Gheorghe Cretu. Foto: Stanislav Moškov
Võrkpall
21. juuni 2019, 23:06

Peatreener Cretu diagonaalründajate valikust: ega ma eile pole sündinud (3)

Eesti meeste võrkpallikoondise peatreener Gheorghe Cretu otsustas Euroopa Kudliiga poolfinaalis Oliver Venno asemel diagonaalründajana platsile saate Hindrek Pulga. Miks?

"Sest ta on diagonaalidest parimas vormis. Ma ei saa ju selle koha pealt silmi kinni pigistada," vastas juhendaja konkreetselt. "Ega ma eile pole sündinud. Ta on selgelt parimas vormis ja ründas täna üle türklaste kõrge bloki."

"Tegelikult ka, mis küsimus see on. Teine mees (Renee Teppan) on vigastatud ega saa täielikult soojendusestki osa võtta, kuna ei saa servida. Ja nii juba viimased kolm kuud.

Võite Hollandi peatreenerilt [Roberto Piazza, kes juhendas tänavu Teppani koduklubi Belchatowi Skrad - K.J] küsida, millal ta viimati mängis. Pakun, et isegi tema ei mäleta seda," jätkas Cretu. 

"Ja Oliver [Venno] pole lihtsalt piisavalt heas vormis. Nägime seda eelmiste mängude pealt. Seega Hindrek vääris oma kohta ja mul on hea meel, et ta leidis [sidemängija] Kert Toobaliga ka ühise klapi ruttu."

Mis tunded sind peale mängu valdavad?

Mängisime täna lihtsalt endast parema vastasega ja eriti tuli see ilmsiks servil. Muidugi on kahju, et meil ei õnnestunud näiteks viimases geimis näiliselt lihtsaid olukordi ära lahendada. Aga olen rahul, et meeskond võitles ning näitas iseloomu. See on see, mis loeb. 

Tagantjärele targana, kas oleks pidanud täna vahetusi tegema?

Ei, ma ei leia nii. Meil oli kindel mänguplaan – vastased jälitasid Aganitsa kõikjale, olgugi, et me sinna liiga palju palle ei mänginud. Seega nurgad said üks-ühele mängida. Ka Ardo oli agressiivne ja sai enda tööga hakkama. Mul polnud vaja neid vahetada. 

Kas Silver Maari kasutamine ei tulnud täna kõne alla?

Kuulge, me räägime siin ikkagi millestki temast suuremast. Anname talle aega. See mäng on tema jaoks liiga suur. Platsi kõrvalt võib tunduda, et ta on valmis, aga kui väljakul röökimiseks läheb ning trash-talk (mentaalne töötlemine) juurde tuleb... see on ikkagi meeste mäng. Aga ta on tubli ja ühel hetkel saabub ka päev, mil tema platsile astub. 

Kas homme läheme pronksimatšis Hollandi vastu täiskoosseisuga?

Eks näis, aga läheme kindlasti võidu peale mängima.

***

Vahetult enne Eesti ajakirjanike uuris Cretult homse pronksimatši kohta ka üks Hollandi ajakirjanik. Siis oli Cretu vastus järgnev:

"Kohtume vihase Hollandiga, kuna Roberto, mu sõber, oli täna sama vihane kui mina eelmisel nädalavahetusel. See pole mitte platsil näidatud mängu, vaid suhtumise pärast. Kui platsil mängitakse lolli. 

Ajakirjanikud uurisid minult, miks ma pärast eelmist [Hispaania] mängu ära kadusin? No mis ma vastan neile, et mehed mängisid nagu lasteaias? Isegi kümneaastane sai sellest aru. 

Täna oli meie tiim õnneks erinev. Võitlesime iga punkti nimel ning ma ei saa meestele midagi ette heita. Tuleb lihtsalt Türgit õnnitleda. Nad olid meist täna paremad."

***

Peatreeneri kommentaarid volley.ee lehelt

"On tunda, et meie mäng pole veel see, mis ta võiks olla - puudujääke on tapjainstinktis ja kommunikatsioonis. Oli hetki, kus oleks pidanud otsustavam olema, aga selle parandamiseks on vaja aega. See pole vabandus, vaid reaalsus. Aga ma olen meeste suhtumisega täna väga rahul, võrreldes viimase kohtumisega Tartus oli suur vahe. Mehed võitlesid ja näitasid ilusat võrkpalli," sõnas juhendaja tänase mängu kohta.