Leinaküünal. Pilt on illustratiivne.Foto: Tiina Kõrtsini
Jäähoki
20. juuni 2019, 17:12

Perekond meenutab alkohoolikuks tembeldanud spordistaari: ainult meie teame, milline ta oli (1)

Rootsi jäähokistaar Juhan Widing suri küll 1984. aastal, kuid alles nüüd rääkis mehe pere oma loo Soomes sündinud sportlasest. "Me ei taha, et keegi teda ära unustaks," ütleb Widingu üks poegadest Mathew.

Widing on pärit küll Oulust, kui nelja-aastasena kolis ta perega Rootsi. Teismelisena rännati Widingu hokikarjääri nimel ookeani taha Kanadasse. Lõpuks jõudiski litri tagaajaja maailma tugevaimasse liigasse NHL, kus mängis kaheksa hooaega.

Sealjuures tasub märkida, et Widing oli ajaloo kolmas Soomes sündinud jäähokimängija, kes unistuste liigasse jõudis. 1920ndatel tegi otsa lahti Albert Pudas, Penti Lund mängis sealmail 1943-53.

Lendavaks Rootslaseks kusutud Widing mängis NHLis suurema osa karjäärist Los Angeles Kingsis. Hooajal 1972/73 viskas ta 16 väravat ja andis 54 väravasöötu, mis oli tema resultatiivseim hooaeg.

Mehe elutee lõppes kuus aastat pärast 31aastasena uiskude varna riputamist. 1984. aasta 30. detsembril suri ta infarkti tõttu. Widingust jäid maha abikaasa Susan ning pojad Mathew, Jon, Miles ja Jim.

SportExpressenile antud intervjuus teatas pere, et nende arvates on nüüd aeg küps oma isast ja abikaasast rääkida. "Oleme tema üle ääretult uhked. Ta oli esimene rootslane, kes NHLis kanda kinnitas ja staariks tõusis," räägib Mathew.

Loos saavad sõna ka Widingu sõbrad ja endised meeskonnakaaslased. Neist üks kiidab rootslast, keda meenutatakse kui karismaatilist inimest, väga: "Ta oskas litriga juba siis teha asju, mida suudavaid tänapäeval vaid staarid. Ta oli oma ajast ees."

Widing oli mõned aastad küll Kingsi enimteenivam mängija, kuid mees ei raisanud kunagi raha uisapäisa. Talle ei meeldinud ülbed ja suurustavad inimesed. "Mäletan, kuidas üks kord baaris hakkasid mõned mängijad nõmedalt käituma. Juha andis ühele mängijale võimaluse lõpetada, kuid jutt ei vaibunud. Nägin, kuidas Widing läks näost üha punasemaks, kuniks tõstis ühe mehe sõnagi lausumata üles. Edasi läks õhtu rahulikult," meenutab Widingu abikaasa vend Ed.

Kahe jalaga maa peal olemisest räägib ka fakt, kuidas Widingu pojad ei mäleta, et nende isa oleks oma kuulsat nime millegi saamiseks kunagi ära kasutanud. "Ta ei tahtnud, et me isegi oma sõpradele tema hokikarjäärist räägiksime," sõnab Mathew.

Widing oli jääl sedavõrd silmapaistev, et ajaloo parimaks hokimängija Wayne Gretzky on suurepäraseks uisutajaks peetud rootslast nimetanud üheks oma iidoliks.

Ehkki lõviosa karjäärist mängis Widing Põhja-Ameerikas, oli Rootsi esindamine talle alati väga tähtis. "Ta oli küll Soomes sündinud, aga pidas end rootslaseks. Ta sai koondises mängida mitmete suurnimedega, mis jäi talle alatiseks meelde," räägib Mathew.

Widingu karjääri lõpetamises mängisid rolli mitmed faktorid. Esiteks ei tahtnud ta perega jälle mujale kolida ning aastad jääl olid eurooplase kehale jälje jätnud – tervisemuresid valmistasid nii selg, puusad kui ka õlad.

Rootsi Rahvustelevisioonis vändatud dokumentaalfilmis räägiti, et Widingust sai pärast sportlastee lõppu alkohoolik. "Ringleb palju kuuldusi, mis on õhust võetud," viitab Jon, et linateos valetas. "Ainult meie teame, milline meie isa oli." 

Tagasihoidliku mehena oli Widing NHLis teenitud summade eest teinud mitu nutikat investeeringut, mis aitasid pärast tema surma Susanil majanduslikult hakkama saada.