TUBLI! Kaia Kanepi tõestas, et ta on heas vormis. Foto: Jarmo Jagomägi
Tennis
2. juuli 2019, 20:37

ÕL WIMBLEDONIS | Tšempionihingega Kaia Kanepi tõestas taas oma väärtust (2)

34aastane Kaia Kanepi on nagu hea vein, mis läheb aastatega paremaks.

Jah, Eesti tennise teine number ei kerki enam kunagi maailma edetabelis nõnda kõrgele kui aastaid tagasi (parimal juhul 15. – J.J.), kuid suurturniiridel võib ta elu kibedaks teha kõigil. Enda sisu näitas ta Wimbledoni turniiri avaringis.

„Päris 100% terve pole ta kunagi, aga suuri muresid praegu pole,“ sõnas Kanepi abiline Indrek Tustit vahetult enne maailma kuulsaimat tenniseturniiri.

Nagu juba harjumuspäraseks saanud, jooksis haapsallanna ka Wimbledoni avaringi matšiks Stefanie Vögele (WTA 97.) vastu väljakule justkui sõjahaavades. Teip kaunistas tema rannet, õlga ning reit. Hiljem selgus, et neist viimane on praegu murettekitavaim.

„Reie tagaosa on natuke kange. Seda on aasta jooksul ennegi olnud, sellepärast on seal ka teip, pole mõtet riskida. Aga joosta ma saan,“ tunnistas Kanepi.

Maratonlahing

Õnneks näitasid juba matši esimesed punktid, et Kanepi on valmis võitlema ja võitma. Alustuseks murdis ta kohe Vögele servi ning sai mängu suurepäraselt sisse. Samas oli õige pea selge, et lihtsat jalutuskäiku siit kindlasti ei tule.

Šveitslanna suutis kohe murdega vastata ning edasi kulges sett väga võrdses võtmes. Ühte jalga käidi seisuni 5:5, mil Vögelel õnnestus taas Kanepi serv murda ning sett 7:5 võita. Selleks hetkeks oldi platsil mütatud juba 45 minutit.

Ka teine vaatus ei toonud mingisugust selgust. Kord sai õrnalt initsiatiivi üks, siis jälle teine, kuid eelist oli kummalegi võimatu anda. Sündmused hakkasid taas hargnema seisul 5:5.

Vögele serv riivas üsna selgelt võrgu ülaäärt, kuid kohtunik seda ei märganud ning lasi mängul jätkuda. Šveitslanna jättis aga mängimise pooleli –  punkt Kanepile. Maailma 97. reket oli otsuses peale mõistagi ärritunud ning näitas seda valjuhäälselt ka välja, tema keskendumine on silmanähtavalt kadunud. 

Arbiiter oma otsust ei muutnud ning paari punkti pärast lõpetas eestlanna geimi servimurdega. Kanepi näitas esimest korda välja tõsist emotsiooni ning setti enam käest ei andnudki.

Hea emotsiooniga jätkas ta ka otsustavas vaatuses. 2:0 algedu järel – kusjuures see oli esimene kord, kui kumbki mängu jooksul kahega ette pääses – tundus, et Vögele on murtud ja võit vormistamise küsimus.

Aga nagu naiste tennises ikka, muutuvad olukorrad nobedalt: juba õige pea oli šveitslanna omakorda 3:2 ees. Kanepi aga ei murdunud, võites viimasest viiest geimist neli, seti 6:4 ning kogu matši 2:1. Kohtumine kestis 2 tundi ja 21 minutit.

Treener oli uhke

„Esimene emotsioon on väga õnnelik, et mäng meie kasuks kaldus. Kõige positiivsem on, et ta võitles väga kõvasti esimesest punktist viimaseni. Ta tahtis seda mängu väga võita,“ rõõmustas Kanepi treener Dušan Vemic vahetult pärast kohtumist.

Kogenud serblase sõnutsi näitas tema hoolealune tõsist sisu: „Muidugi tuli ette nii tõuse kui ka langusi, kuid tšempionite tunnus on „kui mäng ei õnnestu kõige paremini, leitakse teine viis, kuidas kohtumine võita“. Seda Kaia täna tegigi!“

Kanepi ise oli emotsionaalselt tunduvalt vaoshoitum ning tõi välja pigem muresid kui rõõme. „Oli raske mäng. Ma ei tundud end väljakul eriti mugavalt, katteerinevus on nii suur ja harjumatu,“ sõnas ta. „Aga iga matšiga peaks enesetunne paremaks minema.“

Peamiseks mureks oligi väljakukattega harjumine. „Otsustasin tänavu enne Wimbledoni murul [tõsiseid] võistlusmänge mitte mängida. Muru on tegelikult igal pool erinev. Liverpoolis mängisin ka murul, aga siin põrkab pall hoopis teistmoodi. Wimbledoniga sarnast murukatet kuskil polegi,“ selgitas Kanepi, kes sai õige tunnetuse kätte alles kolmandas setis.

Vaatamata muredele jäi Eesti teine number oma mängule kindlaks. Tugevad ja riskeerivad löögid tõid küll 61 lihtviga, aga samas ka 62 äralööki. Isegi kui esialgu lendasid mitmed pallid pikalt üle otsajoone, ei muutnud Kanepi oma stiili ning suutiski end võidule pommitada.

„Kui Kaia jääb endale kindlaks, on kõik hästi. Ta teab, mida teha tuleb. Mõnda tennisisti võivad emotsioonid liialt tagasi hoida ja nad ei suuda palli piisavalt tugevalt lüüa. Kaia on suurepärane sportlane – kui ta endasse usub ja hoo üles saab, on teda väga raske takistada,“ tunnustas Vemic.

Puhkus on oluline

Teises ringis kohtub Kanepi neljapäeval maailma 13. reketi Belinda Benciciga. Varem pole nad vastamisi läinud ning praegu vastase kohta palju infot pole. Peamiselt peabki haapsallanna oma tegemistele keskenduma ning võtma lühikesest taastumisajast maksimumi.

„Hea, et Kaia sai päeva esimese kohtumise. See tähendab, et tal on täna suurem osa päevast ja homme terve päev taastumiseks. Võib-olla teeme homme kerge tennise. Ta pole enam 20aastane, keha eest tuleb korralikult hoolt kanda,“ selgitas Vemic. „Usun, et Indrek Tustitil on käed tööd täis.“

***

Kontaveit mängib suurel areenil

Homme jätkab Wimbledoni turniiri Anett Kontaveit (WTA 20.), kes kohtub teises ringis kodupubliku ees mängiva Heather Watsoniga (WTA 73.). 

Kui seni on meie tennisistid saanud võimaluse väiksematel väljakutel, siis nüüd trend muutub. Nimelt kohtuvad Kontaveit ja Watson No. 1 väljakul, mis on kogu turniiri suuruselt teine, sinna mahub 12 345 pealtvaatajat. 

See matš on päeva esimene ehk algab Eesti aja järgi kell 15.