Bernard Tomic.Foto: Alastair Grant
Tennis
4. juuli 2019, 12:59

ÕIGE KAH! Rahamaiale sportlasele lajatati Wimbledonis vastu näppe (3)

Bernard Tomic (ATP 96.) kaotas Wimbledoni tenniseturniiri avaringis settidega 0:3 Jo-Wilfried Tsongale (ATP 72.). Austraallane ei saa auhinnaraha, kuna tema esitus oli allapoole arvestust.

Suure slämmi turniiride põhikirjas on eraldi punkt, mis sätestab, et sportlased peavad olema teatud tasemel. "Kõikidelt mängijatelt oodatakse igas kohtumises kindlat professionaalset taset," kulgeb Rahvusvahelise tenniseföderatsiooni (ITF) reegel. Tõsi, ühtegi kriteeriumit pole paika pandud.

Tänavustel Prantsusmaa lahtistel kaotas 46 000eurose auhinnaraha Anna Tatišvili, kuna valgepallur sai avaringis Maria Sakkarilt sisuliselt liiga kiiresti pähe. Kreeklannal kulus Tatishvili 6:0, 6:1 alistamiseks vaid kõigest 55 minutit.

Tomic kaotas Tsongale 2:6, 1:6, 4:6. Mäng lõppes ainult 59 minutiga, mis on meeste tennises harvanähtav aeg. Eriti veel Suure slämmi turniiril, kus teenib võidu tennisist, kes jõuab esimeseni kolme setini.

ITF otsustas Wimbledonis Tomicit karistada, mistõttu ei saa maakera kuklapoolelt pärit tennisist auhinnarahana mõeldud 45 000 naela (veidi üle 50 000 euro - toim.). Tõele au andes pole australlasel suurt põhjust otsusele vastu hakata.

Väiksemad või suuremad skandaalid on 26aastast Tomicit saatnud mitu aastat. Ta rääkis 2016. aastal, kuidas ei armasta tennist ja mängib vaid raha pärast. Paar aastat hiljem lisas ta pärast Austraalia lahtistel avaringis pudenemist, kui talt küsiti, kuidas võib too kaotus tema karjääri mõjutada: "Loen raha, rohkemat ma ei tee. Loen oma miljoneid."

Tomic on pärast väga edukat noortekarjääri võitnud neli ATP-tiitlit, kogunud auhinnarahana veidi alla kuue miljoni USA dollari ja olnud parimal hetkel maailma 17. reket.