Vasakult: Martin Dorbek, Karl Johan Lips, Joonas Järveläinen, Rannar Raap.Foto: FIBA
Korvpall
18. juuni 2019, 16:18

Lisatud treeneri kommentaar!

ÕL AMSTERDAMIS | Eesti 3x3 koondis kaotas MMil ka Mongooliale ja ilmselt suurde mängu enam ei sekku (8)

Eesti meeste 3x3 korvpallikoondis (Martin Dorbek, Karl Johan Lips, Rannar Raap, Joonas Järveläinen ja treener Siim Raudla) alustas täna Amsterdamis peetavat MM-finaalturniiri. B-alagrupp avati 18:21 kaotusega Puerto Ricole, Mongooliale kaotati 17:20. Edasipääsulootused on sisuliselt kadunud.

Tabeliseis pärast esimest päeva: Mongoolia 2 võitu, Puerto Rico 1, Venemaa 1, Ukraina 1, Eesti 0.

Neljapäeval kohtutakse Venemaa ja Ukrainaga. Mõlemad mängud tuleb võita võimalikult suurelt ja loota surnud ringi tekkimisele.

Eesti - Puerto Rico 18:21. vastasseisu algus oli tasavägine. Eesti läks Lipsu raskest kaugviskest 5:3 ette, aga siis leidsid kolmesejoone tagant rütmi ka vastased. 3x3 mängus on see eriti oluline, sest tabav kaugvise annab kaks ja kaare seest saab teenida vaid ühe silma.

Puerto Rico sai 11:8 ette ja kuigi Eesti suutis tänu heale korvialusele mängule uuesti punktiga juhtima minna, läksid viimasele kahele minutile 17:14 eduseisus vastu ladinaameeriklased. Eesti üritas kaugvisetega matši päästa, aga viimane sõna jäi Puerto Ricole. 21:18 võit neile.

Eesti - Mongoolia 17:20. Eestlased jäid kiirelt 1:4 ja 4:8 kaotusseisu. Poole mängu pealt suutis Eesti lõpuks ometi rünnakul rütmi üles leida ja vahe vähendati 7:9 peale. Mõlemad tiimid olid hädas vigadega ja kartus vabavisete ees muutis agressiivse kaitsemängu harrastamise keerulisemaks.

Eesti jõudis viis minutit enne lõppu 11:11 viigini. Seisul 12:12 langes Eesti poolelt kahe ebasportliku veaga välja Joonas Järveläinen. Vastastel oli endiselt kasutada ka üks vahetusmängija, aga mäng jätkus viigirütmis. Viimastel minutitel oli Mongoolia siiski selgelt värskem ja nad võtsid 20:17 võidu. Viimasegi jõuvaru ära kulutaniud Karl Johan Lips lausa taarus väljakul.

Treener Raudla kaotusest Puerto Ricole: „Nurka surutud loom on kõige ohtlikum. Neil oli võitu vaja, sest nad sai hommikul Ukrainalt valusa kaotuse. Kehv võistkond polnud vastas, kõik mehed mängivad Puerto Rico kõrgliigas saalikorvpalli.“

Mis sai otsustavaks? „Lauas hävisime, jäime selgelt hätta. Kui lasta vastasel nii palju kordusviskeid teha, pead ise meeletult hea protsendiga tabama. Meil see ei õnnestunud. Mängu teises pooles libises käest,“ selgitas Raudla. „Musklid olid suured, sitked vennad.“

Pikalt pole aega põdema jääda, kahe matši vahele jääb napilt tund. „Nüüd on meie kord reageerida, oleme selg vastu seina. Mongoolia on vaja ära võtta,“ utsitas peatreener hoolealuseid. „Aga nad mängivad hästi, saab väga raske mäng olema. Nad on palju kokku mänginud ja teavad, mida kohtunikud lubavad.“

B-alagrupi päeva esimestes mängudes oli Ukraina 21:19 üle Puerto Ricost, Mongoolia alistas üllatuslikult Venemaa tulemusega 14:12. Eestil pääseteed pole - Mongooliat tuleb kindlasti võita, muidu muutuvad võimalused alagrupist edasi pääseda pelgalt teoreetilisteks.

Teises matšis õnnestus Venemaal võiduarve arvada, Ukrainast saadi jagu 21:14. Mõlemal on seega kirjas üks võit ja kaotus. 

Otsepilt mängudest:

Eestile anti MMil 16. asetus. Alagrupikaaslastest on see kõrgeim Venemaal (2.), siis tuleb Mongoolia (8.), siis Ukraina (12.) ja lõpuks Puerto Rico (20.). Finaalturniiril mängibki 20 tiimi. Venemaa ja Ukrainaga kohtub Eesti neljapäeval. Veerandfinaali jõudmiseks tuleb Eestil pääseda alagrupis kahe parema sekka.

Eesti eesmärk on jõuda veerandfinaali. See tähendaks Eesti olümpiakomitee B-kategooria toetust. Sõltuvalt kohast on palgafond kaheks aastaks 38 400 – 96 000 eurot mängija kohta.

Lühike tutvustus tänaste vastaste kohta:

14.20 Eesti vs Puerto Rico

  • Puerto Rico võitis mai alguses kodus toimunud 3x3 MMi kvalifikatsiooni ja sai sellega Eestiga ühte alagruppi. Väga tugev ja jõuline võistkond. Koosseis: Angel Matias, Gilberto Clavell, Josue Erazo, Wil Martinez.

15.50 Eesti vs Mongoolia

  • Keskmine korvpallihuviline arvab, et Mongoolias elavad vaid kitsekarjused. Tegelikult on see riik väga kõvasti investeerinud 3x3 korvpalli. Tasub meenutada, et Mongoolia võitis eelmisel 3x3 MMil Venemaad, mille tõttu jäi Venemaa veerandfinaalist eemale ja sai alles 12. koha. Koosseis: Delgernyam Davaasambuu, Dulguun Enkhbat, Otgonjargal Tsogt, Tserenbaatar Enkhtaivan.

Õhtuleht on Amsterdamis kohapeal ning pakub toimuvast põhjalikku ülevaadet.