Roger Federer (vasakul) ja Rafael Nadal pärast 2008. aasta Wimbledoni finaali. Foto: RYAN PIERSE/AFP
Tennis
15. juuli 2019, 12:16

TOP 5 | Federeri ja Djokovici eilne lahing oli tenniseajaloo üks vingemaid matše

Kuigi ilu on vaataja silmades ja subjektiivne, koostas Õhtuleht välismeedia abiga läbi aegade viie kõige vingema tennisematši edetabeli. 

5. koht –  Roger Federer vs Andy Roddick, 2009. aasta Wimbledoni finaal

"Kui ainult seda Federeri ees poleks..." siunas Roddick ilmselt aastate jooksul korduvalt. Jänki oli tõepoolest andekas, kuid šveitslane "röövis" ta eest palju tiitleid.

Nõnda läks ka 2009. aastal Wimbledoni finaalis, kus enam kui neli tundi kestnud matšis jäi Federer peale 5:7, 7:6(6), 7:6(5), 3:6, 16:14. Märkimisväärne on tõik, et Roddick polnud enne otsustava seti 14:15 seisu lasknud oma servi murda 38 järjestikuses geimis. Kuid siis see juhtus... 

4. koht Björn Borg vs John McEnroe, 1980. aasta Wimbledoni finaal

Tunnustame ka vanameistreid! Kuigi käimasoleva sajandi tennisega on 40 aasta tagust raske võrrelda, pakkusid Borg ja McEnroe 1980. aastal võimsa lahingu. 

Tähtsad sündmused hakkasid hargnema neljandas setis, mil McEnroel oli seisult 6:5 kasutada kaks matšpalli. Björg suutis need pareerida ning ajaloo ühes vingemas viigimurdjas 18:16 paremusega setivõidu teenida. 

Otsustava seti võitis rootslane juba 8:6, kindlustades karjääri viimase ehk viienda Wimbledoni tiitli. 

3. koht  Novak Djokovic vs Roger Federer, 2019. aasta Wimbledoni finaal

Federer ja Djokovic madistasid 4 tundi ja 57 minutit, kuniks serblane viiendas setis 12:12 seisult kiires lõppmängus oma paremuse maksma pani. Tegemist oli Wimbledoni finaalide ajaloo kõige pikema kohtumisega. 

"Usun, et see oli vaimse poole pealt minu karjääri kõige raskem matš. Lõpuks oli meeletu kergendus. Selliste matšide pärast elatakse ja vaeva nähaksegi," ütles Djokovic pärast võitu.  

Miks see lahing meie valikus kolmandaks osutus? Pisikeseks tõrvatilgaks meepotis jäi teine sett, mille Djokovic kaotas koguni 1:6.

2. koht – Novak Djokovic vs Rafael Nadal, 2012. aasta Austraalia lahtiste finaal

Antud matš hoiab suure slämmi finaalide rekordit, Djokovic ja Nadal madistasid ühtekokku 5 tundi ja 53 minutit. Serblase võidunumbrid olid 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5. Kusjuures Djokovicil oli all ligi 5 tunni pikkune poolfinaal.

Matši järel tunnistas Nadal, et see oli tema elu kõige valusam kaotus, kuid parim esitus. Ka Djokovic tõdes, et nõnda head tennist polnud ta varem näidanud.

Vaatamata hilisele mänguajale oli kohtumine Austraalias teleajaloo üks vaadatumaid tenniselahinguid. 

1. koht – Rafael Nadal vs Roger Federer, 2008. Wimbledoni finaal

Esikoht oli tabelis ilmselt kõige kindlamalt paigas. Imeline matši, kus 4 tunni ja 47 minuti järel alistas Nadal 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7 Federeri. Veel enne pühapäeva oli tegemist Wimbledoni finaalide kõige pikema lahinguga. 

Kuigi sarnase stsenaariumiga mänge on teisigi, annab meeletu lisaväärtuse kahe legendi vastasseis. Ja mitte ainult alasiseselt. Tegemist võib olla spordimaailma ühe suurema rivaliteediga.

Tänavu suutis Federer poolfinaalis Nadalile kätte maksta, vahepeal nad Wimbledonil vastamisi ei läinudki. Šveitslasel jäi finaalis siiski kirss tordile panemata. 

Hea spordisõber, anna kommentaariumis märku, millised on sinu eredamad mälestused tennisematšidelt!