Peatreener Nikolai Novosjolov juhtnööre andmas.Foto: Facebook/ FIE - International Fencing Federation
Vehklemine
21. juuni 2019, 20:33

Nikolai Novosjolov: poolfinaalis ja pronksimatšis oleksid minu kogemused väga vajalikud olnud

Eesti epeemeeskond tegi Euroopa meistrivõistlustel tubli tulemuse, alistades ülitugeva Prantsusmaa ja lõpetades neljandal kohal. Peatreener Nikolai Novosjolov ei saanud vigastuse tõttu vehelda ja abistas meeskonda sõnadega.

"Õnnest jäi natuke puudu. Viimased kaks kohtumist kaotasime ikkagi medalimatšid, nii et tuju ei ole kõige parem," sõnas Novosjolov. "Muidugi, kui reaalselt olukorda hinnata, siis päev on igatpidi korda läinud, aga hetkeemotsioon on paraku selline, et oleme kaotanud kaks medalimatši ja see jätab nagu sellise ebameeldiva tunde. Muidu on kõik hästi ja oleme konkurentsis, et võidelda olümpiapääsmete eest."

"Poisid vehklesid väga hästi ja taktika töötas, kõik toetasid üksteist. See oligi edu võti. Hooaja alguses sai juba eesmärgid paika pandud, et päris jõukohane on olla Euroopas nelja parema seas. 2015. aastal tõestasime EMi hõbedaga, et kõik on tehtav. Siis kaotasime finaalis just prantslastele," meenutas kahekordne maailmameister.

Poolfinaalis ja pronksimatšis tuli mängu treenitus

"Muinasjutt sai läbi. Kasutasime vana kogenud meest Marno Allikat ja teadsime, et ta on võistkonnas olnud pikka-pikka aega ning medali võitnud. Arvestasimegi sellega, et vastased on ta kergelt ära unustanud. Et tuleb värskuse pealt ja üllatab nii mõndagi vastast. Asi töötas suurepäraselt, kuni jõudsime poolfinaali. Siis kahjuks juba tuli treenitus mängu. Marno on väga heas füüsilises vormis, aga vigastuse ja mingil määral ka töö pärast pole ta väga palju vehklemistrenni teinud. Kuni poolfinaalini täitis ta oma rolli sajaprotsendiliselt," kiitis peatreener.

"Poolfinaalis rääkis Jüri Salm, et peale tuli kerge psühholoogiline plokk. Kui Prantsusmaaga olime täielikud autsaiderid, nemad olid favoriidid ja me ei tulnud neid võitma, läksime nendega võitlema, siis poolfinaalkohtumises oli reaalne šanss jõuda finaali ja vastased olid täiesti võrdsed, ütleme niimoodi. Eks see tekitas võib-olla lisapingeid ka. Taanlased olid täna väga heas hoos, võtsid väga tugevad vastased maha. Nemad olid paremas konditsioonis kui meie," ütles Novosjolov, kes ka ülejäänud mehi tunnustas.

"Mis puudutab Steni, siis täna ta näitas ennast väga heast küljest ja eriti prantslastega läks ta maailma liidriga vastamisi võrdselt seisult ning suutis selle otsustava torke ära teha. Sten näitas väga head taset ja küttis samamoodi tiimikaaslasi üles ja toetas, seega väga hea. Tema esinemisega võib igat pidi rahule jääda. Mis puudutab Ruslan Eskovi, siis jah, ta sai muidugi kaasa teha ainult pronksikohtumises ja tegi seal kaks minimatši, aga omad matšid võitis ta ära. Seis jäi plussi, aga kahjuks ei tähenda see mitte midagi, kui võistkond kaotab. Positiivne, et ta võitles ja ei kartnud, see on kõige tähtsam ning ta näitas, et tulevikus võib temaga väga vabalt arvestada."

Rajal olles saab end välja elada, treenerina mitte

Kas oli natuke kahju ka, et meeskonda aidata ei saanud? "See on selline suhteline asi, et loomulikult ei ole ma karjääri veel lõpetanud ja tahan vehelda. See on selge, et soov oli, aga kui rääkida esimesest kahest matšist, siis vaatasin, et võistkond saab suurepäraselt hakkama ja mina kindlasti ei olnud seal vehklejana vajalik. Võib-olla pigem pronksimatšis ja poolfinaalis oleksid minu kogemused väga vajalikud olnud," lisas Novosjolov, kes uue ametiga veel täielikult harjunud pole.

"Mis puudutab kõrvaltvaatamist, siis ei saa öelda, et see on päris uus amet minu jaoks, aga ma ei ole veel sellega sajaprotsendiliselt ära harjunud. On raske. Pinge on väga suur. Kui vaatad ja saad aidata ainult sõnadega või olla veel kuidagi toeks, aga ise ei saa raja peale minna."

Vehkleja vs treener

"Minu suhtumine oli alati selline, et kui olen rajal ja kaotan, siis kaotan mina, mitte keegi ei vehkle minu eest. Ise võtan otsused vastu, ise teen. Pluss oli see, et pingutad füüsiliselt, ehk siis saad ennast maha laadida seal raja peal. Kui oled raja kõrval, siis kahjuks seda teha ei saa ja mis puudutab psühholoogilist seisu, kui võistkond on hea, siis nemad vehklevad hästi ja nemad võidavad. Aga kui nad kaotavad, siis kahjuks pean ise peeglisse vaatama. Kuidas oleks olukorda võinud parandada ja mida oleks pidanud tegema teisiti, et võidušanss oleks kõrgem olnud," lausus Novosjolov, kes oli nõus levinud lausega, mille alusel võidab meeskond ja kaotab treener.