PEA PÜSTI: Suusasprinter Marko Kilp püüab raskuste kiuste tippspordiga jätkata.Foto: Aldo Luud
Talisport
18. juuni 2019, 20:30

Suusasprinter Marko Kilp treenib Otepääl koos Venemaa ässadega (3)

Kuigi Eesti tippsuusatamise seis on trööstitu, ei kavatse sprinter Marko Kilp (25) suuski kuuri viia, vaid treenib Otepääl koos Venemaa ässadega nende koondise treeneri Markus Crameri juhendamisel.

„Suve plaanin kindlasti koos nendega teha. (Sergei) Ustjugov, Gleb (Retivõhh) ja kes seal kõik pundis on. Anti (Saarepuu) ja mõned sõbrad-tuttavad aitasid kontakti luua. Venelased olid väga vastutulelikud ja võtsid mind punti. Suur tänu neile,“ sõnab Kilp, kes rassib koos idanaabritega alates 10. juunist.

 
 
 
View this post on Instagram

Группа Маркуса Крамера прибыла в Отепя. @sergei86m @LUKOIL @uc_rusal @bosco_di_ciliegi

A post shared by ФЛГР (@russianskiteam) on


Ta on Seefeldi dopinguskandaali ja Raido Ränkeli alavahetuse järel ainus murdmaasuusatamise A-koondislane. Tõsi, reaalselt ei tähenda see staatus praegu midagi, sest suusaliidul pole Kilbi aitamiseks raha. Esmalt on neil vaja klattida möödunud hooaja miinust, seejärel on prioriteediks noored ja juuniorid. 

„Äkki jagub raha ka vanematele, aga sellele praegu lootma ei saa jääda. Pead norgu ei lase. Tuleb ise mees olla ja endale võimalused luua,“ nendib Kilp, kes saavutas Pyeongchangi olümpiamängudel klassikasprindis 18. koha. 

Ei mingit norutamist

Praegust eelarveseisu kommenteerib ta nii: „Ütleme, et elamiseks on enam-vähem. Kuidagi elab ära, aga laagrite poole pealt kõike veel koos pole. Tuleb otsida. Üks-kaks mäestikulaagrit suudaks teha, aga lumelaagrite ja võistlustega läheks keeruliseks. Õnneks on veel pikk suvi ees. Ja sügis ka, mil saab toetajaid otsida.“

Kilp jätkab: „Selles mõttes on nukker ikka, et pole hooldemeest, füsioterapeuti, massööri, treenerit... Partnerid nüüd kuidagi leidsin, aga (Vene koondise) treenerile tuleb maksta. Proovin positiivseks jääda, äkki see aitab. Pea norgu laskmine on vaimselt esimene loobumine.“

Marko Kilp. Foto: Jörgen Norkroos

Suusasprinteri senine treener Anti Saarepuu hakkas hiljuti juhtima Haanja puhke- ja spordikeskust, kuid lubas Kilpi ja veel mõnd meest edaspidigi nõuga aidata. Reaalselt ta enam treeningutel kohal pole. Kilp on Saarepuule abi eest juba ette tänulik, kuid pikas perspektiivis oleks ka füüsiliselt kedagi appi vaja.

„Plaanide kirjutamisega saaksin hakkama. Ettevalmistusega ka enam-vähem, aga näiteks mäestikus, kus on vaja mingeid sõite teha, ei saa ükski kõiki asju treeningul läbi viia. Oleks hea, kui treener või keegi oleks kõrval. Vähemalt saan tänu isiklikele toetajatele teha seda, mis mulle meeldib. Proovin end veel tõestada,“ ütleb Kilp.

Soov olla eeskuju

Olgem ausad, praeguses olukorras oleks ülilihtne spordist loobuda ja millegi muuga tegelema hakata. Mis motiveerib Kilpi edasi pusima? „Üks on kindlasti eneseteostus,“ vastab ta.

„Eelmine talv läks ikkagi päris aia taha. Need tulemused tahaks kindlasti üle sõita. Teiseks, olla kas või noorematele eeskujuks. Võib-olla õnnestub ka suusaliidul siis kuidagi rohkem panustada, kui on näha, et on inimesi ja tahtmist.“

Lõppenud suusatalvest ei jäänud Kilbile suurt midagi näppude vahele. MMi vabatehnikasprindis oli ta 53. ning koos Ränkeliga paarissprindis 12. MK-sarjas õnnestus punktidele rühkida vaid korra, kodusel Otepääl läks kirja 22. koht. 

„Sügisel oli tahtmine liiga suur. Seal sai mõned asjad valesti tehtud. Vähemalt tulid need analüüsis välja, proovime neid vigu vältida,“ selgitab ta oodatust kehvemat talve.

Mis puudutab tulevat talve, siis täit selgust ega kindlust pole. „Esimesel poolaastal üritan kindlasti vähemalt paaril MK-etapil ära käia, aga siis tekivad teised probleemid. Kes suusad ette valmistab? Kes ülesandmised teeb? Sinna on natuke aega, loodame, et saame asjad jonksu,“ ütleb Kilp.

„On teisigi mehi, kes tahaks käia. Näiteks Kaarel Kasper Kõrge ja Alvar Johannes Alev (B-koondise liige – M. T.) on ka ootelehel. Kahju, et suusaliit pole midagi taganud, sest mehi, kes tahaksid sporti teha, on. See peaks nende jaoks ka tähtis olema, sest suured FISi rahad kaovad ju ära, kui inimesed MK-del ei käi.“

Kilbi senise karjääri parimad tulemused pärinevad Ruka MK-etapi klassikasprindist, kus ta sõitis 2017. aastal välja 11. ja aasta varem 13. koha.