Kes oleks võinud arvata, et spinat annab nõnda palju jõudu?!Foto: imago images/Eibner
Doping
26. juuni 2019, 15:10

TOHOH! Saksamaa teadlased leidsid täiesti harilikust köögiviljast dopinguainet (13)

Sportlaste jaoks keelatud ainete nimekiri muutub aastatega aina pikemaks. Nüüd jõudsid Saksamaa teadlased järelduseni, et ka igapäevaselt toidulaual olev spinat peaks olema dopinguainete listis.

"Popeye (möödunud sajandi koomiksi- ja multikastaar - toim) kugistas spinatit, et saada supervõimeid. Tuleb välja, et selle taime jõudu andvad omadused polegi  väljamõeldis. Saksamaa teadlased on spinatist leidnud steroidi-laadse kemikaali, mis tuleks kanda dopinguainete nimistusse," kirjutab Deutsche Welle. 

Berliini vabaülikooli teadurid leidsid spinatist ekdüsterooni ehk sama ainet, mida sisaldavad ka keelatud steroidid. 

Läbi viidi 10 nädala pikkune jõutreeningu katse, kus osales 46 sportlast. Osadele tekitati platseebo efekt, teistele anti ekdüsterooni kapsleid, mis olid võrdses seoses umbes nelja kilogrammi toore spinatiga. 

Tulemused räägivad enda eest: õigeid kapsleid söönud sportlaste jõunäitajad paranesid kolm korda enam kui platseebot tarvitanutel. 

Seega juba ligi 100 aastat tagasi kuulsaks saanud Popeye käitumises oli iva. Alati, kui tal oli lisajõudu vajas, tarbis ta spinatit. Tõsi, päris elus muskel multika-kiirusel ei kasva, kuid efekt on märgatav.

"Meie hüpotees oli, et lihasjõud kasvab, aga nõnda suur efekt oli üllatav," sõnas ülikooli teadlane Maria Parr. "Soovitame WADA-l (Rahvusvaheline antidopingu agentuur) meie uuringut tõsiselt võtta ja järeldused teha." 

Parr lisas, et spinati ja ekdüsterooni seose leidmine oli alles algus: "Minevikus pole meil nõnda täpseid uurimisvahendeid olnud. Tänapäeva meetodid võimaldavad taimedest eralduvaid aineid täpsemalt kontrollida."