TÄIES HIILGUSES: Nii tähistas Megan Rapinoe (nr 15) MMi veerandfinaalis Prantsusmaale löödud võiduväravat.Foto: REUTERS/SCANPIX
Jalgpall
2. juuli 2019, 17:20

Lesbi, kes protestib jalgpalli abil

„Ma olen kõndiv protest,“ ütleb USA naiste jalgpallikoondise ääreründaja Megan Rapinoe (33). 

See pole sõnakõlks. Käimasoleval MMil vihastas ta välja riigi presidendi Donald Trumpi, kui teatas, et ei kavatse turniirivõidu korral mitte mingil juhul „kuradi Valgesse Majja“ minna. 

Riigipea vastas Twitteris, et Rapinoe peaks esmalt karika võitma ja alles seejärel jutustama. Pisut hiljem teatas Trump, et kutsub koondise Valgesse Majja turniiri lõpptulemusest hoolimata. 

„Megan ei tohiks kunagi meie riiki, Valgesse Majja ega lippu lugupidamatult suhtuda. Eriti arvestades, kui palju on tema ja naiskonna heaks tehtud,“ manitses Trump. 

Rapinoe on lesbi, kes ei häbene seda karvavõrdki, vaid võitleb juba aastaid häälekalt vähemuste õiguste ja soolise võrdõiguslikkuse eest. Märtsis kaebas ta koos kõigi koondisekaaslastega USA jalgpalliliidu soolise diskrimineerimise eest kohtusse. Etteheited puudutavad näiteks raha, treeningu- ja reisitingimusi, meditsiini ja mängupaiku.

Aastal 2016 tõmbas Rapinoe endale kaela põlvitamisskandaali, kui otsustas esimese valge naissportlasena NFLi mängija Colin Kaepernicki toetuseks samuti USA hümni ajal põlvitada. Järgnes sõimu- ja ähvarduste laviin nii tema kui ka ülejäänud pereliikmete aadressil.   

„Ma pole ise politseivägivalda ega rassismi kogenud, aga on oluline teadvustada, et need on päriselt juhtuvad asjad. Kõike polegi vaja ise kogeda, et mõista, toetada ja ohvrite sõnu uskuda,“ sõnab Rapinoe.

USA jalgpalliliit kehtestas seejärel reegli, mis käsib koondise liikmetel esinduslaulu ajal seista. Rapinoe, 2015. aasta maailmameister ja 2012. aasta olümpiavõitja, austab eeskirja, kuid tema protest jätkub. Nüüd ta lihtsalt vaikib hümni ajal ega aseta paremat kätt südamele.

„Olen väga suur jalgpallinarkomaan ja naudin jalgpallist rääkimist samuti, aga elus on väga palju jalgpallist märksa tähtsamaid teemasid.“

Hoolimata president Trumpist, keda Rapinoe on nimetanud seksistiks, misogüüniks, rassistiks ja halvaks inimeseks, tõmbab ta koondisedressi selga suurima heameelega. Jalgpalliväljak on tema tribüün.

„Olen siin tänu oma osavusele ja keegi ei saa mulle dikteerida, kas tohin siin olla või mitte. Seega on koondise esindamine omamoodi viis ütelda „kerige põrgusse“ kõikvõimalikule ebavõrdsusele ja halvale suhtumisele, mida Trumpi administratsioon omab inimeste suhtes, kes ei ole nendega identsed. Jumal hoidku selle eest, kui me kõik oleksime nagu Trump! Hirmus mõtelda!“

Aga Rapinoe on tegija ka platsil. Tema väravad aitasid USA veerandfinaalis 2 : 1 võiduni MMi võõrustaja Prantsusmaa üle. Täna õhtul kell 22 kohtub USA poolfinaalis Inglismaaga.