Jalgpalliliidus toimus esmaspäeva õhtul pressikonverents, kus selgus, et koondise treenerid ei jätka ametis.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
17. juuni 2019, 22:05

GALERII | Martin Reimi aeg on läbi! Eesti koondise treenerid esitasid lahkumispalve (36)

Eesti meeste jalgpallikoondise treenerid Martin Reim, Andres Oper, Janno Kivisild ja Mart Poom esitasid Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) juhatusele lahkumispalve, mille juhatus tänasel erakorralisel koosolekul rahuldas. Ajendiks oli eelmisel nädalal Saksamaalt saadud 0:8 kaotus.

"Möödunud nädalal saadud kaotuse järel puuduks meil tulevikus igasugune eksimisruum. See oleks järgmisteks mängudeks loonud õhkkonna, mis poleks koondist toetanud. Pidasime treeneritega nõu, kohtusime jalgpalliliidu juhatusega ja otsustasime esitada lahkumispalve," lausus Martin Reim pressiteate vahendusel.

"Tänan südamest kõiki mängijaid, personali ja poolehoidjaid koostöö ja toetuse eest nende aastate jooksul," rõhutas Reim.

Reim oli meeste koondise peatreener aastatel 2016-2019, teenides 36 mängust 13 võitu, 8 viiki ja 15 kaotust. Võiduprotsent 36,1 on taastatud Eesti koondise peatreeneritest kõrgeim. Alaliidu president Aivar Pohlak tänas treenereid pühendumuse ja tehtud töö eest.

"Kohtusime treeneritega ja jagame arvamust, et tagasiastumine on mõistlik. Püüdsime ühiselt leida tunnetust, kas treeneritel on võimalik kraavi sõitnud vanker sealt ise välja tõmmata ja tekkis selge tunne, et see ei õnnestu," märkis Pohlak.

"Jalgpalliliidu juhatus arutas tänasel erakorralisel koosolekul ka järgmisi samme - meil on idee edasiminekuks olemas ja juhatus andis volitused kahe kandidaadiga läbirääkimiste alustamiseks," lisas Pohlak. Meeste koondise järgmine kohtumine leiab aset 6. septembril, mil A. Le Coq Arenal võõrustatakse EM-valikmängus Valgevenet.

Aivar Pohlaku avaldused kell 22 alanud pressikonverentsil:

"Tegime endale pildi detailideni selgeks, mis olukord koondises on. Laupäeval pidasime koosoleku alaliidu juhatuses koondise eest vastutava Tarmo Lehistega. Meiega kohtusid kõik koondise treenerid. Alaliidu tehnilise direktori Janno Kivisillaga oli mul nagunii kokku lepitud kohtumine pühapäevaks. Mulle sai selgeks, et peame sellel teemal tegema ka juhatuse koosoleku, mille panime paika esmaspäevaks."

"Saime aru, et jalgpalliliidu juhatus ei saa otsustada, kas treenerid saavad jätkata. Saaksime otsustada ainult seda, et nad ei jätka. Esitasime Kivisilla ja Lehistega treeneritele palve, et nad räägiksid täna omavahel ja jõuaksid veendumusele, kas nad tunnevad, et nad suudavad kraavi läinud vankri tee peale tagasi tuua. Täna kell 18.15 sain kõne peatreenerilt, kellega rääkisime umbkaudu kolmveerand tundi. Ta ütles, et treenerid arutasid omavahel asju poolteist tundi ja lõpuks leiti, et õigem oleks, kui nad tagasi astuksid. Muuhulgas ütlesid nad, et võime septembris olla veel hullemas seisus kui praegu."

"Rääkisime juhatuse koosolekul ka sellest, mis saab edasi. Saime jalgpalliliidu juhatuselt volituse alustada läbirääkimisi kahe inimesega. Üks on eestlane, teine ei ole eestlane. Üks kandidaat on number üks, teine on number kaks. Kui number üks ütleb "jah", siis on korras. Me pole kummagi kandidaadiga veel suhelnud, sest protsess algas täna kell 18.30. Ei juhtuks midagi, kui me saaks uue peatreeneri paika juuni lõpuks, aga usun, et saame varem."

"Tahame 2020. aastal võita Balti turniiri ja Rahvuste liiga D-taseme võidu. Need on eesmärgid, millega treeneri vahetamisel arvestame. Ideaalis oleks tahtnud peatreenerit vahetada just 2020. aastal, aga mäng Saksamaaga sundis meid olukorda forsseerima."

Aivar Pohlak esmaspäevasel pressikonverentsil. Foto: Martin Ahven

"Isikuomadused on olulised. Meie tänaseni töötanud treenerite tiim oli väga ratsionaalne ja professionaalne. Mängijate mees-mehe juhtimine oli võib-olla kõige nõrgem koht. Ja mängijate emotsionaalne ettevalmistamine. Aga kirjutan alla ka Mart Poomi juhatuse koosolekul öeldud sõnadele, et "Kurat, Eesti koondises mängimiseks ei pea ju mehi motiveerima!""

"Detaile, millest neil päevadel on räägitud, on palju. Suures pildis on treenerite tiim töötanud väga professionaalselt. Kõige lihtsamas tähenduses ka tulemuslikult. MM-valiksarjast võeti sisuliselt maksimum, Rahvuste liigas võideldi kõvasti. Ainus koht, mida saab lugeda altminekuks, oli Balti turniiri kaotus Lätile."

"2016. aastal lahkus Magnus Pehrsson läbi aegade kõige kõrgema võiduprotsendiga peatreenerina ja täna teeb seda Martin Reim. See kirjeldab meie liikumist õiges suunas ja kõrgenenud ootusi. Uus põlvkond on jõuliselt peale tulemas, eriti kui vaadata U17 koondist. Aga kui vaadata mehhanisme, mida alaliidus rakendame, on näha, et me pole rahul tööga, mida klubides noortega tehakse."

"Märgid, et selline asi võib juhtuda, olid õhus. See peab paika. Ma olin selleks valmis. Treenerite signaal oli, et treeningprotsess Põhja-Iirimaa vastu ei sujunud." 

Pohlak meenutas veelkord 2016. aastat, kui ta veendus, et toonaseid mängijaid polnud võimalik Magnus Pehrssoni selja taha koondada. Nüüd märkis Pohlak, et viimase aja kaotuste eest on kaasvastutavad ka mängijad. Ta lisas, et juhatuse erakorraline koosolek oli väga emotsionaalne ja Pohlaku silmis ei andnud kõik mängijad kaotusmängus Saksamaale endast kõik.

Praegu veel välismaal viibiv Martin Reim annab kommentaare teisipäeval kell 11.

Pohlak ei välistanud, et mõni tagasi astunud treenerite tiimi liige võiks koondise juures jätkata. Küll on selge, et nii alaliidu tehnilise direktorina kui ka koondise abitreenerina töötanud Janno Kivisild jätkab ainult tehnilise direktori ametis. 

"Leppisime Martiniga neljapäevaks kokku kahe mehe õhtusöögi. Alaliidu üks olulisi aspekte on olnud see, et oleme püüdnud oma inimesi ala juures hoida. Tahan öelda, et Martini tiim ei ebaõnnestunud koondise eesotsas."