Maalilisi vaateid jagub Sardiinia rallil mitme rubla eest.Foto: Toyota Gazoo Racing WRC
WRC
12. juuni 2019, 17:15

ÕL SARDIINIAS | „Tõeline meistrite väljakutse“ on vastu ootusi MM-sarjas kanda kinnitanud

Autoralli MM-karussell on hooaja kaheksandaks etapiks jõudnud Sardiiniasse. Sealjuures pole Itaalia ainsat MM-etappi alati sõidetud Vahemere suuruselt teisel saarel.

15 seni Sardiinias sõidetud rallist üheksa on võitnud maailmameistriks tulnud või ihaldatud tšempionitiitlit omanud piloot. Nagu märgib võistlust tutvustav ajakiri: "Sardiinia on tõeline meistrite väljakutse."

Itaalia MM-etapp kolis saarele pärast 2003. aastat, enne seda sõideti mandril musta värvi teekattel või toimus segu asfaldi- ja kruusarallist. 

Sardiinia ralli üks tähtsamaid isikuid on Tiziano Siviero. Tema mängis rolli nii võistluse saarele toomises kui oli näiteks tänavu korraldustiimis. Vanematele rallisõpradele peaks 61aastase itaallase nimi olema tuttav, kuna 1980ndate lõpus võitis ta Miki Biasionile kaarti lugedes kaks maailmameistritiitlit.

"Ralli mandrilt Sardiiniasse toomine oli toona valuline otsus. See oli suur muutus, kuna legendaarne Sanremo etapp kadus MM-kalendrist," ütleb Siviero ajakirjale. "Arvasin alguses, et seiklus Sardiinias ei kesta kaua, kuid aeg on tõestanud, kui hea ideega tegemist oli."

Siviero leiab, et pole mingit põhjust, miks peaks Sardiinia MM-kalendrist välja poogitama. "Tulevikus saab olema raske siit ära minna, kuna Sardiinia on MM-sarjaga abielus."

Tasub märkida, et ralli Sanremost Sardiiniasse kolimisel oli lihtne põhjus – muidu oleks Itaalia MM-kalendrist kadunud. Otsus on tagantjärele mõeldes küll end kuhjaga tasunud, kuid nagu kuulus kaardilugeja Denis Giraudet kunagi märkis: "Kui hollandlased leiutasid totaalse jalgpalli, siis itaallased leiutasid asfaldil ja kruusal sõidetud etapiga totaalse ralli."

Muide, kuigi Sanremos enam MM-rallit ei sõideta, pole võistlus unustuste hõlma vajunud. Pärast 2003. aastat on seal teiste hulgas võidutsenud Kris Meeke, Craig Breen ja Thierry Neuville.

Tänavu on end Sardiinia ralliks üles andnud 93 ekipaaži. Mõistagi on stardis ka Ott Tänak ja Martin Järveoja. Saareetapp on kavas ka juunior WRC-arvestuses, kuid Ken Torn pärast ebaõnnestunud hooaja algust selles sarjas enam starti ei tule, Roland Poom keskendub ülehomme algavale Viru rallile.

Õhtuleht on Sardiinias kohal ning toob kõik põneva teieni. Ralli algab homme õhtul kell 18.00 lühikese publikukatsega, esimene täispikk võistluspäev algab reedel kell 09.03.

MM-sarja üldarvestus

1. Sebastien Ogier (Citroen) 142 punkti
2. Ott Tänak (Toyota) 140
3. Thierry Neuville (Hyundai) 132
4. Elfyn Evans (M-Sport) 65
5. Kris Meeke (Toyota) 56

Meeskondade seis

1. Hyundai 202 punkti
2. Toyota 182
3. Citroen 158
4. M-Sport 122