Jüri Vips.Foto: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool
Vormel 1
5. juuli 2019, 10:13

F1-spekulatsioonid jätkuvad: Mika Salo peab Vipsi perspektiivikaimaks Red Bulli nooreks

Kui paar päeva tagasi spekuleeris väljaanne Autosport Jüri Vipsi (18) võimaluste üle juba järgmisel aastal F1-sarjas kihutada, siis nüüd uuris Soome ajaleht Ilta-Sanomat sama teema kohta Mika Salolt, kes aitas Vipsi Red Bulli vormelitiimi noorteprogrammi.

"Ta on kõva kutt," ütles Salo, kes peab Vipsi Red Bulli noorsõitjatest perspektiivikaimaks. "Kui ta jätkab sama kiiresti sõitmist, on ta kärmelt esimene valik [F1-sarja]."

Isegi juba järgmiseks hooajaks? "Ei või iial teada," vastas Salo, kes kihutas kuninglikus sarjas aastatel 1994–2000 ja 2002. 

Mika Salo (paremal) tänavusel Aserbaidžaani GP-l. Foto: PA Images / Scanpix

Salo lisas Ilta-Sanomatile, et Red Bull on pannud ühe oma noorsõitja F1-simulaatorisse sõitma. "On üks piloot, kelle peale nad on mõtlema hakanud, kuid rohkem ma ei saa ütelda. Tean, et nad treenivad kõvasti vähemalt üht kutti."

Vips ütles nädala alguses Õhtulehele, et on paar korda käinud F1-simulaatoris sõitmas, kuid ei tohtinud samuti teemat eriti kommenteerida.

Kuigi Vips sõidab praegu F3-sarjas ning hüpe F1-e tundub suur, siis teema on päevakorras seetõttu, et Pierre Gasly hooaeg Red Bulli tiimis on olnud üks suur pettumus. Tema senised tulemused: 11., 8., 6., katkestamine, 6., 5., 8., 10. ja 7.

Samal ajal on Gasly tiimikaaslane Max Verstappen võitnud ühe etapi ja olnud kaks korda kolmas ning hoiab punktitabelis kahe Mercedese piloodi järel kolmandat kohta.

"Red Bull on tavaliselt reageerinud sellistele asjadele kiiresti – kui keegi ei too soovitud tulemusi, saadetakse ta minema. Arvan, et Red Bull teab midagi, mida me ei tea. Küllap on tiimi sees Gasly probleemid teada, seepärast antaksegi talle veel võimalus," arutles Salo.

Küll aga on Gasly niru hooaeg andnud hoogu spekulatsioonidele, et järgmisel aastal jagab Verstappeniga tiimi praegune Toro Rosso sõitja Daniil Kvjat. See omakorda jätaks ühe Toro Rosso koha vabaks, mis ongi algatanud Vipsi-teemalised arutlused.

Kuni eelmise nädalani tundus juuniorite hierarhia tipus troonivat britt Dan Ticktum, kuid Red Bull viskas ta oma programmist välja. Ametlikult põhjendati seda kehvade tulemuste Super Formula (Jaapani F2) sarjas, kus ta teenis kolme etapiga vaid ühe punkti.

Salo lisas, et Ticktumi probleemiks oli tema keeruline isiksus. "Ta oli kiire sõitja, kuid ei saanud kellegagi läbi."

Olgu märgitud, et F1-sarja pääsemise eeldus on superlitsents, mille jaoks on tarvis madalamates sarjades punkte koguda. 2017. aastal Saksamaa F4-sarja võitnud ja mullu Euroopa F3-sarjas neljanda koha saanud Vipsil tuleb vajalik summa kokku, kui eestlasel õnnestub tänavu F3-sari lõpetada esikolmikus.

„Ma ei tea, mis Red Bulli plaanid on. Targem on mitte muretseda, vaid keskenduda oma tööle. Küll see positsioon hierarhias läheb heaks, kui annan endast parima,“ sõnas Vips nädala alguses Õhtulehele.