Magnus Kirt.Foto: Erki Pärnaku
Kergejõustik
23. juuni 2019, 11:38

Võimas Kirt on ühe maailma edetabeli juht, teises (veel) mitte (1)

Sel nädalal kaks korda Eesti odaviske rekordit uuendanud Magnus Kirt on oma tippmargi viinud üle 90 meetri. Kui neljapäeval viskas ta Tšehhis 90.34, siis eile Soomes sai ta kirja 90.61.

Tänavu pole maailmas keegi 29aastasest Tõrvast pärit sportlasest oda kaugemale visanud. Tõsi, Rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) punktitabelis pole Kirt liider – ta on teine ja jääb 38 silmaga alla Andreas Hofmannile. Kahe punktiga edestab meie mees olümpiavõitjat ja Euroopa meistrit Thomas Röhlerit.

IAAFi viimatine punktitabel – too kajastab viimase aasta jooksu tehtud viit parimat võistlust, arvesse võetakse nii odakaare pikkus kui lõppkoht võistlusel – on 18. juuni seisuga ehk rekordiparandusi see veel ei kajasta. Uus arvestus ilmub ülehomme.

Kirdi isiklik rekord on odaviskeajaloo paremuselt 17. Tema ees on lätlane ja soomlane, vastavalt Vadims Vasilevskis (90.73) ja Kimmo Kinnunen (90.82).

Eestlase eilne odakaar jagab aegade paremate soorituste seas – see ei arvesta isiklikke tippmarke, vaid individuaalseid viskeid – 73. kohta Andreas Thorkildseniga.