Michel Platini.Foto: Ruben Sprich
Jalgpall
18. juuni 2019, 13:30

Kolmekordne maailma parim jalgpallur ja endine UEFA juht arreteeriti (1)

Endine Euroopa jalgpalliliidu UEFA president Michel Platini vahistati täna Pariisis, teatab AP. Lisaks Platinile arreteeriti Sophie Dion, kes oli Prantsusmaa endise presidendi Nicolas Sarkozy ajal riigijuhi spordinõunik. Sarkozy kantseleijuht Claude Gueant andis ametivõimudele tunnistusi, kuid teda vahi alla ei võetud.

Prantsusmaal finantskuritegudega tegelevad prokurörid on juba mõnda aega uurinud 2018. ja 2022. aasta jalgpalli MMi korraldusõiguste võitmist. Mullu võõrustas jalgpallipidu Venemaa, kolme aasta pärast on kord Katari käes.

Uurimise all on muuhulgas nii korruptsioonikahtlused kui ka mõjuvõimuga kauplemine. Teiste hulgas on ametivõimude küsimustele selle juhtumiga seoses vastanud endine maailma jalgpalliliidu FIFA juht Sepp Blatter, kes tagandati 2015. aastal korruptsiooniskandaali tõttu ametist.

Ülieduka mängijakarjääri jooksul Prantsusmaaga Euroopa meistriks tulnud ja kolm korda maailma parimaks palluriks valitud Platini lahkus UEFAst samuti 2015. aastal.

Šveitis prokuröride väitel maksis Blatter Platinile 2 miljonit USA dollarit. Milleks väidetav tehing tehti, prokurörid ei avaldanud. Küll märkisid nad, et makse polnud eetiline.

Jalgpallimaailmas on palju räägitud sellest, kuidas ja miks Platini Katari poolt hääletas. Blatteri sõnul pidi 2022. aasta MM härrasmeeste kokkuleppel toimuma USAs, kuid Platini muutis ühel hetkel meelt.

Väidetavalt muutis jalgpallilegend meelt 2010. aasta sügisel, kui Sarkozy võõrustas oma Pariisi residentsis kohtumist, kus oli kohal ka toona Katari kroonprintsi tiitlit kandnud Tamin bin Hamad al-Thani. Platini on eitanud nagu oleks Sarkozy käskinud tal Katari poolt hääletada.