Enesekindlusest puudu ei tule. Skandaalne naissportlane Caster Semenya võitis äsja 2000m jooksu.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
12. juuni 2019, 17:45

Skandaalne Caster Semenya: Olen talendikas, võiksin joosta ka 100m, kaugushüppes, seitsmevõistluses...

800m jooksu olümpiavõitja Caster Semenyal keelati liiga kõrge testosterooni taseme tõttu lemmikdistantsil võistlemine, kuid Lõuna-Aafrika Vabariigi jooksja sellest end heidutada ei lase.

Semenya võistles esimest korda pärast IAAF-i (Rahvusvaheline Kergejõustikuliit) otsust seada naisjooksjatele testosterooni taseme piir, mille tulemusena peaksid selle ületanud naised võtma selle alandamiseks ravimeid.

28aastane sportlane võitis Pariisis toimunud 2000m jooksu ajaga viis minutit ja 38,19 sekundit. Kuna Semenya ei ole nõus võtma ravimit, mis tema sõnul kiirust alandaks, peabki ta ala vahetama. "Ma pole idioot, miks ma ravimeid peaksin võtma? Olen puhas sportlane, mitte petis. Nad peaksid keskenduma dopingule, mitte meile," ütles Semenya BBC-le.

"Olen talendikas sportlane, ma ei ole mures," lisas ta. "Ma võiksin joosta igal alal, kus tahan. See võib olla 100m, 200m, kaugushüpe, seitsmevõistlus - nimetage ainult. Isegi kui pean 800m jooksust loobuma, ei loe see midagi. Arvan, et olen võitnud kõik, mis kunagi tahtsin."

Olümpiamängudel 800m jooksus hõbemedali saanud ja Pariisis viiendana lõpetanud Francine Niyonsaba on samuti naissportlane, kelle testosterooni tase on tavapärasest kõrgem. Burundi sportlane on IAAF-i seatud reeglite vastu. "Need on diskrimineerivad," ütles ta pärast jooksu.