Pettunud Ott Tänak Sardiinia ralli finišis.Foto: Kuvatõmmis
WRC
16. juuni 2019, 14:15

OH EI! Probleemid punktikatsel röövisid Tänakult Sardiinias kindlana näinud võidu (113)

Ei ole võimalik! Ott Tänaku ja Martin Järveoja võiduseeria autoralli MM-sarjas pidanuks Sardiinias pikenema kolmeni, kuid punktikatsel tekkis nende Toyota Yarisel probleem rooli(võimu)ga, mis kukutas nad esikohalt viiendaks.

„Me ei tea, mis juhtus," lausus Toyota tiimi boss Tommi Mäkinen kümmekond minutit pärast Tänaku finišit WRC otse-eetris. "See on üks hooaja suurimaid pettumusi üldse. Lootsime punktikatse järel edukat nädalavahetust tähistada. Peame uurima, mis juhtus. Praegu pole aimugi, aga ei taha juhtunut uskuda.”

Eestlane ise lihtsalt vaikis punktikatse lõpus, seega me täpselt veel ei teagi, mis juhtus.

Eesti ekipaaž võitis laupäeval kõik kuus kiiruskatset ning tõusis kolmandalt kohalt turvaliselt esimeseks. Enne punktikatset oli eestlaste edu Dani Sordo (Hyundai) ees 25,7 sekundit, kuid...

Sordo järel võttis ootamatu teise koha soomlane Teemu Suninen (M-Sport) ja kolmanda norralane Andreas Mikkelsen (Hyundai).

Ootamatult karjääri teise võidu saanud Sordo ei saanud esimese hooga sõnu suust: "Uskumatu! Ma ei suuda seda uskuda! Ükskõik, kuidas see võit täpselt tuli. Pingutasime kogu nädalavahetuse täiega. Olen omadega pisut segamini ega suuda praegu suurt midagi öelda."

Kui kuskilt lohutust otsida, siis tiitlirivaalid ebaõnnestusid samuti. Sünnipäevalaps Thierry Neuville (Hyundai) lõpetas 6. kohal, Sebastien Ogier (Citroen) katkestas viiendal kiiruskatsel ning jahtis hiljem superralli-süsteemis vaid punktikatse punkte.

Punktikatse võitis Mikkelsen, kellele järgnesid Ogier, Neuville, Jari-Matti Latvala (Toyota) ja Elfyn Evans (M-Sport).

Õnnetust lõpust hoolimata tõusis Tänak 150 punktiga MM-sarja liidriks. Ogier'l on koos 146 ja Neuville'il 143 punkti.

Ralli lõppjärjestus:

Ülejäänud tähtsamad sündmused:

  • Rallit võimsalt alustanud Suninen tegi neljandal katsel sõiduvea ning loovutas liidrikoha Jari-Matti Latvalale. 
  • Neljas kiiruskatse õnnestus Tänakul võita, nüüd on ta vähemalt ühe katse võitnud 30 järjestikusel rallil!
  • Ogier põrutas viiendal kiiruskatsel vastu kivi ning pidi võistluse pooleli jätma!
  • Kuuendal katsel oli Neuville'il väikene arusaamatus kaardilugejaga, mistõttu kihutas belglane veidi enne katse finišit korraks rajalt välja. Belglane kaotas seal 14 sekundit. 
  • Latvala käis kuuendal katsel oma Toyotaga üle katuse. Soomlane sai masina hiljem küll taas ratastele, kuid reaalne võidukihutamine lõppes seal. Soomlase ralli lõppes üheksandal katsel. 
  • Seitsmes katse jäeti pealtvaataja terviserikke tõttu pooleli, kuid Tänak, Neuville ja Evans olid selleks hetkeks juba rajal, mistõttu oli nimetatud triol kaheksandal ja üheksandal katsel kasutada kulunud rehvid. 
  • Laupäeva hommikul üritas Ogier Tänakule Portugali ralli eest kätte maksta, startides tema järel ning Sunineni ja Sordo ees, aidates sellega Oti konkurente. Karma tuli eestlasele aga appi - Ogier lõhkus rehvi ja jäi taas raja kõrvale.
  • Tänak võitis laupäeval kõik kuus kiiruskatset ja tõusis kolmandalt kohalt esimeseks.
  • Meeke pidi 15. katsel purunenud rehvi vahetama ja andis ligemale kaks minutit ära. Järgmisena startinud Evans jõudis talle seetõttu peaaegu järele ning pidi sõitma tolmupilves. Kohtunikud korrigeerisid hiljem sel põhjusel tema aega seitsme sekundi võrra.

