Mark Anders Lepik. Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
12. juuli 2019, 07:30

Flora sangariks tõusnud Lepik: olen jalgpallist puudust tundnud

Tallinna FC Flora sangariks jalgpalli Euroopa liiga esimese eelringi avamängus Niši Radnicki vastu tõusis 18aastane Mark Anders Lepik, kes sekkus mängu 73. minutil ning lõi kaks minutit hiljem oma esimese puutega matši avavärava. Hiljem lisas vanameister Konstantin Vassiljev veel omalt poolt teise. 

"Mängisime hästi ja olime kaitses kindlalt. Lisaks tekkisid rünnakul omad momendid. Läksin mängu teadmisega, et üks võimalus tekib. Tekkiski ning lükkasin võrku," sõnas Lepik pärast kohtumist ajakirjanikele. 

Enne neljapäeva viimati 10. novembril väljakul käinud ründajal on selja taha jäänud kahetiste emotsioonidega aasta. Mullu samal ajal oli ta just taastumas põlvevigastusest ning murdmas Flora põhikoosseisu. 

Alates augustis esindas ta 11kordset Eesti meistrit koduliigas 15 korral ning kõmmutas selle ajaga 10 väravat. Tänavuse aasta alguses siirdus ta pooleteiseaastase laenulepingu alusel Austria esiliigaklubisse FC Winterthuri. Paraku jäi vigastuste tõttu soovitud läbimurre (või üldse võimalus) sündimata. 

"Jõudsin esimese kuu hooaja ettevalmistusest kaasa teha, kuid siis hakkasid tulema järjest erinevad vigastused. Enamasti lihasehädad, näiteks tuhara- ja nimmelihas. Üritasin nendest pisiprobleemidest küll valuga läbi pressida, aga siis tekkisid suuremad vigastused," krutib Lepik ajaratast. 

Pärast kolme kuud komplikatsioone vaatas Winterthur olukorrale realistlikult otsa ning otsustas eestlasega laenulepingu katkestada. See oli Lepiku jaoks raske pill, mida alla neelata. 

"Seal polnud midagi isiklikku. Kõik oli finantsiline, nad lihtsalt leidsid, et ei saa uut hooaega silmas pidades riskida," sõnab ta. "Eks see oli raske. Just seetõttu, et tervis vedas alt. Oleks öeldud, et ma pole piisavalt hea ega sobi veel sinna tasemele ning on vaja Eestisse tagasi minna ja areneda. Siis olnuks hõlpsam."

Kodumaale naasis Lepik mai alguses, pärast mida hakkas kohe pihta individuaalsete treeningutega. Flora trennidega liitus ta kolm nädalat tagasi, kuid kerge peapõrutuse tõttu tuli ka sinna nädalane paus sisse. 

"Tulin [Florasse] tagasi, et jalad uuesti alla saada. Mul tuleb uuesti leida see hoog ja vorm, mis eelmise aasta lõpus oli. Sellega võib minna nii nagu täna, et 15 minutiga tuleb värav, aga võib minna ka aasta. Olen rahulik ja võtan päev ja trenn korraga," lausub jaanuaris kõrvaoperatsiooni tõttu A-koondise Katari turneest eemale jäänud ründaja. 

Kuidas on tervisega lood praegu? "Korras. Trennidest on ainult väsimus peal, kuna mul pole korralikku põhja. Olin ikkagi pool aastat väljas, mistõttu füüsiline vorm on kesine," sõnab ta. 

Seda rõõmsam oli Lepik täna, kui lõpetas 244 päeva kestnud mängupausi: "Hea tunne oli tagasi olla, tundsin ennast platsil koduselt. Olen jalgpallist puudust tundnud. Väga raske on olnud platsilt eemal olla, kuna kuus kuud on jalgpalluri jaoks üüratult pikk aeg."

Mis puudutab aga Floras valitsevat konkurentsi, eelkõige suurepärases hoos oleva Erik Sorgaga, kes on koduliigas tänavu kõmmutanud juba 20 väravat, siis see tuleb Lepiku sõnul temale ainult kasuks. Ning pigem on peatreener Jürgen Henni jaoks tegemist meeldiva peamurdmisharjutusega.