Võib rahule jääda! Kirt on äsja saatnud oda enam kui 90 meetri kaugusele.Foto: Kuvatõmmis
Kergejõustik
22. juuni 2019, 20:44

Kirdi abiline 90-meetristest visetest: see ei ole Magnuse tippvorm (1)

Magnus Kirt on kolme päeva jooksul kaks korda oda enam kui 90 meetri kaugusele saatnud, püstitanud Eesti rekordi ja tõusnud maailma hooaja edetabeli juhiks, kuid tema abilise Marek Visteri sõnul on tippvorm veel kaugel.

"Kui sportlasel on tunne mugav ja kõik asjad klapivad võistluse eel ja võistluse ajal ja see tehniliselt kontrollitud katse, siis hetkel selline vorm tal on," sõnas Vister. "Ma ise arvasin, et ta on valmis heaks katseks ja et tal 90meetrine vise tuleb, see oli hästi tehtud. Võimed on tal ju olemas, aga ega see ju mingi maailmarekordiline vise ei ole, et suure üllatuse peaks tekitama, aga täiesti loogiline töökatse oli see."

Maailmarekordi Kirt küll tegelikult püstitas, kuid vasakukäeliste seas ning eks see lihtsalt üks tore ajakirjanduslik faktike ole, arvas ka abimees Vister, kelle sõnul on Magnus stabiilselt arenenud. See on järjepidev töö. Iga aasta tahab sportlane endas mingit nüanssi paremaks saada ja teha nii treeningutes kui ettevalmistuses paremaid sooritusi. See on stabiilne areng olnud ja stabiilne töö tegemine, järjepidevus lihtsalt. Kindlasti, mis ma ka kõrvalt näen, on see, et äärmiselt professionaalne tegutsemine. Eks kõik need asjad omavahel kokku teevadki sellise hea tulemuse staadionil."

Pikk hooaeg ja pikemad katsed on alles ees

"Kindlasti see ei ole tippvorm," lausus Vister. "Pigem on sellel aastal tema tase stabiilsuse poole pealt kõrgem. Kui see oleks praegu tippvorm, siis võtaks meil kogu tiimi natuke kukalt kratsima. Kindlasti see on liiga vara. Need võistlused, mis on olnud, pole need kohad olnud, kuhu on vorm ajastatud. Need on ikkagi treeningute pealt ja näiteks liikumine ei ole veel nii kerge jalgades kui võiks olla. See ongi rohkem Indreku (füüsilise valmisoleku eest vastutav Indrek Tustit -toim) poolt plaanis klappima panna.

Vister sülitas igaks juhuks kolm korda, sest vigastustega praegu probleeme pole. „Kõik on korras, ühes tükis on mees. Jälgisime, et kui viimasel katsel keegi mööda ei viska, siis pigem natuke hoidsime ennast. Meil on kaks viimast võistlust olnud praeguse hooaja ainsad, kus on kõige rohkem katseid. Ostravas tegi ta kuus katset ära, aga sel korral viis. Arvasime, et hetkel on see tark tegu."

Pikkade katsete järel on Visteri sõnul raske rütmi hoida, aga selle kallal nähakse vaeva. "Seeria oli tegelikult parem kui Ostravas. Magnusel ses suhtes uus kogemus. Kui viskad endale sellise korraliku katse ette, et suudaks seda rütmi säilitada. See on ka uus asi, mille kallal tuleb tööd teha ja edasi liikuda, aga üldjuhul ongi see niimoodi, et kui sportlasel paar esimest võistlust tulevad sellised, kus ta teeb hea katse, siis ei suuda nagu rütmi leida. Eks see järk-järgult tuleb ka, ei ole kindlasti koht muretsemiseks. Anname aega lihtsalt."