanpix
Kõmu
12. juuni 2019, 09:32

Saksamaal põlu alla sattunud Özil kutsus president Ergodani oma pulma isameheks (3)

Endine Saksamaa jalgpallikoondislane Mesut Özil (30) sõudis eelmise nädala reedel abieluranda. Tema ja Amine Gulseensuredi (26) pulm polnud aga tavapärane. Seda kahel põhjusel.

Nimelt otsustas noorpaar pulmade puhul saata välja toidupakke 16000 inimesele, kellel endal sooja eine võimalus puudub. 

Paraku varjutas seda üllast žesti Özili otsus kutsuda pulma oma isameheks Türgi president Recep Ergogan. 

Miks see lüke paljudele vastumeelseks osutus?

Nimelt ei kiida enamik Euroopast heaks Erdoganiga autoritaarset valitsemisrežiimi. Özili ja Erdogani sõprus pole paraku aga mingi saladus ning eeldatakse, et praegune lüke võib paljud taas Özili vastu üles ässitada.

Suur Özili-vastasus sai alguse mullu maikuus, mil poolkaitsja ning Manchester City hingekirja kuuluv Ilkay Gündogan poseerisid üheskoos Erdoganiga. 

Jalgpallurid tegid mullu mais koos autoritaarse juhiga pilti ning kinkisid talle oma mängusärgid. Kõige suurema skandaali tekitas toona Gündogan, kes kirjutas Erdoganile kingitud Manchester City rüüle pühenduseks "Suure austusega minu presidendile."

Özil ja Gündogan on küll Türgi päritolu, kuid mõlemad on sündinud Gelsenkirchenis ning esindanud sünniriigi ehk Saksamaa koondist. 

Saksamaa jalgpalliliiu president Reinhard Grindel sõnas, et "ei ole hea" kui Özil ja Gündogan satuvad järjest autoritaarsemaks muutuva Erdoganiga ühele pildile. 

"Saksamaa jalgpalliliit austab meie erinevate taustadega mängijate erilist situatsiooni, aga jalgpall ning Saksamaa jalgpalliliit seisab väärtuste eest, mida Erdogan piisavalt ei austa. Seetõttu ei ole hea, et meie koondislased lasid Erdoganil end presidendikampaania nimel ära kasutada." 

Jalgpalliliidu asepresident Rainer Koch teatas, aga, et "kui sa tahad mängida Saksamaa särgis, siis sa peaksid kindlalt väitma, et "Saksamaa president on minu president."

Seetõttu oli vahetult enne MMi suur diskussioon kas Özil ning Gündogan ikka peaksid Saksamaa koondist esindama. Lõpuks kuulusid mõlemad mehed suvisel MMil ikkagi koondisesse, kuid tiitlikaitsja põrus mäletatavasti juba alagrupis.

Pärast seda otsustas Özil ka oma koondisekarjäärile joone alla tõmmata. Poolkaitsja pika seletuskirja võib kokku võtta aga ühe lihtsa lausega. "Kui võidame, olen sakslane, kui kaotame, olen immigrant," viitas Özil faktile, et tegelikult ei võetud teda Saksamaal kunagi omaks.