Martin Reimi periood Eesti koondise eesotsas algas 4 : 0 võiduga Gibraltari üle. Lõppes aga 0 : 8 kaotusega Saksamaale. Foto: Laura Oks
Jalgpall
18. juuni 2019, 08:44

MEENUTA! Martin Reimi perioodi parimad ja halvimad esitused (4)

Eesti meeste jalgpallikoondise treenerid Martin Reim, Andres Oper, Janno Kivisild ja Mart Poom esitasid Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) juhatusele lahkumispalve, mille juhatus eile õhtusel erakorralisel koosolekul rahuldas. Ajendiks oli eelmisel nädalal Saksamaalt saadud 0:8 kaotus.

"Möödunud nädalal saadud kaotuse järel puuduks meil tulevikus igasugune eksimisruum. See oleks järgmisteks mängudeks loonud õhkkonna, mis poleks koondist toetanud. Pidasime treeneritega nõu, kohtusime jalgpalliliidu juhatusega ja otsustasime esitada lahkumispalve," lausus Martin Reim pressiteate vahendusel.

"Tänan südamest kõiki mängijaid, personali ja poolehoidjaid koostöö ja toetuse eest nende aastate jooksul," rõhutas Reim.

Reim oli meeste koondise peatreener aastatel 2016-2019, teenides 36 mängust 13 võitu, 8 viiki ja 15 kaotust. Võiduprotsent 36,1 on taastatud Eesti koondise peatreeneritest kõrgeim. 

Õhtuleht vaatas sel puhul Reimi 36 kohtumisele tagasi ning valis välja kolm parimat ning halvimat esitust. 

Parimad esitused:

  • Gibraltar – Eesti 0 : 6 (10. Luts, 30. Käit, 38. Zenjov, 52., 65., 77. Tamm)

    Siit nimistust on pea võimatu välja jätta taasiseseisvunud Eesti koondise suurimat võitu. Vastas võis küll olla alles 2013. aasta lõpus oma esimese ametliku kohtumise pidanud pisike kaljuriik, kuid teistele nn kääbusmaadele polnud Eesti enne toda kohtumist tükk aega nii võimsalt tuult alla teinud. 

    Tollest kohtumisest jäi näppude vahele aga veelgi, sest ründes tegutsenud keskkaitsja Joonas Tamm lõpetas 17 aastat kestnud ootuse, kui sai kirja kübaratriki. Enne seda pärines viimane kaabutrikk 1998. aasta novembrist, kui Indrek Zelinski lõi Indoneesia võrku kolm palli. 



  • Eesti – Horvaatia 3 : 0 (1. Luts, 86. Vassiljev, 86. Zenjov)

    Veidi paradoksaalsel kombel ei mängi Eesti jalgpallikoondise lähiajaloo üks uhkemaid võite värske MM-hõbeda ajalooannaalides mingit rolli. Põhjus? Too allajäämine toimus sõprusmängus, mis ongi katsetamiste koht, kus tulemusel pole rolli. 

    Horvaatia meedia väitel olla too kohtumine lausa kokkuleppemäng. Olgu kuidas oli. Meie rõõmustame ikka 3 : 0 võidu üle. 



  • Eesti – Kreeka 0 : 2 (2. Torosidis, 61. Stafylidis)

    Esmapilgul võib tunduda imelik, et parimate kohtumiste nimistusse võiks jõuda ka mõni kaotusmäng. Suutsime ju alles mullu Kreekat näiteks võõrsil 1 : 0 võita. Paraku tekitas kolme aasta tagune allajäämine poolehoidjates kordades rohkem emotsioone.

    Martin Reimi teine kohtumine koondise peatreenerina jäi fännidele meelde, kuna väljakul pakutud mäng oli ilus ja voolav. Toda kaotusmängu meenutasime ka hiljutises koondiseteemalises "Kolmanda poolaja" saates.

     

Halvimad esitused:

  • Belgia – Eesti 1 : 8 (8. Meunier, 16., 68. Mertens, 25. Hazard, 62. Carrasco, 64. Klavan (ov), 83., 88. Lukaku – 29. Anier)

    Seesama ilus ja voolav mäng, mille eest Reim kaotusmängus Kreeka vastu kiita sai tõi talle kuu aega hiljem kaela tõelise koslepi. Võõrsil Belgia vastu samamoodi julgelt peale lennates sai juhendaja valusalt vastu näppe, mis võis omal moel pitseri vajutada tema kõikidele järgnevatele kohtumistele. 



  • Läti – Eesti 1 : 0 (70. Ikaunieks)

    Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak tõi mulluse Balti turniiri kaotuse eilsel pressikonverentsil välja kui Reimi treeneriperioodi "ainsa koha, mida saab lugeda altminekuks".

    Õhtuleht nii kaugele oma väidetes ei lähe, kuid kahtlemata oli Riias tühjade pihkudega jäämine pettumus. Eriti, kui arvestada ka Läti mannetut mängupilti tolles kohtumises.

    Oli meil ju reaalne võimalus esimest korda pärast 1938. aastast Balti turniir ära võita, kuid optimistina ütleme – vähemalt tulime 22aastase pausi järel turniiril teiseks. 



  • Saksamaa – Eesti 8 : 0 (10., 37. Reus, 17., 62. Gnabry, 20. Goretzka, 26. Gündogan (pen), 79. Werner, 88. Sane)

    Reimi ja kogu ülejäänud treeneribrigaadi viimaseks jäänud kohtumine. Saksamaa vastu mindi sootuks erinevalt kui kolm aastat tagasi Belgia vastu, kuid suurest allajäämisest see ei päästnud. Tol õhtul oli tähtede seis lihtsalt selline ning sakslased lustisid kogu südamest ning lõid igast asendist.