ÕNNEPISARAD: 15aastane Cori Gauff sai hakkama väikese imega. Foto: Cynthia Lum/ZUMA Press
Tennis
2. juuli 2019, 23:30

ÕL WIMBLEDONIS | Šokeeriva võidu saanud 15aastane tennisesensatsioon tahab kogu turniiri kinni panna! (2)

Venus Williams võidab 2005. aasta juuni alguses oma kolmanda Wimbledoni ning karjääri viienda suure slämmi turniiri tiitli. Samal ajal siblib Atlantas ringi pisike Cori Gauff, kes on tolleks hetkeks veidi üle aasta vana. Esmaspäeva hilisõhtul läksid ameeriklannad maailma kuulsaimal tennisevõistlusel esmakordselt vastamisi ning pakkusid unustamatu elamuse. 

Mängu eel võrdlesid mõned seda matši lausa ema ja tütre duelliga: Williams on 39aastane, Gauff kõigest 15. Esimesel on seljataga 24 aasta pikkune karjäär, teine astub profina alles esimesi samme. Taaveti ja Koljati võitlus?

Wimbledoni turniirile wild card´i saanud ning kvalifikatsiooni kaudu läbi aegade noorima mängijana põhitabelisse pääsenud Gauff arvas teisiti. Neiu näitas vaatamata noorele eale uskumatult küpset tennist. Ta servis hästi ning mängis pikemaid pallivahetusi kannatlikult. Sageli eksis just kogenud Williams.

Verinoor Gauff võitis nobedalt asjatundliku publiku südame. Tuhanded pealtvaatajad premeerisid õnnestumisi tugeva aplausiga, harvad polnud ka juhud kui teda erinevate hüüetega ergutati. Kitsid poldud ka Williamsi toetamisega, kuid sel korral oli noorema ameeriklanna päev.

Tennisejumalal oli selleks matšiks ette nähtud muinasjutuline stsenaarium. Mitmel puhul saabusid just Williamsi servi ajal staadionikatla kohale varesed, kes kraaksumisega ta selgelt rütmist välja lõid. Ka õnn oli Gauffi poolel. Ta suutis väljakule jätta mõned uskumatult rasked pallid, mis kukkusid sageli täpselt joone peale.

15aastane ameeriklanna tegutses avasetis õpikureeglite kohaselt: oma servi õnnestus hoida, 6:4 võiduks piisast ühest murdest.

Teises setis oli olukord veidi ärevam, sest Williams pääses pallingumurde järel 4:2 juhtima. Gauff suutis aga raskeski olukorras uskumatult külma närvi hoida, võitis järgnevad neli geimi ning kogu matši 2:0.

Unistuste matš

Alles siis jõudis talle kohale, mis on juhtunud. Ta vajus rahva ovatsioonide saatel platsile ning lasi emotsioonid valla. Pisaraid polnud enam põhjust tagasi hoida.

„Loomulikult olen ma šokis,“ ütles Gauff kohtumisejärgsel pressikonverentsil. „Ma poleks iialgi uskunud, et nii läheb. Loos tõi mulle võimalikest parima vastase. Olen üliõnnelik, et suutsin võita.“

Õed Williamsid on olnud noore tennisetähe suured eeskujud, lisaks on tema mängustiili võrreldud Venuse omaga. Nõnda ei salanudki Gauff, et tundis matši eel aukartust: „Nägin Venust enne mängu ja mul polnud julgust talle midagi öelda.“

Vaid mõnda aega hiljem vestlusest pääsu polnud. „Pärast mängu ütlesin talle aitäh, et ta on kogu spordile nii palju andnud. Venus on inspireerinud väga paljusid. Enne ei julgenud ma teda kõnetada, aga siis mõtlesin: kas nüüd või mitte kunagi,“ selgitas Gauff, kes platsil olles hirmu ei tundud.

„Võtsin seda kui iga teist mängu. Väljakule astudes kuulasin muusikat. Kuulsin küll rahva hüüdeid ja see ajas mind ärevusse, aga muusika aitas mul rahuneda,“ rääkis ta. „Mängu ajal mõtlesin vaid enda tegevusele.“

Kui tenniseplatsil näib Gauff märksa küpsem kui 15aastane, siis igapäevaelus on ta täiesti tavaline teismeline. Näiteks enne kohtumist Williamsiga tuli tal silmitsi seista loodusõpetuse kontrolltööga.

„Töö eest sai hinde B. Aga mängule paneksin A. Äkki õnnestub ka järgmine test A-le sooritada,“ muigas Gauff, kes harjub veel kuulsusega. „Minuga soovitakse pilti teha, see ajab mind naerma. Vanemad tegijad suudavad rahulikuks jääda, aga mulle ei mahu pähe, et minuga pilti soovitakse.“

Wimbledoni on tal aga plaanis pikemaks jääda. „Minu eesmärk on turniir võita,“ teatas ta kõhklusteta.