Vereproov.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
25. juuni 2019, 17:02

SEEFELDI DOPINGUSKANDAAL | Saksa telekanal paljastas asjaga seotud Itaalia laskesuusataja nime

Seefeldis lahvatanud dopinguskandaaliga on Saksa telekanali ARD andmetel seotud Itaalia laskesuusataja Daniel Taschler (32), kes oli Austria murdmaasuusataja Johannes Dürri (dopingupatune, kelle tunnistused algatasid tolle politseioperatsiooni) naisevend.

Viis aastat tagasi karjääri lõpetanud Taschler oli teisejärguline sportlane, kes tegi vaid kuus MK-sarja starti ja sai parimal juhul kirja 53. koha.

Praeguse seisuga on lahtine, kas Taschler oli pelgalt Erfurdi dopinguarsti Mark Schmidti klient või aitas sakslast ka muul viisil.

Saksa telekanali andmetel pole Taschler ainus pahandusega seotud Itaalia laskesuusataja. Austria ega Saksa uurijad ei soovinud ARD-le kommentaare jagada.

Kusjuures tegu pole esimese korraga, kui Taschler ja doping käivad ühte lausesse. Aastal 2014 kirjutas Itaalia spordileht La Gazzetta dello Sport, et Taschleri isa Gottlieb, kes oli toona rahvusvahelise laskesuusaliidu (IBU) asepresident, suhtles korduvalt dopinguarsti Michele Ferrariga (eelkõige tuntud jalgrattur Lance Armstrongi aitamise pärast) eesmärgiga viia ta kokku oma poja Danieliga, et arst talle EPOt süstiks.

Too juhtum jõudis Itaalia kohtusse, mis määras 2017. aastal Taschler seeniorile aastase tingimisi vanglakaristuse ja 4000 euro suuruse rahatrahvi. Taschler juunior pidi maksma 3600 eurot trahvi ja sai üheksa kuud tingimisi ning doktor Ferrarilt nõuti sisse 4500 eurot, millele lisandusid 18 kuu pikkune tingimisi vanglakaristus ja arstilitsentsi peatamine sama pikaks ajaks. Kusjuures Daniel Taschler kaebas tolle otsuse edukalt edasi. 

Seefeldi skandaaliga on teiste hulgas seotud ka eestlased Mati Alaver, Algo Kärp, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu.