Pettunud Martin Dorbek.Foto: FIBA
Korvpall
20. juuni 2019, 15:24

ÕL AMSTERDAMIS | Idanaabri vastu otsustava korvi visanud Martin Dorbek: Venemaad on alati tore võita, aga kahju, et midagi kaalul polnud

Eesti 3x3 korvpallikoondis sai Amsterdamis peetaval MMil lõpuks võidu kätte, B-alagrupis alistati 16:15 Venemaa. Alagrupiturniir lõpetati ühe võidu ja kolme kaotusega, seega veerandfinaali Eestil asja pole.

Kolm sekundit enne lõppu Eesti võidukorvi visanud kapten Martin Dorbek ei olnud hoolimata võidust sugugi rõõmsas tujus. "Venemaad on alati tore võita, aga kahju, et midagi kaalul polnud. Oleks olnud väga suur pettumus, kui me oleks ühegi võiduta koju läinud. Nüüd on lihtsalt pettumus. Läks pahasti," rääkis ta pärast kohtumist.

Eesti kaotuste mustrid olid sarnased. Nii Puerto Rico, Mongoolia kui ka Ukraina vastu oldi lõpuminutiteni mängus, aga saatuslikuks sai kas tehniline või ebasportlik viga. Vastased elasid vabaviskejoonel ja teenisid punkte lihtsamalt kui Eesti.

"Kui mäng käib 10 minutit või 21 punktini, siis võib kohtumise otsustada vigade täis tegemine ehk kaks vabaviset. Me saime iga kord vead täis. Kõige enam õpetab kogemus, mida saab otsustavaid mänge mängides. Tehnilisi ja ebasportlikke ei tohiks saada, emotsioonid on meie võimuses. Väga tähtis on see, kes suudab väsimuse pealt ja pingelistes olukordades emotsioone kontrollida," selgitas Dorbek.

"Olen käinud kolmel 3x3 MMil. Mina ei tule siia enam kogemusi saama, vaid võitma. Kui ei võida, olen pettunud. Oleks olnud muinasjutuline lugu, kui oleks esimese päeva kahe kaotuse järel nüüd kaks mängu võitnud ja edasi pääsenud. Meie dokumentaalfilmi jaoks ilusat lõppu ei tulnud," viitas ta juuli alguses teleekraanidele tulevale ETV linateosele.

Võimalik, et pikka aega saalikorvpallis Kalev/Cramot esindanud Dorbekit näeb ühe korvi all mängimas ka tulevikus.

"Praeguse emotsiooni pealt on raske mindagi öelda, aga kui kutsutakse, siis pigem mängiksin veel 3x3 kossu. MM on üritusena väga kihvt. Aasta ringi käivad World Tourid, kus näiteks serblased mängivad, on samamoodi ägedad. Mängisime kõigiga võrdselt. Me oleks võinud selle võistkonnaga oluliselt parema tulemuse teha."

Ka Joonas Järveläinen oli vaatamata viimase mängu võidule selgelt löödud. "Pole nagu millegi üle rõõmustada. Täna oleks ikka tahtnud kaks mängu kätte saada," tõdes ta.

3x3 korvpallis on kogemustel äärmiselt tähtis roll. Eesti meeskonnast oli varasem MMi karastus olemas Dorbekil ja Järveläinenil, Rannar Raap ja Karl Johan Lips mängisid sel tasemel esimest korda.

"Me pole sel tasemel koos mänginud. Sellest jäigi puudu. Enne turniiri saime proovida Ukraina ja Prantsusmaaga. Kõrvaltvaataja võib tunduda, et on sama mäng, mis saalikorvpall, aga tegelikult pole. Siin on kohati mudamaadlus, teisel hetkel on vaja tunnetada piiri, kus viga võetakse," rääkis Järveläinen, kes lisas, et tänu eelmise aasta kogemusele teadis ta enne turniiri enam-vähem, mida oodata. 

Teisipäeval jäi Eesti koondis napilt alla Mongooliale, kusjuures viimased kolm minutit tuli läbi ajada vahetusmeheta. Miks? Järveläinen saadeti kahe ebasportliku veaga platsilt minema.

"Esimeses olukorras tegin sihilikult liigutuse. Ma ei hala selle üle, et nad kätest tirisid, aga… Milleks ebasportlik vilistada? Kohtunikud on päevast-päeva siin, nad peaks teadma võistkondade profiile ja vastavalt sellele vilistama. Ennast ma õigustama ei hakka, kavalusega said kätte," selgitas pallur toimunut.

"Teine olukord oli tööõnnetus. Jälle tiriti käest. Videost nägi palju hullem välja, kui tegelikult oli. Tõmbasin lihtsalt käe lahti, läks vastu nägu – minu viga. Poiss ilusti pikali maas rullis ka. Näidelda nad oskavad – mina jäin lolliks."