Inglise hurtade võidujooks on Suurbritannias pika traditsiooniga spordiala. Foto: Reuters/Scanpix
Spordivaria
17. juuni 2019, 12:32

Sportlik massimõrv? Inglismaal suri aastaga 1000 koera (1)

Inglsimaal suri eelmisel aastal ligi 1000 võidujooksukoera. Loomakaitsjad teevad jõupingutusi, et inglaste seas populaarsele spordialale lõplikult joon alla tõmmata.

Inglise hurtadele korraldatavad võistluste traditsioonid ulatuvad kuningriigis kaugesse minevikku, kuid viimase aja statistika on karm. Peamisteks surmade põhjusteks on ebaturvalised jooksurajad ja doping.

Guardian kirjutab, et hulk koeri pannakse magama ka seetõttu, et viimase piirini viidud loomade tervise parandamiseks ei raatsita raha kulutada. Lühidalt – inimene kasutab loomi vaid teenimise eesmärgil. Kui kulud enam tulemust ei pruugi tuua, pannakse koerad magama.

Mulluse statistika põhjal lõppes 190 võidujooksu hurda elu äkksurmaga. Sama palju loomi pandi magama, sest nende iseloom polnud kodustamiseks vastav. 250 koera hukati nn inimlikel põhjustel ehk valud olid liiga suured.

Loomaspordis leviva dopingutarvitamise probleem kerkis talvel teravalt esile ka Ameerika Ühendriikides, kus ühe jooksuraja juures asuvas tallis suri kümne nädala jooksul 21 hobust.

Inglise hurtade võidujooks on Suurbritannias pika traditsiooniga spordiala. Foto: Reuters/Scanpix
Inglise hurtade võidujooks on Suurbritannias pika traditsiooniga spordiala. Foto: AFP/Scanpix