Indrek Tustit.Foto: TAIRO LUTTER
Kergejõustik
20. juuni 2019, 22:39

Indrek Tustit Kirdist: kui praegu häid tulemusi ei viska, siis millal veel?

Eesti rekordi 90.34ni viinud odaviskaja Magnus Kirdi füüsilise valmisoleku eest vastutav Indrek Tustit märgib, et Tõrvast pärit kergeatleet on mullusega võrreldes kindlasti taseme võrra parem. "Ma ei oska öelda, kas see on tulnud nüüd võimsuse või millegi muu arvelt," sõnab ta.

Hinnatud abimees Tustit toob tulemuste paranemise üheks põhjuseks fakti, et Kirt hakkab vaikselt parimasse sportlasikka jõudma. "Vahemik 26-30 on heitjatele ja viskajatele parim. Kui praegu häid tulemusi ei viska, siis millal veel?" küsib Tustit. Kirt on 29, täpselt sama vanalt võitis Pekingi olümpiakulla kettaheitja Gerd Kanter.

Kirdi teiste abiliste Marek Visteri ja Heiko Väädi jaoks polnud Kirdi 90meetrine odakaar üllatav. Tustit kolleegidega samas paadis pole. "Pikki viskeid võis eeldada juba viimase treeningulaagri põhjalt.

Samas, hooaja esimesel võistlusel Soomes, kus ta vaid ühe viske tegi (oda maandus 89.33 peale - K.J.), oli külm ja puhus vastutuul, Magnus tegi veidi oma õlale liiga. See on jätnud väikese jälje, muidu võinuks 90 meetrit ka paar võistlust varem tulla," arvab Tustit.

Kirt on aasta-aastalt näidanud üha paremaid tulemusi ja loodetavasti liigub vormikõver vaid ülespoole. 90 meetri klubisse õnnestus tal esimese eestlasena jõuda, kuid Kirdi võimalikust laest rääkides ei taha Tustit numbreid mängu tuua.

Nimelt on odavise ala, kus mängivad ilmaolud ja teised tingimused väga suurt rolli. Küll leiab Tustit, et füüsilist valmisolekut silmas pidades pole Tõrvast pärit kergejõustiklane oma parimat hoogu ilmselt saavutanud.

Järgmisena võistleb Kirt sel pühapäeval Soomes, misjärel läheb ta uuesti hoovõturajale 12. juunil Monaco Teemantliiga etapil. Tustit arvab, et millalgi tuleb teha paarinädalane tugevamat sorti treeningutsükkel. "Eks ole näha, kuhu see ajaliselt sobitub.

Magnus võistleb praegu suhteliselt tugevate treeningute pealt. Ta kasutab sama metoodikat, mida omal ajal Kanter. Konkreetset vormi minekut kui sellist enne tiitlivõistlust proovima ei hakata. See tuleb ühtlase tööna ja kui hea oled, pead kogu aeg olema võimeline kaugele viskama."

Tustit jätkab: "Eks 90 meetrit on omamoodi psühholoogiline piir. Kui see ühel hetkel saabub, võib tulla pingelangus," ütleb ta. "Magnuse tänane seeria näitas seda. Minu jaoks on see loomulik lagunemine. Hea, et tipptulemus tuli praegu. Palju hullem oleks, kui see juhtuks tiitlivõistluste esimesel või teisel katsel ja pärast seda läheks kolm meest sinust mööda."