Peakohtunik Melissa Borjas näitamas Chiamaka Nnadoziele kollast kaarti. Foto: SIPA/Scanpix
Jalgpall
19. juuni 2019, 19:11

VIDEO | Juuksekarva lõhkiajamine? Naiste jalgpalli MMil määratud penalti ajas sotsiaalmeedia marru (1)

Prantslanna Wendie Renardi penalti naiste jalgpalli MMil läheb vutiajalukku kui üks vastuolulisemaid 11 meetri karistuslööke. 

Nimelt hakkasid 1. juunist kehtima uued jalgpallireeglid, mis üheskoos videokohtunikuga (VAR) armastatud spordiala vaatamise harjumuspäratult keeruliseks teevad. 

Prantsusmaa ja Nigeeria kohtumises määrati 74. minutil prantslannade kasuks penalti. Otsus oli korrektne ning lööma läks Renard, kes nahkkera posti saatis. Mängu peakohtunik Melissa Borjas ei lubanud aga matšil jätkuda, vaid asus nõu pidama videopilti näinud õigusemõistjatega. Möödus ligemale kaks minutit kuni arbiiter taas penaltipunktile näitas. 

Selgus, et 11 meetri karistuslöögil oli rikutud reegleid, mistõttu tuli see uuesti võtta. Uute vurireeglite kohaselt ei tohi väravavahid penaltide puhul enne lööki oma joonelt lahkuda. VAR fiskeeris aga, et Nigeeria kollkipri Chiamaka Nnadozie mõlemad jalad olid löögihetkel väravajoonelt ära liikunud. 

Teisel katsel Renard enam ei eksinud ning Prantsusmaa võitiski lõpuks kohtumise 1 : 0. 

"Kui ütlen seda, mida arvan, saadetaks mind ilmselt jalamaid MMilt koju," jäi Nigeeria naiskonna rootslasest peatreener Thomas Dennerby pärast matši poliitkorrektseks. "Olen väga pettunud. Prantsusmaa on väga hea võistkond, kes ei vaja võitmisel abi."

Kaheldavaid arvamusi leidus sealjuures ka Prantsusmaa meedias. "Häbiväärne võit, mis läheb jalgpalli olemuse ja ideega tõeliselt konflikti," kirjutas Vincent Duluc väljaande L'Equipe'i veergudel. 

Paljud inimesed juhtisid sotsiaalmeedias ka tähelepanu, et pildil on näha, kuidas Prantsusmaa mängijad sisenesid karistusalasse liiga vara.

Tegelikkuses see olukorda muutnud poleks, kuna vastavalt jalgpallireeglitele tuleb penalti uuesti võtta ka siis, kui rikkumise panevad korda mõlemad tiimid. Peakohtunik Borja Nnadoziele antud kollane kaart viitab aga asjaolule, et karistati ainult üht osapoolt, Nigeeriat. 

Hea lugeja, mida arvad sina. Kas tegemist oli korrektse otsusega ning kas säärased veaparandused VARi poolt tulevad jalgpallile kasuks?

Eile sündis naiste jalgpalli MMil ka ajalugu, kui kuuel korral maailma parimaks jalgpalluriks valitud Marta sahistas maailmameistrivõistlustel väravavõrku 17. korda. 

Nii jättis ta selja taha ka meeste MMi suurima väravaküti, sakslase Miroslav Klose, kelle hingele kogunes 16 tabamust.