Toronto Raptors NBA meistritiitlit tähistamas.Foto: AP/Scanpix
Korvpall
14. juuni 2019, 06:58

VIDEO | Ajalugu teinud Toronto Raptors krooniti NBA meistriks, Warriors sai veel ühe paugu

Korvpalliliiga NBA meistriks krooniti esimest korda Toronto Raptors. Finaalseeria kuuendas mängus alistati võõrsil tiitlikaitsja Golden State Warriors 114:110, kogu seeria kuulus Raptorsile 4:2.

Äärmiselt tasavägise kohtumise võitja oli lahtine viimaste sekunditeni. Raptorsil oli eduseisul 111:110 rünnakuõigus, aga Danny Green viskas 9,6 sekundit enne lõppu palli auti. Warriors toimetas pärast minutilist vaheaega palli Stephen Curryle, aga ameeriklane ei suutnud vaatamata üsna heale positsioonile viset sisse panna.

Lahtise palli sai enda kätte Draymond Green, aga kuna aega oli järel väga vähe, üritas ta õnne proovida time-out'iga. Et Warriorsil olid minutilised vaheajad otsas, tähendas see tehnilist viga, Raptorsi vabaviset ja rünnakuõigust. Toronto liider Kawhi Leonard suutis 0,9 sekundit enne lõppu vabaviske tabada ja seejärel tehti talle veel üks viga. Seekord astus ta vabaviskejoonele kaks korda ja tabas mõlemad üritused.

Tulemuse seisukohalt ülioluline sündmus toimus ka kaks ja pool minutit enne kolmanda veerandaja lõppu. Kiirrünnakus palli pealt suruma läinud Warriorsi äss Klay Thompson kukkus pärast Danny Greeni viga õnnetult ja vigastas põlve. Thompson viskas küll teenitud vabavisked sisse ja lõpetas mängu 30 punktiga, aga platsile ta enam naasta ei saanud.

Agent Greg Lawrence ütles ESPNile, et Thompsoni vasaku põlve ristatiside on katki. Viiendas mängus rebestas Warriorsi poolelt Achilleuse kõõlust Kevin Durant. Mõlemad vigastused tähendavad kuni aastast mängupausi. Thompsoni leping Warriorsiga lõppes selle hooajaga, ilmselt saab vabaagendiks ka Durant.

Thompsoni vigastus:

Raptorsi suurimateks skooritegijateks tõusid otsustavas kohtumises Pascal Siakam ja Kyle Lowry, kes viskasid mõlemad 26 punkti. Siakami arvele jäi ka 10 lauapalli, Lowry jagas kaaslastele 10 resultatiivset söötu ja tegi 3 vaheltlõiget. Finaalseeria kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Kawhi Leonard tõi 22 punkti, pingilt alustanud Fred VanVleeti arvele jäi samuti 22 silma.

Kawhi Leonard - finaalseeria kõige väärtuslikum mängija. Tema arvele jäi kuues kohtumises keskmiselt 28,5 punkti, 9,8 lauapalli ja 4,2 resultatiivset söötu. Foto: AFP/Scanpix

Erinevalt tiimikaaslastest krooniti Leonard ja Danny Green NBA meistriks teist korda, vahetusmängijale Patrick McCaw'le on see kolmas tiitel.

Kui viimane veetis kaks eelmist hooaega Warriorsis, siis Leonard ja Green kuulusid 2014. aastal San Antonio Spursi ridadesse. Leonard valiti ka toona finaalseeria MVP-ks. Torontosse vahetati nad 2018. aasta suvel, Raptors saatis Spursile vastutasuks senise skooriliidri DeMar DeRozani ja noore austerlase Jakob Pöltli.

Raptorsi peamänedžer Masai Ujiri tegi tähtsa lükke ka tänavu veebruaris. Tsenter Jonas Valanciunas ja tagamees Delon Wright saadeti Memphis Grizzliesisse, asemele saadi kogu play-off'i suurepärast kaitset näidanud Marc Gasol. Kaks sõrmust on olemas ka Gasoli vanemal vennal Paul, tegu on esimeste vendadest NBA meistritega, kes finaalis mänguaega teenisid.

Viiendas järjestikuses finaalis mänginud ja neist kolm võitnud Warriorsi poolelt jõudsid lisaks Thompsonile kahekohalise punktiarvuni neli pallurit. Andre Iguodala viskas 22 punkti, Curry piirdus 21 punkti ja 7 resultatiivse sööduga ning DeMarcus Cousinsi arvele jäi 12 silma. Draymond Green lisas 11 punktile 19 lauapalli, 13 resultatiivset söötu, 3 vaheltlõiget ja 2 blokki, aga ta tegi ka 8 pallikaotust.

Mängu kokkuvõte: