Endine Detroit Pistonsi mängija Reggie Bullock võitleb LGBTQ inimeste õiguste eest.Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
29. juuni 2019, 17:37

LGBTQ aktivistiks hakanud NBA korvpallur mälestab oma mõrvatud õde: saan seista millegi eest, millesse ta uskus

Kõik oli esialgu keeruline. Põhjused ja terminoloogia oli arusaamatu ning Reggie Bullock ei suutnud seda mõista. Nüüd kõik selgemast selgem.

Bullock jagas Los Angeles Lakersile antud pikemas usutluses oma kogemusi LGBTQ kogukonnaga. Täpsemalt rääkis korvpallur oma transsoolisest õest, kes viis aastat tagasi mõrvati.

Tema õde, Mia Henderson oli algselt Reggie 3,5 aastat vanem vend, kes üles kasvades oma sugu muutis. Bullock tunnistas, et tal oli alguses sellest väga raske aru saada, kuid ajapikku harjus muutusega. "Seda ei aktsepteeritud täielikult ja ma ei olnud selles vallas ka teadlik, aga ma aktsepteerisin teda inimesena."

2014. aastal Baltimore'is Henderson aga mõrvati. Teda pussitati korduvalt rindu, kätesse ja jalgadesse. Ameerika meditsiiniliidu hinnangul juhtub selliseid asju aina rohkem. "Saatuslikud rünnakud transsooliste vastu on USAs tõusuteel. Enamik ohvritest on mustanahalised transsoolised naised."

Bullock hakkab LGBTQ aktivistiks

Reggie ütles, et kuigi ta tahab seista terve LGBTQ kogukonna eest ja harida sellest väljaspool olevaid inimesi, on tal ka üks kindel eesmärk. Nende traagiliste rünnakute arvu vähendamine. Ta sõnas, et tunneb end kogukonda esindades mugavalt. "See on minu jaoks loomulik. Nagu korvpalli mängimine. Füüsiliselt ei saa tema keha siin olla. Minu keha on ja ma saan võidelda millegi eest, millesse ta uskus."

"Kui ta suri, siis tahtsin sellest kogukonnast rohkem teada saada ja tema tõelist elu mõista. Mu süda oli murtud. Tahtsin seista millegi suure eest. Kuigi me kaotasime tema, ei kaotanud me usku ja armastust ta südames, seega pean oma õe eest välja astuma," rääkis Bullock, kelle jalale on tätoveeritud ka tähed L, G, B, T ja Q.

"Mu õde armastas iseennast. Ta armastas seda, millesse uskus. Ta toetas igati oma sugulasi ja oli minu kaitsja. Vähim, mis ma teha saan, on oma platvormi kasutada. Ma ei olnud tema eluajal sellest kogukonnast teadlik, aga tugevus tuleb tema tõelise elu mõistmisest," lausus Reggie.

Kuna juuni on LGBTQ Pride Month, siis üritab Bullock veelgi aktiivsem olla, kuid sellise kogukonna tunnete esindamine, mida ta ise täielikult mõista ega kogeda ei saa, on keeruline. Lisaks on karjääris hetkel keerulised ajad. Ta on vabaagent, kuid loodab jätkata oma viimase koduklubi LA Lakersi ridades, et jätkata Los Angeleses oma senist tegevust ja õe austamist.

Reggie Bullock tahab olla enam kui lihtsalt korvpallur

28aastane korvpallur tahab, et teda mäletataks. "Ma esindan oma perekonda ja see on suurem kui Reggie Bullock - korvpallur, kes mängib Lakersi eest. Tahan endast märki maha jätta. Olen heteromees. Tahan, et suurem osa heteromeestest saaks aru, millega inimesed (LGBTQ - toim) kogukonnas toime peavad tulema. Kasutan oma platvormi selleks, et näidata oma toetust ja mitte teistele liiga teha, saada tedlikumaks."

Samal aastal, kui Henderson suri, sai Jason Collinsist esimene avalikult gei korvpallur, kes ükskõik millises neljas suures Põhja-Ameerika profiliigas (MLB (pesapall), NBA (korvpall), NFL(Ameerika jalgpall), NHL(jäähoki) mänginud. 2017. aastal sai LA Lakersist esimene professionaalne meeskond, kes LGBTQ meedias reklaamiruumi ostnud. Järgneval aastal korraldati esimene Pride'i õhtu, kus klubi presidendi pea oli vikerkaarevärviline ning kõik pealtvaatajad said endale Lakersi vikerkaarega särgi. Suudluskaameras näidati samasoolisi paare.

"Unistan, et igal meeskonnal meie liigas oleks Pride'i õhtu mäng," loodab Collins.