Alar Varrak.Foto: Martin Ahven
Korvpall
4. juuli 2019, 09:21

„Tere tulemast, härra Varrak“ ehk Alar Varrak sai Venemaa klubi peatreeneriks (1)

Pikalt BC Kalev/Cramo peatreenerina töötanud, Eesti koondises abitreeneri rolli kandnud ja viimasel ajal Eesti Korvpalliliidu spordidirektorina leiba teeninud Alar Varrakust sai Venemaa tiimi Jekaterinburgi Urali juhendaja.

"Varraku valimisel lähtusime asjaolust, et tal on kogemusi VTB Ühisliigast, kuhu me jõuda tahame," ütles Urali president Stanislav Jerjomin, kes on endine tuntud mängumees ja võitnud Nõukogude Liidu eest mitu tiitlivõistluste medalit, võistkonna kodulehe vahendusel.

Jerjomini sõnul teab Varrak hästi, kuidas töötada meeskonnaga, kelle eelarve pole kiita. "Ta mõistab, kuidas mängijatega suhestuda. Ta on teada-tuntud ja austatud treener, keda hindavad nii Baltikumi kui ka Venemaa korvpallieksperdid," lisas klubijuht.

"Urali tööpakkumine oli väga huvitav. Suvel tegid mulle pakkumise mitmed Eesti võistkonnad, kuid tahtsin piiri taga töötada. Välismaal tegutsemine aitab mul areneda ja õppida," ütles Varrak, kes oli 2017/18 hooaja teises pooles Leedu tiimi Alytuse Džukija loots.

Peatreeneriks asumisega lahkub Varrak ka korvpalliliidu spordidirektori kohalt. Viimane tööpäev on 9. augustil. "Ma olen sisuliselt terve elu olnud korvpallitreener. Töötamine alaliidus pani mind nägema Eesti korvpalli palju suurema pildina.

Kuidas toimub korvpalli sümbioos – treenerid, klubijuhid, kust tuleb raha, noorte ja täiskasvanute pidepunktid. Väga huvitav ja silmaringi avardav kogemus. Lisaks sain käia erinevate mängijate koduklubide juures ja näha treenerina teistsuguseid lähenemisi," selgitas ta korvpalliliidu pressiteate vahendusel.

Varrak tunnistas, et otsus Venemaa klubiga liituda ei sündinud kergelt. "Treenerina oli otsuse langetamine lihtne, spordidirektorina kaalusin seda pikalt. Arutasin erinevate inimestega alaliidust ja mujalt. Spordidirektori töö on väga huvitav ja vajalik Eesti korvpallile. Mul oli väga raske käima saadud ratta pealt maha astuda, kuid loodan, et leiame kiiresti uue inimese, kes toob värskeid mõtteid ja jätkab seda tööd innukalt."

Otsuse langetamisel sai mehe sõnul määravaks tahe taas treeneritööd teha: "Mulle tehti ka Eestist üks huvitav pakkumine, aga mõtlesin, et tahaksin ikkagi uuesti treeneriametit proovida. Eesti treeneritele ei pruugi väga tihti selliseid võimalusi avaneda ja seetõttu otsutsasin sellest kinni haarata."

Mil määral mõjutab Venemaale siirdumine Varraku isiklikku elu? "Õnneks on mul Leedu kogemus all. Loomulikult olen harjunud, et naine ja lapsed ootavad mind kodus. Kindlasti on lähedastest eemalolemine välismaal töötamise üks miinuspool, kuid viimane kaalukauss oli see, kui kodust öeldi, et mine ja proovi, saad kogemuse võrra rikkamaks."

37aastane Varrak on treenerina seitsmekordne Eesti meister ja kolmekordne karikavõitja. Ural mängib Venemaa Superliigas ehk riigi tugevuselt teises sarjas.