Andrus VeerpaluFoto: ALDO LUUD
Talisport
17. juuli 2019, 09:37

AVALDA ARVAMUST: kas Andrus Veerpalu väärib Aasta Kodaniku tiitlit? (123)

Kahekordne suusatamise olümpiavõitja Andrus Veerpalu on pärast Eesti suusatamise ümber lahvatanud uut skandaali avalikkusele kättesaamatu, ent ilmus nädalavahetusel Eviko Suverulli Alutaguse etapile, kus võttis 45+ veteranide seas meisterliku tehnikaga ülekaaluka võidu. Ometi keeldus Veerpalu Seefeldi MMil lahvatanud skandaali kommenteerimast.

2011. aastal dopinguproovis vahele jäänud Veerpalu pääses tänu advokaatide ponnistustele süüdistustest sisuliselt jokk-skeemi abil. Nimelt suutsid kaitsjad eesotsas Aivar Pilvega tõestada, et kasvuhormooni piirmäärad on kaheldavad. Veerpalu näitajad jäid ka uute piirmäärade puhul “punasesse”, ent kuna piirmäärasid muudeti, pääses Veerpalu imekombel süüditusest.

"Rahvusvaheline spordikohus (CAS) ütles Veerpalu-juhtumis, et peame hGH-testi ja selle piirmäärasid põhjalikumalt tõestama. See töö on nüüd tehtud kahe sõltumatu, teineteisest eraldi tegutsenud töögrupi poolt. Need mõlemad jõudsid väga samalaadsele tulemusele, mis omakorda on väga lähedane piirmääradele, mida WADA kasutas Veerpalu-juhtumi puhul (Veerpalu proovide näidud olid A-proovil 2.62 ja 3.07, B-proovil 2.73 ja 2.00. Vanad piirmäärad olid 1.81 ja 1.68, uued on 1.81 ja 1.87 – toim)," rääkis toona Õhtulehele WADA tegevjuht David Howman.

Tänavu aasta alguses jäid lisaks Eesti koondislastele Karel Tammjärvele ja Veerpalu pojale Andreas Veerpalule dopinguga vahele Veerpalu juhendatav kasahh Aleksei Poltaranin. Kuigi Andrus Veerpalu on patustajatega tugevas treenimissidemes, on ta kõikidest kommentaaridest ja selgitustest keeldunud.

Kõike seda arvesse võttes tekib küsimus, kas 2006. aastal väärika tiitliga pärjatud Andrus Veerpalu ikka väärib Aasta Kodaniku tiitlit. Statuudi kohaselt annab Kultuuriministeerium selle aunimetuse "Eesti Vabariigi alalisele elanikule, kes on silma paistnud ühiskonna üldisele arengule kaasaaitamisega või ühiskonna jaoks oluliste saavutustega". Olgu mainitud, et Veerpalu tiitlile lisati toona tunnustav lisamärge "Heast pereisast algab riik".

Õhtulehe pärimisele vastas Kultuuriministeerium: “2006. aastal võitis nelja (nüüd viie) lapse isa Andrus Veerpalu Torino olümpiamängudel kuldmedali, saades seeläbi Eesti edukaimaiks meessportlaseks olümpiamängudel. Kuna Andrus Veerpalu kohta ei ole jõustunud süüdimõistvat kohtuotsust ning tema saavutused on seega endiselt legitiimsed ja silmapaistvad, ei ole Kultuuriministeerium tema aasta kodaniku aunimetuse tiitli ära võtmist kaalunud.”

Hea lugeja, kuigi kõik on paberite järgi jokk, avalda arvamust, kas Andrus Veerpalu käitumine on Aasta Kodanikule vääriline?