Karl Johan Lips (paremal) üritab takistada mongoollast Delgernyam Davaasambuud.Foto: FIBA
Korvpall
18. juuni 2019, 19:40

ÕL AMSTERDAMIS | Nõrkemiseni võidelnud Karl Johan Lips: usun siiamaani, et läheme siit grupist edasi

Eesti 3x3 korvpallikoondis alustas Amsterdamis peetavat MMi kaotustega Puerto Ricole (18:21) ja Mongooliale (17:20). Eriti dramaatiliseks kujunes kohtumine mongoollastega, sest mängu keskel jäi Eesti ühe mehega vähemusse. Lõpus omadega täiesti läbi olnud Karl Johan Lips usub, et edasipääs veerandfinaali on siiski võimalik.

Kohtumises Mongooliaga toimusid otsustavad sündmused seisul 12:12. Joonas Järveläinen tegi oma teise ebasportliku vea ja pidi platsilt lahkuma. Koondise peatreener Siim Raudla ütles hiljem, et mõlemad vead tundusid olevat antud õigustatult.

Silma järgi kannatas kolmekesi mängimise tõttu enim 22aastane Lips, kes sõna otseses mõttes taarus väljakul. Loomulikult oli raske ka Martin Dorbekil ja Rannar Raabil. Ja kui saalikorvpallis on Mongoolia tundmatu suurus, siis 3x3 ringkonnas on nende tulemused Eestist paremad olnud.

„Kolm-kolm on mäng, kus ei saa puhata. Eriti kui oled kolmekesi. Pidin minu vastas olnud mongoollasega kõvasti maadlema, kogu aeg tuli keha anda. Kui palliga spurtida, lähebki väga raskeks. Aga tulin siia mõttega, et pärast ei tohi enda peale pahane olla, kui ei pingutanud piisavalt. Jätsingi väljakule, kõik, mis võimalik,“ rääkis Lips.

„Kaitses olime veel enam-vähem, aga rünnakul oli näha, et üks vend oli nii läbi, et söötis teisele. Teine vend söötis kolmandale, sest ta oli ka läbi. Lõpuks olin tihti just mina see, kes läks kergema vastupanu teed ja pani mingi keerulise üle meie käe kaugviske teele. Tegelikult oleks ehk pidanud leidma veel mingi varu, et murda korvi alla ja võtta kas või viga välja,“ lisas ta.

Ent 3x3 korvpallis on isegi keerulistel kaugvisetel oma võlu olemas. Tavakorvpalli mõistes kolmene annab siin kaks silma, kaare seest tehtud vise aga ühe.

„Meil on tegelikult liikumised olemas, kus pärast surnud palli otsime kaugviskeid. Nende visete taha ongi meil mõlemad mängud jäänud. Kaotasime mõlemad kohtumised minimaalse vahega, aga kaugelt saime sisse üks-kaks korda. Sõprusturniiridel oleme tavaliselt neli-viis kolmest kotti pannud ja need pole olnud raskematelt positsioonidelt kui siin. See võib olla ebaõnn või karma, aga me ei ole selle koha pealt oma tööd ära teinud. Mongoolia mehed viskavad üldjuhul vähe kaugelt sisse, aga meile suutsid nad mitu tükki panna. Puerto Ricoga oli samamoodi - mäng oli põhimõtteliselt meie oma, aga Wil Martinez pani kõigepealt ühelt jalalt kolmese ja siis kohe üheksa meetri pealt otsa,“ selgitas Lips.

Karl Johan Lipsu tee korvi alla pandi jõuliselt kinni. Foto: FIBA

B-alagrupis mängiv Eesti on kahe vooru järel ainsana võiduta. Mongoolial on täisedu, Venemaa, Ukraina ja Puerto Rico on ühe võidu peal.

Veerandfinaali pääsuks peab Eesti tulema alagrupis kahe parema sekka. Selleks tuleb neljapäeval alistada nii Venemaa kui ka Ukraina, kusjuures mõlemal puhul võiks täis visata 21 punkti. Selle punktisummani 3x3 korvpallis mäng käibki. Tavapärase korvide vahe asemel annab selles formaadis eelise just visatud punktide arv.

Eesti plaanid võivad uppi lüüa Mongoolia ja Puerto Rico. Kui mõlemad teenivad neljast mängust kolm võitu, pole Eestil enam millelegi loota.

Ent Lips toonitas korduvalt, et koondis ei anna alla. „Ütlesin kuttidele, et usun siiamaani, et läheme siit grupist edasi. Peame lootma, et Puerto Rico kaotab vähemalt ühe mängu. Vastased on Venemaa ja Mongoolia, kes tundusid olevat MMile tulles kõige tugevamad. 90 protsenti on meie käes. Pole mõtet haljaavat panna ja mõelda, et kõik on läbi,“ lausus ta sütitavalt.