Sebastian Vettel oli Kanadas kohtunike otsuses niivõrd pettunud, et vahetas sõidu järel demonstratiivselt enda ja Lewis Hamiltoni kohainfotahvlid ära.Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
21. juuni 2019, 09:29

TOHOH! Verstappen astus kohtunike kaitseks välja, Ferrari viib Vetteli vastuolulise karistuse kohta uut infot (2)

Hollandi vormelipiloot Max Verstappen (Red Bull), kes on ise korduvalt kohtunikega pahuksis olnud, astus nüüd nende kaitseks välja.

Põhjuseks Sebastian Vettelile (Ferrari) Kanada GP-l määratud viiesekundiline karistus, mis maksis talle esikoha. Tolle otsuse tõttu said kohtunikud sotsiaalmeedias sõimata vasakult ja paremalt.

"Pole õiglane ütelda, et kohtunikud tegid halba tööd. Nad püüavad oma tööd teha parimal moel," sõnas hollandlane Prantsusmaa GP eel ajakirjanikele.

Oma lühikese karjääri jooksul korduvalt karistada saanud Verstappen lisas, et usub, et kohtunikud ei soovigi tegelikult alati karistust määrata, kuid reeglid kohustavad neid selleks.  

Vetteli ajatrahvi ajendiks oli rajale naasmine "ohtlikul moel" ja Lewis Hamiltoni "rajalt välja sundimine".

Verstappeni hinnangul tuleks reeglistik üle vaadata ja analoogsed juhtumid tunnistada karistust mitte väärivateks.

"Ta tegi kõik endast oleneva, et olukord oleks ohutu," arutles Verstappen. "Kui sõidad esikohalt välja ja tead, et Lewis on vaid 1,5 sekundi kaugusel, siis sa jätkad gaasi vajutamist ja püüad autot kontrollida.

Lewis nägi, et Vettel sõitis välja. Ta teadis vasakkurvi läbides, et Seb tuleb rajale tagasi ja sõidab loomulikult raja laiaks. Kui olnuksin Lewis, oleksin samuti raadiosidesse öelnud, et ta blokeeris mind, sest tean, et reeglites on nii kirjas ja Seb võib karistada saada. Muidugi teeb Seb vea, et rajalt üldse välja sõitis, aga minu hinnangul ei blokeerinud ta Lewist meelega ja karistus oli ebaõiglane.

Üldsegi, kui sellised asjad on karistatavad, siis miks ei panda sinna lihtsalt seina? Kui teed vea, lõpetad seinas ja sõit ongi lõppenud."

Max Verstappen. Foto: AFP/Scanpix

Muide, Verstappen oli jaanuaris vormel E sarja Marrakechi etapil sunnitud veetma päeva kohtunikega, sest tõukas möödunud novembris Brasiilia GP järel boksialal Esteban Oconi. "Ma pole suur karistuste fänn. Olen neid korduvalt saanud."

Mõistagi jagab Verstappeni arvamust ka Vettel, kes on jätkuvalt veendunud, et ei teinud midagi valesti.  

Sakslane sõnas ajakirjanikele, et Ferrari soovib juhtumi uuesti avada. "Viime kohtunikeel informatsiooni, mida neil ei pruukinud kohe võtta olla ja vaatame, mis juhtub," lausus Vettel.