Tulekahju Tarragona provintsis.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
27. juuni 2019, 21:49

Ohtlik kuumalaine Euroopas: temperatuurid kerkivad 44 kraadini, Hispaanias möllab aastekümnete suurim tulekahju (14)

Kesk-, Lääne- ja Lõuna-Euroopa kannatab ulatusliku kuumalaine käes, mis põhjustab rekordiliselt kõrgeid temperatuure ja ulatuslikke tulekahjusid. 

Kolmapäeval näitasid termomeetrid Saksamaal, Poolas ja Tšehhis rekordiliseid numbreid - vastavalt 38,6, 38,2 ja 38 kraadi. Kunagi varem pole juunikuus õhutemperatuur nendes riikides nii kõrgele tõusnud. 

Kuumalaine jätkus neljapäeval, kui näiteks 2006. aastal taliolümpiamänge võõrustanud Torinos mõõdeti 39 kraadi. Põhja-Hispaanias Zaragoza linnas näitas termomeeter 41 soojakraadi. Lõuna-Prantsusmaal asuvas Grospierres' külas püstitati riigi juunikuu kuumarekord, kui temperatuur tõusis 42,3 kraadini, kirjutab BBC

Enneolematust kuumusest annab aimu ka 1850 meetri kõrgusel Val D'Iseres mõõdetud 29,2 soojakraadi. Suusakuurordis pole kunagi varem õhutemperatuur nii kõrge olnud. Lisaks tõusis nii mõneski teises Alpide piirkonnas temperatuur üle 30 kraadi. 

Meteoroloogid aga ennustavad, et kõige suurem kuumus on veel lähipäevadel ees. See tähendab, et Lõuna-Euroopas võib näha isegi 45 soojakraadi ning mitmes riigis purustatakse kuumarekord. 

Ennustatavate temperatuuride valguses on riikide valitsused kodanikke ulatuslikult hoiatanud. Näiteks saatis Prantsusmaa neljale lõunas asuvale piirkonnale välja kõige kõrgema taseme kuumahoiatuse. Praegu kasutatav süsteem rakendati 2004. aastal, kuid kunagi varem pole pidanud "punase" taseme hoiatust tarvitama.

"Kõik inimesed peaksid olema mures, isegi need, kes on täie tervise juures," ütles Prantsusmaa terviseminister Agnes Buzyn. "Mõned kodanikud on väga vastutustundetud nagu näiteks need, kes jooksevad keskpäeva paiku, kui temperatuurid on kõige kõrgemad." Samuti kurtis ta vanemate üle, kes jätavad šoppamise ajaks lapsed autosse. 

Kõige kõrgema taseme hoiatuse saatis välja ka mitu Itaalia linna, muuhulgas Roomas, kus temperatuur tõuseb üle 40. kraadi. 

Suur tulekahju Kirde-Hispaanias

Kataloonia piirkonnas Tarragona provintsis möllab suur tulekahju, mis on senimaani põlenud üle 55. ruutkilomeetrisel alal. Punast kukke üritab kustutada 350 kohalikku tuletõrjujat, keda abistab 221 spetsialisti Hispaania sõjaväe hädaolukorra üksusest, ridamisi lennukeid, helikoptereid ja traktoreid. 

Tulekahju pärast on evakueeritud 53 inimest ning viis teed on suletud, ent õnneks pole ühtegi inimest veel surnud. Hukkunud on küll üle saja lamba. 

"Võitleme tulekahjuga, mille suurust pole viimase 20 aasta jooksul nähtud," ütles piirkona siseminister Miquel Buch. "Tulekahju võib levida 200 ruutkilomeetrini. Oleme ettevaatlikud ning paneme tähele, et iga väiksem hooletus võib tekitada uue katastroofi."