Israel Folau on juba kuid kohtus käinud ning selgust ei paista ikka veel.Foto: EPA/Scanpix
Spordivaria
28. juuni 2019, 12:15

„Homoseksuaalid – põrgu ootab!“ Meeskonnast eemaldatud tippsportlase toetuseks on annetatud hullumeelne summa (3)

Oma homofoobsete vaadete tõttu meeskonnast välja visatud ja skandaali keskmesse sattunud Austraalia (enidne) ragbistaar Israel Folau on kogunud hulgaliselt toetajaid ja jätkab kohtuvaidlusi ragbiliiduga.

Usklikus perekonnas üles kasvanud Folau ei ole alati geisid kritiseerinud. 2015. aastal ütles ta lausa, et homofoobial pole spordis kohta. Kaks aastat hiljem sõnas ta: "Ma armastan ja austan kõiki inimesi sellistena, nagu nad on, kuid isiklikult ma geiabielu ei toeta."

Folau vaated hakkasid rohkem kõlapinda saama 2018. aasta, mil ta Instagramis küsimusele Jumala plaani kohta geidega vastas: "Põrgu... kui nad oma patte ei kahetse ja Jumala poole ei pöördu."

Austraalia ragbiliit andis juba siis selgelt mõista, et sellised kommentaarid on kohatud. Folau aga vastas üllataval viisil. "Pärast minu sotsiaalmeedias tehtud postitusi on kirjutatud, et olen homofoob, aga see ei saaks tõest kaugemal olla. Toetan ka Bingham Cupi, mis on geidele mõeldud ragbivõistlus nii meestele kui naistele. Mul pole kellegi vastu foobiat."

Karjääri lõpetanud postitus

Selle aasta aprillis olid 30aastase austraallase vaated taas täieliku kannapöörde teinud. Ta postitas sotsiaalmeediasse kuvatõmmise meemist, kus kirjas, et homoseksuaale, valetajaid, ateiste, vargaid jt. ootab põrgu. "Kahetsege! Ainult Jeesus päästab," oli pildil kirjas. Mees lisas, et Jeesus Kristus armastab teid ja annab aega, et patust tagasi pöörduda ja tema juurde minna.

 
 
 
View this post on Instagram

Those that are living in Sin will end up in Hell unless you repent. Jesus Christ loves you and is giving you time to turn away from your sin and come to him. _______________ Now the works of the flesh are manifest, which are these , adultery, fornication, uncleanness, lasciviousness, idolatry, witchcraft, hatred, variance, emulations, wrath, strife, seditions, heresies, envyings, murders, drunkenness, revelings, and such like: of the which I tell you before, as I have also told you in time past, that they which do such things shall not inherit the kingdom of God. Galatians 5:19‭-‬21 KJV _______________ Then Peter said unto them, Repent, and be baptized every one of you in the name of Jesus Christ for the remission of sins, and ye shall receive the gift of the Holy Ghost. Acts 2:38 KJV _______________ And the times of this ignorance God winked at; but now commandeth all men every where to repent: Acts 17:30 KJV _______________

A post shared by Israel Folau (@izzyfolau) on

Enam Austraalia ragbiliit ei halastanud. Tema leping lõpetati ning mitmed sponsorid lõpetasid samuti Folau toetamise. Juuni alguses läks ta ragbiliidu vastu kohtusse, viidates punktile, mille kohaselt on kellegi lepingu tühistamine religioossete vaadete tõttu keelatud.

Käesoleva kuu keskel alustas ta GoFundMe kampaaniat, millega lootis koguda kolm miljonit dollarit (umbes 2,6 miljonit eurot). Mõned endised tiimikaaslased nimetasid Folaud isekaks ja ahneks. Teda kritiseeriti, sest miljonitest mehel puudust ei tule, kuid ometi leidus ohtralt inimesi, kes sportlase vaadetega nõustusid.

Vaid mõne päevaga annetati Folaule pea kaks miljonit eurot, kuid GoFundMe lõpetas mehe kampaania, öeldes, et diskrimineerimist ei tolereerita. "Me arvame, et GoFundMe on platvorm, kus haiged lapsed abi saavad, seega taoline strateegia ei ole vastuvõetav," ütles pressiesindaja Folau kohta.

Vaidlused aga jätkuvad ja kiiret lõppu ei paista. Pea neljatunnise arutelu järel kokkuleppele ei jõutud. "Oleme pettunud," ütles Folau üks advokaatidest. "Tundub, et kui asjad ei muutu, suundume kohtusse."

Ka Folau ei olnud tulemusega rahul, kuid avaldas tänu oma toetajatele. "Tahan tänada kõiki, kes mind selle aja jooksul toetanud on. Seisan jätkuvalt austraallaste vabaduste eest. Esmalt sooviksin aga ragbiliidult vabandust ja nende tunnistust, et isegi kui minu vaadetega ei nõustuta, on mul õigus rahumeelselt oma religioosseid vaateid avaldada."

Austraalia ragbiliit jääb samuti endale kindlaks. "Oleme endiselt endas kindlad ja jätkame tegevusi, mis on vajalikud meie väärtuste kaitseks."