OOTUS: Janek Õiglane on väga rahul, kui alistab Lutskis MM-normi.Foto: Teet Malsroos
Kergejõustik
4. juuli 2019, 21:04

Kirsiks tordil oleks vähemalt üks MM-normi täitmine

Eesti mitmevõistlejad jahivad võistkondlikul EMil esikohta

Eesti mitmevõistluskoondis sõitis neljapäeval Ukrainasse võistkondlikule EMile võidumõttega. Ühtlasi on lootust, et mõni sportlane täidab ka MM-normi.

Eesti tiim, kuhu kuuluvad kümnevõistlejad Maicel Uibo, Janek Õiglane, Kristjan Rosenberg ja Risto Lillemets ning seitsmevõistlejad Grit Šadeiko, Mari Klaup-McColl, Kristella Jurkatamm ja Hanna-Mai Vaikla, stardib laupäeval Lutskis suursoosikuna. Isiklike rekordite põhjal on meie võistkonnal lähimate konkurentide, Ukraina ja Valgevene ees rohkem kui tuhandepunktiline varu.

Sestap võib üsna julgelt väita: kui mitu eestlast miinile ei astu, tuuakse viimast korda peetava jõuproovi võidukarikas Eestisse. Loodame, et kirsiks tordil on vähemalt üks MM-normi täitmine.

Koondise liider Uibo tabas mai lõpus Götzises kaks kärbest ühe hoobiga, alistades nii MM- kui ka OM-normi. Doha-pileti saamiseks tuleb kümnevõistluses koguda 8200 punkti, mis on näiteks Õiglasele igati jõukohane eesmärk.

Hooaja esimesel etteastel Götzises piirdus tunamulluse MMi neljas mees Õiglane 8050 punktiga. Paraku pärssis teda viie nädala tagusel võistlusel pöiavalu, mis ei lubanud trumpaladel kõrgus- ja teivashüppes maksimaalselt pingutada.

„Valu oskan juba kannatada, aga ma ei tunnetanud kõrgushüppetehnikat, seepärast ei saanudki hakkama,“ raputab Andrei Nazarovi õpilane endale pisut tuhka pähe ja nõustub, et õnnestumise korral võib nüüd nende kahe alaga lisanduda 150 punkti.

Ausa inimesena tunnistab Õiglane, et luuturse pole veel taandunud ning treeningutel ei ole ta kõrgust hüpanud. „Doktor Madis Rahu tegi ühe süsti,“ märgib 25aastane sportlane. „Füsioterapeut Risto Jamnes on kogu aeg abiks olnud, kuid mind on aidanud ka kiroprakti Rainer Kägo. Tänu neile olen võistlusvalmis.“

Lutskis stardijoonele astudes on Õiglane kaks kilo kergem kui hooaja avavõistlusel. „Götzises olin natuke puine,“ arutleb ta. „Proovisin elastsemaks ja kergemaks saada. Arvan, et tänu sellele õnnestub ka kõrgushüpe paremini.“

Õiglane proovib liigseid pingeid vältida. „Kõige tähtsam on korralik tulemus koondise jaoks kirja saada,“ rõhutab ta. „Lähengi just koondisele head punktisummat tegema, ei mõtle otseselt 8200 kogumisele. Usun, et kindla peale võisteldes tuleb oodatud tulemus.“

Seitsmevõistluses on MM-norm koguni 6300 punkti. Tõenäoliselt piisab Dohasse pääsemiseks 6200 piiri ületamisest. Šadeiko kogus kaks nädalat tagasi Talence’is 6162 punkti, nii et Lutskis on tal 50-60 punkti hädasti juurde vaja. MMile pürib ka Klaup-McColl, kes peab oma tippmarki, mis on 6023 punkti, tublisti parandama.