MM-sarja üldarvestus
1. Ott Tänak (Toyota) 150 punkti
2. Sebastien Ogier (Citroën) 146
3. Thierry Neuville (Hyundai) 143
4. Elfyn Evans (M-Sport) 78
5. Teemu Suninen (M-Sport) 62

Meeskondade seis
1. Hyundai 242 punkti
2. Toyota 198
3. Citroën 170
4. M-Sport 152

15:19

Asi kindel! Neuville jõudis kenasti ralli lõppu.


14:50

Neuville'i võitlus:




14:45

VEEL DRAAMAT! Neuville'il oli auto käivitamisega probleeme, kuid äsja tuli info, et ta sai liikuma. Tuletagem meelde, et ralli ei lõppe punktikatse finišisga, vaid piloodid peavad veel autoga sõitma kokkuleppitud kohta. Vastasel juhul nende tulemus arvesse ei lähe.

14:42

Ka Hyundai postitas nüüd eestlastele ja kogu Toyota tiimile suunatud kaastundeavalduse:




14:36

M-Sport avaldas eestlastele toetust!




14:33

Draamast hoolimata tõusis Tänak MM-sarja liidriks.

MM-sarja üldarvestus
1. Ott Tänak (Toyota) 150 punkti
2. Sebastien Ogier (Citroën) 146
3. Thierry Neuville (Hyundai) 143
4. Elfyn Evans (M-Sport) 78
5. Teemu Suninen (M-Sport) 62

14:29

Toyota tiimi boss Tommi Mäkinen WRC otse-eetris: „Me ei tea, mis juhtus. See on üks hooaja suurimaid pettumusi üldse. Lootsime punktikatse järel edukat nädalavahetust tähistada. Peame uurima, mis juhtus. Praegu pole aimugi, aga ei taha juhtunut uskuda.”

14:22

Punktikatse tulemused:

Lõppseis:

14:19

Tänak finišis 2.12,8 aeglasema ajaga kui Mikkelsen, mis tähendab võidu asemel ülinukrat viiendat kohta.

Mees lihtsalt vaikis lõpus ega andnud WRC otse-eetrile kommentaare.

14:14

OH EI! Tänakul on probleemid! Tundub, et midagi on lahti rooliga! Kas tõesti läheb võit niimoodi kaotsi?!?!?!

14:13

Ka Sordo loobus lisapunktide püüdmisest, vaid keskendus teise koha kindlustamisele. 

14:08

Soomlane Suninen kolmandana finišis! Punktikatsel ta parimate sekka ei küündinud, sest võttis igaks juhuks rahulikumalt. Nüüd on kindel, et nii Ogier kui ka Neuville teenivad siit vähemalt mingit punktilisa.

14:05

OPAA! Evans kaotaski 4. koha Mikkelsenile! M-Spordi mees läbis punktikatse norralasest 6,8 sekundit aeglasemini, mida oli 0,9 võrra liiga palju.

Ühtlasi tähendab Mikkelseni kohaparandus, et Hyundai ei hakka Neuville'i kunstlikult 6. kohalt kõrgemalt upitama.

14:00

Punktikatsel uus liider! Mikkelsen sõidab Ogier' aja 2,1 sekundiga üle. Evans peab korralikult pingutama, et norralast enda selja taga hoida.

13:57

Neuville kaotab Ogier'le 2 sekundiga, mis on momendil teine aeg.

Belglase kommentaar: "Tallasime nii kõvasti kui suutsime. Ühes kurvis sõitis auto lihtsalt otse ja sinna läks kaduma paar sekundir. Meil oli terve nädalavahetuse jooksul autoga raskusi."

13:52

Ogier' punktišansid aina kasvavad – Lappi, Meeke ja Latvala talle igatahes ära ei teinud.

13:42

Esimene WRC-auto ehk Ogier punktikatse finišis ajaga 4.56,1. Mees ise jäi punktivõimaluse osas skeptiliseks. "Nädalavahetus polnud meie jaoks positiivne, aga selline see mootorisport on, tuleb leppida. Proovime Soomes tagasi konkurentsis olla."

13:16

Veel Ott Tänaku mõtteid otse-eetrist: "Päev on olnud väga nõudlik. Vahe, mida hallata, oli suur. Aga siiani on kõik hästi läinud."

13:15

Hyundai tiimi boss Andrea Adamo kinnitas punktikatse eel WRC telekanalile, et kui Mikkelsen ei suuda punktikatsel Evansist mööduda, siis hilineb ta viimasesse ajakontrolli ja laseb Neuville'i enda asemel viiendaks.

12:59

6,89 km pikkune punktikatse algab kell 13.18.

Loe rohkem