Martin AllikveeFoto: Aldo Luud
Ujumine
15. juuli 2019, 23:00

OOTUS: kas Allikvee täidab MMil olümpia A-normi ja jõuab poolfinaali? (1)

Eesti basseiniujujate etteasted Lõuna-Koreas pika raja MMil algavad pühapäeval. Suurima eesmärgiga hüppab vette koondise liider Martin Allikvee (pildil), kes võib täieliku õnnestumise korral tabada kaks kärbest ühe hoobiga – täita olümpia A-normi ja pääseda poolfinaali.

28. juunil püstitas Allikvee Ungaris 200 m rinnuliujumises Eesti rekordi 2.10,63 ja jäi Tokyo mängude piletist vaid 0,28 sekundi kaugusele. „Praeguste emotsioonide pealt tahan ujuda veel kiiremini kui Budapestis,“ ütles Dmitri Kapelini õpilane kordamineku järel.

Ungarist sõitis Allikvee kümneks päevaks Horvaatiasse harjutama. „Praegu tundub, et kõik on korras,“ rääkis Kapelin oma parima hoolealuse seisundist esmaspäeva pärastlõunal. „Täpne pilt avaneb alles MMil. Eelmisel aastal õnnestus Horvaatia laager samuti hästi, kuid pika raja EMil oodatud tulemust ei tulnud. Ettevalmistuse lõpus läks mingi asi ikka natuke viltu.“

Eesti koondis sõidab Gwangjusse teisipäeva hommikul. Kapelin loodab, et pikk reis möödub viperusteta ja ajavahega kohanemine sujub samuti märkimisväärsete tõrgeteta.

Paljude riikide koondised timmivad MMi eel vormi Jaapanis, kus on lihtsam aklimatiseeruda. Eesti sportlastel ja treeneritel tiirutasid peas samasugused mõtted, ent õhuke rahakott pani tegutsemispiiri paika.

„Tänavu oleme niigi klubi ja alaliidu raha kulutanud rohkem kui eelmistel aastatel. Ma ei taha viriseda, töötame oma võimaluste piires,“ lausus spordiklubis Garant igapäevast leiba teeniv Kapelin.

Kogenud treener ei soovinud õpilaste tulemusi ennustada, aga möönis, et nii Allikvee, Maria Romanjuk kui ka Daniel Zaitsev on suutelised rekordeid parandama. „Martin Allikvee on jõudnud teistest kõrgemale tasemele. Tema võitleb poolfinaali pääsemise eest,“ tõdes Kapelin.

Aasta esimesel poolel ilusa arenguhüppe sooritanud Kregor Zirk harjutab praegu Türgis ja alustab Lõuna-Korea reisi kolmapäeval. „Tagasilööke pole olnud,“ kinnitas 20aastane tartlane. „Teiper läheb hästi. See on muidugi huvitav aeg, enesetunne käib üles ja alla, aga kõik kavandatud treeningud on tehtud.“

Zirk võistles viimati enne jaanipäeva Roomas kõrgetasemelisel jõuproovil. „Seal ujusin enamasti hommikul ja valdavalt olid need parimad hooajasisesed hommikused tulemused,“ sõnab ta, rahulolunoot hääles.

Pärast Rooma võistlust treenis Zirk nädal aega Eestis. Juuli alguses läks ta Türki, kus harjutab koos Leedu ässa, 2016. aastal lühiraja MMil 100 m kroolis triumfeerinud ja Rio olümpial kaks korda lühemal distantsil finaali murdnud Simonas Bilisega.

MMil osaleb Zirk neljal individuaalalal: 200 m ja 400 m vaba- ning 100 m ja 200 m liblikujumises. „Loodan igal alal ujuda isikliku rekordi või sellele võimalikult lähedale jõuda. Tase on väga tugev, poolfinaali on raske saada,“ nentis Tom Rushtoni hoolealune.

Kuivõrd tiivustab Zirki koondisesisene äge konkurents olümpiapileti pärast? „Nüüd tuleb ise mees olla ja A-norm ära ujuda,“ vastab ta.

Ootame huviga, kuidas läheb Eestil 4 x 100 m segateateujumises. „Miski pole võimatu, meil on tugev võistkond,“ rääkis Zirk. „Aga olgem ausad – olümpiale pääsemine on keeruline.“

Peale Allikvee, Zaitsevi, Romanjuki ja Zirgi esindavad MMil Eestit veel Karl Johann Luht, Aleksa Gold ja Ivan Štšeglov.