Õhtuleht käis 2015. aasta märtsis Üllar Kerdel Moskvas külas.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordivaria
4. juuli 2019, 10:41

ÜLEVAADE | Varrak astus sammu, mida on varem teinud vaid käputäis eestlasi (2)

Uudis, et Alar Varrakust sai Venemaa korvpalliklubi Jekaterinburgi Urali peatreener, on meie mõistes haruldane, kuna Eesti korvpallijuhendajad pole välismaal kuigi tihti peatreenerileiba maitsnud.

Legendaarne Jaak Salumets on väliskogemust hankinud kahes kohas. 1990ndatel töötas ta nii Lahtis kui ka Kaunase Žalgirises. Viimases sai ta juhendada ka Gert Kullamäed.

Salumets on hiljem meenutanud, et Kaunases ei saanud ta keskenduda vaid korvpallile. "Esimese asjana pidin politseisse Gintaras Einikisele, kes oli kuskil täis peaga laamendanud, järgi minema," ütles ta Eesti Korvpalliliidule.

Platsiväliseid probleeme tõestas ka see, et Salumetsa hinnangul oli Žalgiris moraalselt lagunenud tiim. Rohkem aega veedeti õlle- kui pallisaalis, ehkki hooaeg lõpetati Leedu meistritena.

Üllar Kerde on samuti treener, kes on end igaveseks rasvaste tähtedega Eesti korvpallilukku kirjutanud. 2007/08 hooajal jõudis Tartu Ülikool/Rock tema käe all esimese Maarjamaa klubina eurosarja finaalturniirile. FIBA EuroCupil saadi nelja parema hulgas kaotus nii Riia Baronsilt kui ka Küprose tiimilt Proteas.

65aastane Kerde juhendas sarnaselt Salumetsale Lahtit. Viimatine väliskogemus pärineb aga Venemaa Superliigast, kus mängib ka Varraku tööandja Ural.

Nimelt oli Kerde Moskva Dinamo peatreener, samas klubis pallis tema käe all ka Sten Sokk. Kerde imestas Õhtulehe veergudel, miks langes Dinamo valik just temale. "Ma olin ju Õismäe Vene lütseumis riigikaitse ja kehalise kasvatuse õpetaja ning treenisin naiskonda (Tallinna ülikool – toim), kelle juhendamisega ei saanud hakkama."

Meie põhjanaabrite juures on peatreenerina töötanud Andres Sõber. Hollandis sai tuleristsed Jaanus Liivak, kes juhendas Amsterdami Apollot.

Muidugi tuleb ära mainida ka Varraku esimene välismaakogemus. 2018. aasta alguses siirdus ta Leedu kõrgliigas mängivasse Alytuse Džukijasse, kuid pärast umbes kolme kuud andis klubi teada, et eestlane lahkub terviseprobleemide tõttu.

"Loodan, et tervisega midagi hullu ei ole, tavaline stress. Tekkis unevõlg, ei tahtnud süüa. Leedus tehti uuringuid, igaks juhuks ootavad need mind ka siin Eestis. Ptüi, ptüi, ptüi, loodan, et ei midagi enamat stressist. Kui asjad ei suju, on kõigil treeneritel juhtunud niisuguseid asju. Kui teed asja südame ja hingega, siis vahel võib-olla viskabki ära," selgitas Varrak Õhtulehele.