Karel Voolaiu esimene pressikonverents koodnise peatreenerina. Foto: Martin Ahven
Jalgpall
3. juuli 2019, 15:29

VIDEO ja GALERII | Ametlik! Eesti jalgpallikoondist juhendab valiksarja lõpuni Karel Voolaid (14)

Eesti meeste koondise peatreeneri kohusetäitjaks käimasoleva Euroopa meistrivõistluste valiksarja lõpuni nimetati senine U23 ja U21 koondise peatreener Karel Voolaid.

„Et Karel viibis eelmise pressikonverentsi järel Itaalias noorte EM-finaalturniiril ja tuli tagasi alles nädala lõpul, siis suhtlesime Kareliga esimest korda üle-eelmisel pühapäeval,“ selgitas alaliidu president Aivar Pohlak. 

„Pärast seda sain juhatusele kirjutada, et Karelil on olemas usk, tahe ja veendumus, et ta tahab ja on võimeline seda tööd vastu võtma. Juhatus soovis Kareli nägemust ka kuulda ja see mõttevahetus toimus just täna.“

Pohlak kinnitas, et Voolaid oli kandidaat number üks. „Ta on uue põlvkonna treenerite juhtiv treener. Ta on kasvanud treeneriks iseseisvaks Eestis. Tema kogemused mängija ja treenerina on teistsugused kui varasematel põlvkondadel,“ jätkas Pohlak.

Abitreenerite nimedest avaldati täna vaid üks, sest teistega pole veel lepingul allkirju. „Ta on oma treenerite tiimiga vestelnud. Praegu saan välja öelda, et väravavahtide treenerina jätkab Mart Poom. Teistega pole veel lõplikke kokkuleppeid sõlmitud.“

Voolaid kinnitas, et on uueks väljakutseks valmis. „Uus ja huvitav olukord, mis on täis uusi väljakutseid. Kaasneb tugev ja sportlikult auväärt positsioon. Selle nimel töötavad kõik Eesti treenerid, ükskõik millisel alal. Ajastus on minu jaoks õige. Olen treenerina piisavalt vana, aga inimesena noor. Peale seda, kui Aivar helistas ja ettepaneku tegi, oli aega mõelda. Kui Pärnus maha istusime, sai asi selgeks. Mul on olnud aega sügavuti sel teemal mõelda ja tegutseda. Järjest rohkem on kasvanud tunne ja usk, et saan selle asjaga hakkama,“ ütles uus juhendaja.

Homme 42. sünnipäeva tähistav Voolaid on treenerina töötanud üle 20 aasta ja saanud palju erinevaid kogemusi nii klubi kui ka koondise tasandil.

Viimase 19 aasta jooksul on ta pea- või abitreenerina olnud seotud kõigi noormeeste järelkasvukoondistega, töötanud Nõmme Kalju FC peatreenerina, FC Floras nii Arno Pijpersi kui ka Pasi Rautiaineni abitreenerina ja duubelvõistkonna peatreenerina ning Soome kõrgliigas Turu Palloseura abitreenerina. Noortetreenerina on Voolaid ametis olnud Tartu FC Santoses ja FC Floras.

Lühidalt rääkis ta ka oma visioonist A-koondise juures: „Peamiseks sooviks on see, et Eesti koondis pakuks kõigile jalgpallisõpradele midagi sellist, mis tekitaks head tunnet. See veendumus peab meis endas sees olema, ka mõtlemises. Hakkan kõvasti selle nimel vaeva nägema.“

Nii Voolaid kui ka Pohlak kinnitasid, et sunniviisilist põlvkondade vahetust sel aastal ei tule. Kohusetäitja võib väljakule saata ka kõrge keskmise vanusega meeskonna, kuid tähtis on leida neile sobiv mängustiil.

***

Voolaidi jalgpalluritee algas Paide spordikoolist. Pärast erinevate meeskondade esindamist Eesti meistrivõistluste madalamates liigades tegi ta sel kümnendil debüüdi ka Eesti Premium liigas, kui ta tõmbas selga Paide Linnameeskonna särgi.

Aastatel 2003-2008 ja 2012-2016 tegutses Voolaid treenerite koolitajana, alates 2016. aastast oli jalgpalliliidu treenerite koolitusjuht. UEFA Pro litsentsi kursuse lõpetas ta 2008. aastal.

Voolaidi käe all on Eesti U21 koondis pidanud 17 kohtumist, millest on võidetud vaid üks. Ametlikes mängudes on treeneri saldo U21 koondisega 0 võitu, 2 viiki ja 8 kaotust, sõpruskohtumiste aga 1 võit, 5 viiki ja 1 kaotus. 

Esimene mäng uue peatreeneri juhendamisel toimub 6. septembril A. Le Coq Arenal, kus EM-valikmängus kohtutakse Valgevenega. 

Eesti koondise eelmine juhendaja Martin Reim astus koos oma treeneritebrigaadiga tagasi 17. juunil. 

Uue peatreeneri pressikonverents: