Foto: Martin Ahven
Võrkpall
22. juuni 2019, 17:26

GALERII | Eesti jäi kodusel finaalturniiril viimaseks, Täht vabandas fännide ees (2)

Eesti meeste võrkpallikoondis pidi Euroopa Kuldliiga pronksimatšis tunnistama mulluse MMi kaheksanda meeskonna Hollandi 3:0 (25:22, 25:16, 25:16) paremust. 

"Ei teagi, mille taha see täpselt jäi," sõnas Robert Täht pärast mängu. "Ei olnud võistkonnana seda sisu täna, et olla täielikult mängus sees. Olime ilmselt löödud. Jah, Holland oli ka ilmselt, aga nad tahtsid seda pronksi rohkem kui meie." 

Sama leidis ka temporündaja Ardo Kreek: "Eile andsime endast kõik – ka need, kellel olid kergemad vigastused. Arvan, et eilsed asjad tulid tänasesse kaasa. Me ei suutnud enam ennast nii hästi kokku võtta kui oleks pidanud."

Lisaks vabandas Täht kõikide fännide eest: "Tänan fänne, et nad saali tulid ja vabandan, et ei suutnud pakkuda neid emotsioone ja seda võitlust siin väljakul, mida nad ilmselt lootsid saada. Loodan, et nad jäävad ikkagi meiega. 

Kaotustest õpitakse ja peame meiegi nüüd natukene mõtlema. Vanade teenete eest ei anta meile midagi. Iga mäng, vahet pole kelle vastu, tuleb võidud ja punktid ise välja võidelda."

Mängu käik:

Peatreener Gheorghe Cretu saatis algkoosseisus väljakule Kert Toobali, Ardo Kreegi, Robert Tähe, Oliver Venno, Andrus Raadik, Timo Tammemaa ja liberona Rait Rikbergi.

Mängu avapunkti au kuulus küll Eestile, kuid esimese äramineku tegid Abdel-Aziz Nimiri servide näol ikkagi hollandlased, kes said endale väikese algedu (5:2). Õnneks on ka meil omad servikahurid ning Timo Tammemaa lajatuste toel mindi 7:9 kaotusseisust 10:9 juhtima.

Paraku jäi see avageimis Eesti ainsaks spurdiks. Pärast seda võttis Holland juhtohjad enda kätte. Kasu ei toonud ka 13:16 seisus Raadiku asemel Rauno Tamme väljakule saatmine. Avageim hollandlastele 25:22

Teise geimi alguseks oli Raadik tagasi platsil, kuid Holland jätkas sealt, kust nad olid pooleli jäänud. Kohe ehitati endale 3:0 algedu, mille najal purjetati 9:4 peale, kuniks Cretu lõpuks aja maha võttis. Pööret sellest mängu paraku ei tulnud. Geimi lõpus, seisult 12:19 sekkus Venno asemel Hindrek Pulk ning punkt hiljem tuli Raadiku asemele ka Kristo Kollo, kuid teine geim ikkagi hollandlastele 25:16.

Vastaste 22:13 punktil tundus paljudele, et Holland tegi neli puudet. Täht ja Nimir sõnelesid pärast punkti omavahel tükk aega, kuniks teine kohtunik väljakule tuli ning mehed oma platsipoolele ajas. Mõlemad nägid ka kollast hoiatuskaarti.

Kolmandas geimis jätkas juhendaja Pulga ja Kollo usaldamist (ehk sisuliselt eilse poolfinaali algkoosseis, ainus erinevus Tammemaa <-> Aganits) ning selle seitsmiku toel suudeti Hollandile vastu hakata küll. Liiguti paarisrakendis kuni seisuni 9:9, mil Holland vaikselt kerima hakkas.

Mõne hetkega (ja ebaõnnestunud vaidega) oli tablool seis 13:9. Kaotusseisus 11:16 saatis Cretu taas Pulga asemel platsile Venno, kuid kasu ei miskit. Geim Hollandile 25:16 ja matš 3:0.

Eesti resultatiivseim oli täna Timo Tammemaa 10 punktiga (efektiivsus +5, rünnak 73%), Täht lisas 9, Raadik 8, Venno ja Kreek 6 punkti. Hollandi parim oli Nimir 16 silmaga (+14, 70%). 

Finaalis alistas Türgi 3:0 (25:16, 25:21, 25:19) Valgevene koondise. 

Enne mängu:

Eilsetes poolfinaalides oli Valgevene 3:1 üle Hollandist, Türgi alistas sama skooriga Eesti. Kuldliiga alagrupifaasis kohtus Eesti Hollandiga kahel korral, Tartus jäime 3:2 peale meie, kuid võõrsil oli Holland meist üle 3:0. 

Turniiri võitja teenib 125 000, teine koht 80 000, kolmas koht 60 000 ja neljas koht 40 000 eurot. Kaks paremat lunastavad ühtlasi pileti juuli alguses Sloveenias toimuvale Challenger Cupile, mille võitja pääseb Rahvuste liigasse.